Zadnji komentari

Grmoja i Bulj o aferi Janaf: ‘Tko je odgovoran za imenovanje primatelja mita na čelo strateških tvrtki?’

Pin It

Nužno je propitati rad DORH-a i ostalih nadležnih institucija zbog konstantnog pucanja mjera i curenja informacija, te rasvijetliti tko je odgovoran zbog toga, te odgovoriti kako se osobe koje su primile mito imenuju na čelo strateških tvrtki. Predsjednik RH je izrekao vrlo teške optužbe, navevši da su premijer i ministar unutarnjih poslova utjecali na ovu istragu i politički je instrumentalizirali

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Miro Bulj održali su danas konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru kako bi najavili zajednički sastanak opozicije koji je Most inicirao kako bi oporba reagirala na institucionalnu krizu koja je izbila nakon izbijanja afere Janaf.

„Nužno je propitati rad DORH-a i ostalih nadležnih institucija zbog konstantnog pucanja mjera i curenja informacija, te rasvijetliti tko je odgovoran zbog toga, te odgovoriti kako se osobe koje su primile mito imenuju na čelo strateških tvrtki. Predsjednik RH je izrekao vrlo teške optužbe, navevši da su premijer i ministar unutarnjih poslova utjecali na ovu istragu i politički je instrumentalizirali. Zato je to potrebno ispitati na način da se Hrvatskom saboru predloži osnivanje Istražnog povjerenstva koje se ne može baviti ovim konkretnim slučajem, ali može istraživati utjecaj politike na DORH i ostale nadležne institucije, a isto tako može se baviti općenitim curenjem informacija u istragama, te kako začepiti te rupe koje imamo u DORH -u. Kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije inicirat ću radni sastanak“, rekao je Grmoja.

Zastupnik Miro Bulj, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražit će hitnu tematsku sjednicu za koju očekuje da će svi članovi podržati kako bi se raspravilo o izjavama o krizi koja se događa u nadležnim institucijama, ali i kako bi se raspravilo o komprimitirajućim stvarima izrečenim od strane predsjednika Milanovića o radu DORH-a i Vlade.

„Zastupnicima ništa drugo ne preostaje nego da kao tijelo birano od strane hrvatskih građana hitno poduzmu određene mjere jer izgleda da duboka država funkcionira na primjeru tajnih sastanaka u povlaštenim klubovima gdje se dijelio novac koji je opljačkan u tvrtkama. Mišljenja je da saborski zastupnici, poglavito nadležni Odbor za nacionalnu sigurnost, moraju hitno održati sastanak i donijeti određene zaključke, a isto tako očekuje od predsjednika sabora da u saborsku raspravu hitno uvrsti izvješće DORH-a zbog velikog interesa javnosti. Očito duboka država na primjeru Slovenske 9 govori u kakvoj se situaciji institucije Republike Hrvatske nalaze“, rekao je Bulj.

Vezano uz spomenuti klub u kojem je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa uhićen kao sudionik spomenute afere, navodno ugošćavao društvenopolitičku elitu, rekao je da se ondje nisu igrali “šah ni ‘čovječe ne ljuti se'”, nego su se “dovodile eskort dame i dijelio novac opljačkan u tvrtkama”.

Stoga se navedeni Odbor, ustvrdio je Bulj, hitno treba sastati i donijeti određene zaključke, dok od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića očekuje da Saboru omogući da hitno raspravi izvješće DORH-a jer, kaže, za to postoji veliko zanimanje javnosti zbog curenja informacija i probijanja mjera.

Na pitanje insinuira li da su visoki državni dužnosnici u tom klubu dijelili novac, Bulj je rekao kako samo zna da se tamo ulazilo s torbama novca, “a tko ga je i kako dijelio, to treba pitati one koji su bili tamo”.

Grmoja je istaknuo kako nitko od zastupnika Mosta nije bio u tom klubu te da pristojan čovjek “najradije ne bi razgovarao o ovoj kaljuži”, ali su u stranci primorani govoriti o toj aferi jer su institucije “ugrožene, okupirane, a DORH možda najveći problem Republike Hrvatske”.

Njihov je prijedlog podržao i Arsen Bauk, član SDP-a.

“Načelno podržavamo da se utvdi na koji način izlaze informacije iz neovisnih institucija u javnost izlaze stvari koje ne bi trebale izlaziti, to se već dulje vrijeme događa. Generalno se o radu DORH-a raspravlja u godišnjim izvješćima. Sadržaj papira koji će biti upućen kao prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva ćemo utvrditi kada utvrdimo.  Vjerojatno će i druge stranke imati neke ideje, ali pitanje koliko je to moguće osnovati”, rekao je Bauk.

Izvor: narod.hr