Zadnji komentari

Vidović Krišto: Plenković Vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom

Pin It

Jutarnji list - ŠKORIN DOMOVINSKI POKRET OTKRIO NOVO POJAČANJE ...

Karolina Vidović Krišto je nedavno gostujući kod Marka Jurića govorila o poznatom nepoštivanju države u kojoj je predsjednik vlade Andreja Plenkoviča,

Ne samo da je uklonio spomen obilježja poginulim braniteljima zbog grba HOS-a koji je odobrila hrvatska vlast, ne samo da nije poštivao odluku o referendumu ogromnog broja hrvatskih građanja pa je upravo zbog tog nepoštivanja uz izbornu prijevaru s glasovima generalu Glasnoviću odlučio sastaviti vlast koju mu takve preijevare to i omogučavaju.

Međutim Karolina Vidović Krišto sustavno upozorava da je i bez tih prijevara oko referenduma i samih izbora sve to obična farsa. O tome je govorila i gostujući na Podcastu Velebit kod Marka Juriča s nekih 33,000 pregleda

https://www.youtube.com/watch?v=_L2mAx-OyHs

O tome je govorila i 16. srpnja 2020. Tekst s Portala narod.hr je:

https://narod.hr/wp-content/uploads/2020/07/IMG-20200716-WA0006-696x522.jpg

Karolina Vidović Krišto je na današnjoj konferenciji za medije prokomentirala izborne rezultate i politike premijera Andreja Plenkovića. Istaknula je kako su, nakon objave izbornih rezultata i Plenkovićeve najave o vjerojatnoj formaciji Vlade, rasprava i izvještaji medija skrenuli u potpuno irelevantnom smjeru. 

„Ključni se problem zaobilazi i vjerujem da mnogi novinari nisu upoznati s njim. Ustavni sud je 2011. proglasio neustavnima XI. i XII. izborne jedinice. To zapravo znači da proteklih devet godina imamo  protuustavne izborne cikluse – a to uključuje i ovaj zadnji. Sustavno, godinama na to upozoravamo“, objasnila je Vidović Krišto te naglasila kako Plenković kao predsjednik Vlade svjesno krši Ustav. 

„Upravo zahvaljujući protuustavnim izbornim jedinicama, XI. i XII., Plenković sada namjerava sastaviti vladu“, istaknula je. 

Vidović Krišto je podsjetila kako hrvatski Ustav temeljnim odredbama jamči jednakost i kako je Ustavni sud taj zaključak donio nakon brojnih zahtjeva za ocjenu spomenutih, diskriminacijskih jedinica. Podsjetila je i kako nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koji manjinu po bilo kojoj osnovi i da priznavanje unaprijed zajamčenih i osiguranih zastupničkih mjesta za pripadnike neke manjine u okviru općeg izbornog sustava uzrokuje narušavanje jednakog biračkog prava unutar tog sustava. 

„Molim sve novinare da zatražite očitovanje od Plenkovića vezano uz svjesno kršenje Ustava i zajamčene jednakosti te vezano uz svjesno očuvanje neodrživog izbornog zakona proteklih devet, a u njegovom slučaju u protekle četiri godine. I na kraju, zatražite očitovanje od Plenkovića vezano uz nakanu da protuustavno stečenom većinom sastavlja novu vladu“, pozvala je Vidović Krišto. 

https://narod.hr/hrvatska/video-vidovic-kristo-plenkovic-vladu-sastavlja-protuustavno-stecenom-vecinom

Međutim važno je upozoriti na dosljednost Karoline Vidović Krišto. Ona je o tome govorila i na okruglom stolu „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar”:

Zemlje EU koje imaju dugovječne ustave uopće ne poznaju pojam nacionalne manjine. Zato što one svoj ustavnopravni sustav temelje na općoj ustavnoj jednakosti kao osnovnog polazišta za uređenje društvenih odnosa. Da je tomu tako i u Hrvatskoj potvrđuje Odluka Ustavnog suda kojom je 11. i 12. izbornu jedinicu (dijaspora i manjine) proglasio neustavnima. Obrazloženje glasi, neustavni su jer su diskriminacijski.

https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/ostalo/prilozi-graana/32624-k-vidovic-kristo-nama-treba-zdrava-i-prosperitetna-drzava.html

Taj tekst je dan i u knjizi: Josip Pečarić,  KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO, Zagreb, 2020.

Josip Pečarić