Zadnji komentari

Ponovljeni postupak nabave zrakoplova manje transparentan nego prvi

Pin It

Jutarnji list - Američka tvrtka ponudila Hrvatskoj 12 rabljenih borbenih  aviona, evo koliko bi ukupno koštali

Hrvatska je u ovom ponovljenom postupku bila još manje transparentna nego u prvom. Mi smo prošle srijede od ministra, onako usput, čuli da je rok za predaju ponuda sutra, 9. rujna. Koja će sutra procedura biti – nije jasno, hoće li išta od toga biti otvoreno za medije, nije jasno

Ponuda američke tvrtke o kupnji rabljenih F-16 zrakoplova postoji, ali nevjerojatno je da ja to moram objašnjavati, izjavio je danas za HTV Igor Tabak, utemeljitelj portala obris.org specijaliziranog za obranu i sigurnost, nakon što je obris.org prije tjedan dana otkrio tu ponudu.

“Koliko ja mogu reći, ponuda postoji. Mi smo s novinarske strane pribavili materijale, provjerili ih koliko smo ih mogli provjeriti i koliko ja znam, ponuda privatne američke tvrtke postoji”, kazao je Tabak dodavši kako je ponuda prema njegovim spoznajama stigla na cijeli niz adresa u vladi.

Nejasnoća je u tome što je ministar obrane Mario Banožić odmah demantirao vijest portala obris.org, na što je portal odmah i odgovorio.

Tabak tvrdi da je “tvrtka ponuđač bila u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu”. “Razgovaralo se o tome, i jako mi je nevjerojatno da ja moram objašnjavati postoji li ta ponuda ili ne, tim više što rokovi još nisu istekli, pa sve i da nema ničega do sutra bi se tu ponudu moglo i po prvi puta predati. Dakle tu smo došli u čudnu situaciju da resorni ministar i neki članovi Povjerenstva kreću diskutirati i komentirati ponude, možda čak i njihov sadržaj, prije službenog isteka roka za predaju ponuda”, rekao je Tabak.

Tabak kaže kako je ponudu poslala američka privatne tvrtke ProAeronautics koja nudi dvanaest rabljenih F-16, od toga 10 jednosjeda Blok 20 i dva dvosjeda Blok 15, koji su podobni za daljnju modernizaciju na Blok 50. “Ukupna cijena je između 140 i 170 milijuna dolara”, rekao je Tabak i dodao da bi ta tvrtka trebala ishoditi dozvolu američke vlade za transfer tehnologije.

Ističe da se o cijelom postupku nabave vojnih aviona vrlo malo zna.

“Hrvatska je u ovom ponovljenom postupku bila još manje transparentna nego u prvom. Mi smo prošle srijede od ministra, onako usput, čuli da je rok za predaju ponuda sutra, 9. rujna. Koja će sutra procedura biti – nije jasno, hoće li išta od toga biti otvoreno za medije, nije jasno. Tek ćemo sutra vidjeti tko se uopće javio na poziv. Nama se vrlo lako može dogoditi da dio ponuđača ocijeni da je natječaj preneozbiljan i netransparentan pa jednostavno ne podnesu svoju ponudu”, ustvrdio je, dodajući kako ne znamo ni to koliko puta je odgađana nabava vojnih zrakoplova.

Tabak je upozorio da “rok trajanja hrvatskih borbenih zrakoplova ide kraju”. “Mig 21 je avion čiji su prvi primjerci počeli letjeti krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. To je jako staro”.

M.M./HRsvijet