Zadnji komentari

Je li otkrivena Jazovka 2, nova jama masovnih partizanskih zločina

Pin It

U planu je provođenje terenskog istraživanja s ciljem utočnjavanja mikrolokacije moguće jame Jazovka 2 za koju su prikupljena saznanja nadležnih međuresornih službi, objavili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nakon završenih terenskih istraživanja na području Maceljske gore, od ponedjeljka 13. srpnja 2020. Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja nastavlja s terenskim, odnosno speleološkim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka iz jame Jazovka na području općine Žumberak.

Paralelno sa ekshumacijom u planu je provođenje terenskog istraživanja s ciljem utočnjavanja mikrolokacije moguće jame Jazovka 2 za koju su prikupljena saznanja nadležnih međuresornih službi.

Nastavno na početak istraživanja, 26. lipnja 2020. pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić održao je sastanak s načelnicima općine Žumberak i Krašić te upraviteljem župe u Krašiću te ih upoznao s aktivnostima koje slijede.

Sve aktivnosti provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, poštujući upute Nacionalnog stožera.

M. Marković/maxportal