Zadnji komentari

Brigo moja prijeđi na drugoga!

Pin It

Plenković je dirao zaraženog Đokovića, a sad obilazi Hrvatsku ...

Kad je koncem lipnja poznati srpski tenisač Novak Đoković krenuo na turnir u Zadar, nitko se nije pretjerano uzbuđivao zbog mogućeg širenja zaraze iz Srbije u Hrvatsku. U ime nekakve pomirbe i tobožnje turističke promocije svi su zažmirili pred mogućim rizicima, od dotada vrlo strogog Nacionalnog stožera, do političara na vlasti i medijskih djelatnika

Posljednjih dana turistička djelatnost u Hrvatskoj pretrpjela je niz teških udaraca povezanih s korpandemijom korona-virusa. Nagli porast broja zaraženih naveo je prvo Italiju, a zatim Austriju i Sloveniju da nas stave na crvenu listu, te pozovu turiste na povratak u domovinu prije nego što na snagu stupe pooštrene zdravstvene mjere. Rezultat takvih odluka prijevremeni je odlazak više tisuća stranih turista iz naših ljetovališta, pa se šteta već sada mjeri u desecima, ako ne i stotinama milijuna kuna. Tko je za to odgovoran? Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin smatra da je Hrvatska vlastitim nemarom samu sebe stavila na crvenu listu. I doista, kad se pogleda odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite unatrag mjesec i pol dana, jasno se vidi u čemu se pogriješilo.

Dopuštenje za rad noćnih klubova – čak i u zatvorenim prostorima – izazvalo je val širenja zaraze, pretežno kod (neodgovorne) mlađe populacije, a istu pojavu moglo se uočiti i na svadbama. Priopćenja stožera donedavno su razmjerno često spominjala i noćne klubove, ali samo u kontekstu „izbjegavanja nepopularnih zabrana“ i usrdnih preporuka za „odgovorno“ ponašanje. No, konkretne mjere su izostale, pa se sada odgovorni nabacuju krivnjom jedni Koronana druge. Jedno od najvećih žarišta zaraze, noćni klub u Makarskoj, odličan je primjer izbjegavanja odgovornosti. Čelnica turističke zajednice Makarske, dobro poznata Hloverka Novak, odbacila je bilo kakvu vlastitu krivnju pozivajući se na neodgovorne odluke „nadređenog“ nacionalnog stožera. Sličnu kritiku uputio je i predstavnik Hrvatskog udruženja turizma, bivši ministar Veljko Ostojić (poznat po aferi s prenamjenom građevinskog zemljišta!), koji tvrdi da su na vrijeme upozoravali stožer o opasnosti koja prijeti iz noćnih klubova.

Nacionalni stožer, pozivajući se na prethodne zasluge u suzbijanju pandemije, ističe da su poduzeli sve potrebne mjere, uključujući i ekspresno ograničavanje rada noćnih klubova (ali tek u trenutku kada je voda došla do grla!) Da stvar bude ljepša, stožer je ograničio i radno vrijeme kafića, pa je tako, umjesto dosadašnje mlitavosti, odjednom pokazao neviđenu odlučnost! Predsjednik vlade Andrej Plenković, umjesto da potegne pitanje odgovornosti, sredinom kolovoza izjavljuje da je sezona završena (!) i da rezultati nadmašuju očekivanja. Istu priču „vrti“ i mlađahna ministrica turizma. Ukratko, svi se prave blesavi, a sezona naočigled propada!

Đokin Adria tour

Kad je koncem lipnja poznati srpski tenisač Novak Đoković krenuo na turnir u Zadar, nitko se nije pretjerano uzbuđivao zbog mogućeg širenja zaraze iz Srbije u Hrvatsku. U ime nekakve pomirbe i tobožnje turističke promocije svi su zažmirili pred mogućim rizicima, od dotada vrlo strogog Nacionalnog stožera, do političara na vlasti i medijskih djelatnika. Šutila je čak i uvijek kritična oporba, lijeva i desna. Ishod takvog neodgovornog ponašanja dobro je poznat; Đokoturnir je naprasno završio sramoćenjem svih koji su u njega bili uključeni, i samo je puka sreća spasila hrvatski turizam od razmaha korona-krize na samom početku turističke sezone. Kao i uvijek do sada, odgovorni nisu izvukli nikakve pouke iz tih događaja, pa se neodgovorno ponašanje nastavilo.

Da su tada povučeni pravi potezi, usuđujemo se prognozirati, današnje krize ne bi ni bilo. Sagledamo li tadašnje događaje u svjetlu otužne proslave 25-te obljetnice „Oluje“ u Kninu, jasno se vidi da je i đokino gostovanje u Zadru bilo dio jedne te iste regionalne politike, osmišljene u dobro poznatim centrima moći. Dio te politike vjerojatno su i plaćena izvješća u njemačkim novinama o navodnom „divljanju“ partijanera na Zrću i širom hrvatske obale.

Razuzdane zabave ilustrirane su prošlogodišnjim snimkama, pa je svatko „odgovoran“ morao posumnjati u dobre namjere onih koji su u tome sudjelovali. „Praemonitus-praemunitus“ (upozoren-znači naoružan) rekli bi stari Rimljani, no čini se da hrvatskim naivcima nikakvi signali ne mogu pomoći. Najžalosnije je da se i sami građani u svemu navedenom pasivno ponašaju, iako je šteta koju cijelo gospodarstvo zbog toga trpi stravična. Ako smo Đokovića morali prihvatiti zbog Plenkovićevih političkih ambicija, što je s ludovanjem u noćnim klubovima i na svadbama? Nisu li te pojave odraz „imuniteta krda“ na „odgovorno ponašanje“?!

Dinko Pejčinović/hkv.hr