Zadnji komentari

Predizborne ankete: Politička budućnost Andreja Plenkovića u rukama Miroslava Škore

Pin It

Međutim, problem za HDZ nastaje u Plenkovićevom odnosu prema Domovinskom pokretu i Mostu, i obrnuto, odnosno u njegovom odnosu prema Miloradu Pupovcu. Bude li Plenković na tome ustrajavao, teško da će dobiti potporu Domovinskog pokreta i Mosta, a osam manjinaca mu neće biti dovoljno za sastavljanje vlade

Predizborni HRrejting, prvo veliko istraživanje preferencija birača po izbornim jedinicama, koju je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 22. lipnja na uzorku od 6 tisuća ispitanika, pokazuje kako će relativni pobjednik izbora biti Restart koalicija. Međutim, slab koalicijski potencijal ne daje Bernardiću nikakvu garanciju za formiranje vlade. Za razliku od Bernardića, HDZ ima realnu opciju koalicije s Domovinskim pokretom koji će u budućem sazivu Sabora imati dvadesetak mandata

Prema ovom istraživanju 125 saborskih mjesta su fiksna ili sigurna. Najviše bi ih zauzeli Restart 52 i HDZ 51. Stranke okupljene oko Miroslava Škore imale bi 17 zastupnika. Most bi imao 3 sigurna, savez na platformi Možemo jednoga. kao i koalicija oko Živog zida, preciznije Stipe Petrina.

Kada bi se ovom zbroju 15 rubnih mandata pribrojilo listama koje ih prema anketi imaju najviše šanse osvojiti, restart kosliacija dosegla bi 60 saborskih mandata.

U tom bi slučaju podjela svih 140 mandata u 10 izbornih jedinica, dakle bez 11. i 12. u kojima se biraju tri predstavnika dijaspore i 8 predstavnika nacionalnih manjina, izgledala ovako: koalicija predvođena SDP-om osvojila bi 60 mandata, HDZ-ova 54. Koalicija oko Škorinog Domovinskog pokreta 18, a Most 5. Dva zastupnika imao bi savez na platformi Možemo, a mandate bi osvojio i primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina.

Pridodamo li HDZ-u i najmanje dva mandata koja će osvojiti u 11. izbornoj jedinici, ova će stranka i dalje zaostajati za Restartom četiri mandata, što koaliciju predvođenu Davorom Bernardićem čini relativnim pobjednikom.

Međutim, Restart koaliciji za natpolovičnu većinu treba dodatnih 16 mandata. Bernardić sigurno može računati na dva zastupnika platforme Možemo i primoštenskog gradonačelnika Stipu Petrinu. Dodamo li u ovom zbroju i osam manjinaca, očito je da će Berbardiću opet nedostajati najmanje pet mandata.

S druge strane, Andrej Plenković može računati na 55 ili 56 svojih mandata. Ukoliko ublaži retoriku prema Miroslavu Škori i postigne dogovor o postizbornoj koaliciji, Plenković može računati i na 19 mandata Domovinskog pokreta (18 u Hrvatskoj i mandat Željka Glasnovića u 11. izbornoj jedinici), čime bi koalicijski potencijal HDZ-a i Domovinskog pokreta dosegao 75 mandata, odnosno jedan manje od potrebnog za natpolovičnu većinu u Hrvatskom saboru. Naravno, ovom zbroju svakako se može pridodati i većina od osam predstavnika manjina, a teoretski i pet mandata Mosta, što je pokazatelj da HDZ ima puno veći koalicijski potencijal od Restart koalicije.

Međutim, problem za HDZ nastaje u Plenkovićevom odnosu prema Domovinskom pokretu i Mostu, i obrnuto, odnosno u njegovom odnosu prema Miloradu Pupovcu. Bude li Plenković na tome ustrajavao, teško da će dobiti potporu Domovinskog pokreta i Mosta, a osam manjinaca mu neće biti dovoljno za sastavljanje vlade.

Dakle, političku budućnost Andreja Plenkovića u rukama drži Miroslav Škoro, kome će Plenković svakako morati dati znatne političke ustupke, ili slijedi paraliza sustava i novi izbori, nakon kojih je velika koalicija najrealnija opcija.

Josip Zdunić/HRsvijet