Zadnji komentari

Premijer Plenković iz Bruxellesa faraonski ne govori istinu, odnosno laže

Pin It

Razgovor: Akademik Josip Pečarić : “Nije lako biti Hrvat u Hrvatskoj.”… |  Braniteljski portal

Dva teksta Vjekoslava Krsnika 

Promocija Pečarićeve knjige "Revizionisti u HAZU"

Osobita mi je čast  što me je hrvatski akademik svjetskog formata Josip Pečarić uvrstio u sastav predstavljača njegove najnovije knjige "Revizionisti u HAZU" koju smatram  jednom od najvažnijih njegovih publicističkih djela jer raskrinkava stanje u najvažnijoj akademskoj instituciji u Hrvatskoj, namjerno izbjegavam pridjev "hrvatskoj" jer ona ni nakon 30 godina od stvaranja samostalne demokratske hrvatske države još uvijek nije "hrvatska" nego je i dalje nažalost "jugoslavenska". Ilustrirat ću to jednom znakovitom epizodom u pripremi moje knjige "Prvih 100 notornih hrvatskih Jugoslavena i institucije pod njihovim utjecajem". Materijal za ovu knjigu  počeo sam pripremati zajedno s jednim kolegom a u dogovoru s vlasnikom "Hrvatskog tjednika" Ivicom Marijačićem. Radilo se u početku o 50 hrvatskih Jugoslavena, jer me je na to ponukao jedan osvrt Darka Hudelista u Globudu o 50 najvažnijih hrvatskih desničara među kojima je bila i moja malenkost nakon što sam objavio knjigu "Ivo Josipović - kronologija izdaje". Međutim nakon nekog vremena taj kolega je odustao od zajedničkog posla pripreme knjige, jer su mu,  naglašavam jedan akademik i jedan biskup s Kaptola,preporučili da ne ulazi u taj projekt.  Nastavio sam sam raditi na tekstu za "Hrvatski tjednik", ali kad sam ga zgotovio Ivica Marijačić ga je odbio objaviti s obrazloženjem da su to manje više poznate stvari. Kad mi je jedan vlasnik kopirnice u Splitu vidjevši naslov primijetio "kakvih 50, ima ih najmanje 500" proširio sam krug hrvatskih Jugoslavena na stotinu. Naravno u knjizi je među institucijama u kojima ti notorni hrvatski Jugoslaveni imaju utjecaj i notica o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Ona je ovako opisana:

HAZU – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja je od svojeg osnutka 1866. godine na inicijativu  biskupa Josipa Jurja Strossmayera nosila naziv „Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti“, uz iznimku za vrijeme NDH kad je promijnenila ime u „Hrvatska...“, preimenovala je konačno svoj nacionalni atribut slomom Jugoslavije. Činjenica je da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, ne poričući njezinu značajnu ulogu u razvoju hrvatske znanosti, u ovim burnim vremenima definiranja i ostvarivanja hrvatske države  nije osobito aktivna, što se osobito odnosi na njezin Razred za društvene djelatnosti. Svojedobno je Akademija priklanjajući se dnevnopolitičkim zbivanjima omogućila da o gospodarskom razvoju države govori ni manje ni više nego predsjednik Republike upitnog političkog integriteta Stipe Mesić. Znakovita je nedavna izjava predsjednika Akademije dr. Zvonimira Kusića da se HAZU ne želi opredijeljivati na lijevo ni desno, misleći naravno na političke prijepore o nacionalnom identitetu. U Akademiji se u stvari vodi bitka za afirmaciju nacionalnog identiteta u okviru kojega postoji politička ljevica i politička desnica. To se najbolje manifestiralo u pokušaju da dr. Ivo Goldstein postane redovni član akademije, što je na inicijativu akademika Josipa Pečarića tajnim glasovanjem odbijeno".

Rezultat tog glasovanja pokazuje da ipak u toj najvišoj znanstvenoj instituciji u Republici Hrvatskoj tinja zdravorazumsko razmišljanje koje je temeljna, kao i genijalnom matemetičaru Josipu Pečariću, polazna točka u raskrinkavanju hrvatske političke stvarnosti. Na određeni način on je i meni osobno pravi putokaz kako se nažalost u duboko korumpiranoj i politički s postojećom strukturom vlasti zastranjenim novojugoslavenstvom u obliku eurounijske konstrukcije tzv. Zapadnog Balkana treba gotovo svakodnevno boriti za istinske hrvatske nacionalne i državne interese. Kao novinar s gotovo 60-godišnjim profesionalnim iskustvom kao što se Josip Pečarić bori protiv jugoslavenskog duha u ovoj knjizi tako sam i  ja u knjizi "Press karte na stol" objavljenoj prije desetak godina raskrinkao vodeće medije i novinare na hrvatskoj medijskoj sceni. Dok su za vrijeme komunizma oni bili "društveno-politički radnici", danas su oni svedeni na "komercijalno-političke propagandiste", pa su naglašavam u tim vodećim medijima proizvođači "lažnih vijesti". Kao što Josip Pečarić nema pristupa u takvim vodećim javnim a pogotovo komercijalnim medijima tako i moja malenkost kao suosnivač i prvi glavni urednik HINE, što bi trebala biti neka pozitivna kvalifikacija, nemam pristupa u tim vodećim medijima. Da je Hrvatska država gdje se poštuje ustavno načelo o slobodi mišljenja i izražavanja na ovoj promociji trebale bi biti kamere svih tih vodećih medija, jer je ovo događaj od nacionalnog značaja i važnosti. Ne trebam posebno naglasiti da država u kojoj ne postoji sloboda mišljenja i izražavanja ne može biti demokratska i zato je političko-publicističko djelovanje matematičara svjetskog glasa Josipa Pečarića i te kako važno u današnjoj tužnoj i pogibeljnoj hrvatskoj stvarnosti.

Ukazat ću još na jedan detalj koji povezuje akademika Pečarića i moju malenkost. Oboje imamo sveučilišne diplome na čirilici, jer smo diplomirali na beogradskom univerzitetu. Ja sam doduše apsolvirao Pravo na zagrebačkom sveučilištu, ali sam se zbog lakših ispitnih uvjeta prebacio na Beogradsko sveučilište gdje sam i diplomirao 1970. godine prije nego što sam kao dopisnik iz Splita iz "Vjesnika" prešao u Tanjug. Kad sam došao u Tanjug iako sam u tadašnjoj proceduri bio  uvjetno rečeno hrvatski kadar u Tanjugu su me kolokvijalno držali za Dalmatinca. U redakciji u Beogradu bilo je u to doba nešto novinara koji su bili u štabu Draže Mihailovića, a hrvatski novinari bili su jugoslavenski unitaristi koji su čak govorili ekavicom i srbizirali svoja osobna imena. Ovo spominjem zbog toga što je Josip Pečarić ispravno detektirao odnos prema Hrvatima u službenim institucijama u Beogradu koje su ionaku bile pod kontrolom srpskih kadrova. Za takve su svi oni koji se smatraju Hrvatima bili ustaše, a jedino su im bili prihvatljivi oni koji su pristali, kako Josip Pečarić kaže biti "srpske sluge". Taj mentalitet zadržao se i sada u hrvatskoj politici koja je s Andrejom Plenkovićem kao poslušnikom velikosrbina Milorada Pupovca više jugoslavenska ili gledajući iz Bruxellesa zapadnobalkanska, dakle opet projugoslavenska. Hrvatska dnevna politička scena s proizvođaćima lažnih vijesti počevši sa HRT-om do komercijalnih televizijskih kanala, osobito RTL-om, te "Jutarnjim i Večernjim" listom puna je tog neojugoslavenskog naboja. U širem okviru taj naboj proizveo je revolt što ga je na ovaj tragičan način izrazio mladi Danijel Bezuk koji je simbolično napao dvije najvažnije državne institucije  na Markovom trgu pri čemu je ranjen i jedan policajac.

Na kraju uizmam slobodu da vam pročitam moj tekst iz 2003. godine u tadašnjoj rubrici Stajališta u "Vjesniku" u kojemu sam raskrinkao jednog od najodanijih  "srpskih slugu" Žarka Puhovskog.

 U polemici između predsjednika Republike Zorana Milanovića i sveprisutnog komentatora i samozvanog analitičara Žarka Puhovskog dodajem moj završni tekst u polemici na stranici Stajališta zagrebačkog "Vjesnika" iz rujna 2003. godine:

Budući da ne želim raspravljati s predsjednikom Hrvatskog helsinškog odbora Žarkom Puhovskim na njegovoj razini napada na osobu, a ne pobijanja argumenata, želim samo navesti činjenice s kojima sam ušao u polemiku s njime.

Nepobitne su činjenice da je:

- Žarko Puhovski bio svjedok optužbe u procesu vođenom u komunističkoj Jugoslaviji protiv Dražena Budiše i drugova, upravo u predmetu u kojemu su grubo kršena njihova ljudska prava,

- Žarko Puhovski bio jedan od čelnika UJDI-ja koji se, htio ne htio, zalagao za očuvanje Jugoslavije, bez obzira kakve, ali svakako ne za temeljno ljudsko pravo hrvatskog naroda na samoopredijeljenje,

- Žarko Puhovski otkako je utemeljena Hrvatska kao suverena država ulagao svu svoju intelektualnu snagu da po njoj i njezinim nacionalnim i državnim interesima pljuje, zahvaljujući kolaboracionistima u hrvatskim medijima i stranim sponzorima,

- Žarko Puhovski legalnu i legitimnu najavu Republike Hrvatske da proglasi isključivi gospodarski pojas proglasio “shizofrenim nacionalizmom»,

- Žarko Puhovski na čelu Hrvatskog helsinškog odbora, koji u Republici Hrvatskoj, bez obzira na stanovite zasluge te udruge, nije registriran pri Ministarstvu pravosuđa, što znači da djeluje ilegalno,

- Hrvatski helsinški odbor financiran iz inozemstva od Međunarodne helsinške federacije, produžene ruke Socijalističke internacionale, koja je prilikom raspada Jugoslavije bila jedna od najžešćih protivnika uspostave hrvatske države.

Nikakvim verbalnim muljanjima, ma koliko se trudio, Žarko Puhovski, ne može poreći te činjenice, o kojima ne može biti rasprave po starom rimskom načelu “contra factum non datur argumentum». Međutim za Žarka Puhovskog koji kao deklarirani politički ne-Hrvat ne može jednostavno podnijeti ništa što se zalaže za hrvatski nacionalni identitet, ni to staro rimsko načelo nije prihvatljivo. I zato smatram da je svaka polemika s njim potpuno izlišna. Konačno u zaključku, budući da iz svakog njegovog istupa isijava mržnja prema svemu što se zalaže za hrvatski identitet i interese, Žarko Puhovski, kad su u pitanju ti interesi i identitet, uporno ustrajava na poziciji, da se prema Hrvatima odnosi kao trgovački putnik koji Eskimima pokušava prodati frižidere.

Ovime s moje strane svaku diskusiju sa Žarkom  Puhovskim smatram zaključenom.

15. listopada 2020.

Premijer Plenković iz Bruxellesa faraonski ne govori istinu, odnosno laže

U jeku tekućih izjava potaknutih najnovijim zbivanjima u državi iz Bruxellesa se u svojem stilu javio premijer Andrej Plenković s ovom ključnom tvrdnjom: "Od 2016. godine otkad imam najveću odgovornost za HDZ i za Hrvatsku, moja je politika bila politika tolerancije, uključivosti i pozicioniranja HDZ-a na desnom centru. Pogledajte sve moje izjave, ako netko nađe ijednu izjavu u tom smjeru, ja bih to volio vidjeti. Neće je naći".

Predsjednik hrvatske Vlade nastavlja svojim bahatim i autokratskim da ne kažem faraonskim ponašanjem manipulirati s hrvatskom javnošću. Budući da je rekao kako bi volio vidjeti neku izjavu koja pokazuje njegovu netolerantnost, a ima ih mnogo, izdvojio sam jednu najupečatljiviju koja je raskrinkala tobožnju Plenkovićevu demokratičnost. Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac u Hrvatskome saboru kritizirao je 2018. godine Plenkovićevo izvješće o sjednici Europskog vijeća: “Vaše izvješće, rekao je zastupnik Bunjac, otvorilo mi je oči. Do danas sam gajio nadu da ste vi ipak hrvatski premijer, ali nakon vaših današnjih riječi čvrsto sam uvjeren da ste vi samo jedan briselski projekt i ništa drugo. Ovakvo zaklinjanje u sve ono što je na ovome kontinentu loše, doista se rijetko čuje. Klanjanje Europskoj uniji, vjera kao da se radi o nekoj religiji, ne sjećam se da je ijedan hrvatski premijer ovako govorio u ovom saboru..

Na to mu je  Andrej Plenković odgovorio: "Stranke poput vaše ruše referendume u Francuskoj, Nizozemskoj, Grčkoj,… E, ovdje nećete. I drugi put ćete dobiti manje glasova i manje mandata, ja vam to jamčim. To će biti jedna od ključnih zadaća moje vlade”. Umjesto mojeg komentara citirat ću reakciju na ovu raspravu jedne blogerice Nadaline Soldo: Ovo je prestrašno čuti u tzv. demokratskoj državi. Što mu znači "ruše referendum"? Valjda na referendumu narod odlučuje, i ne ruši ništa, nego iskazuje svoju volju. Po Plenkoviću narod ruši zamisli elita, a to je nedopustivo po njegovu mišljenju. Kako i čime on to jamči da će Živi zid dobiti manje mandata i kako se usudi reći da će to biti jedna od ključnih zadaća njegove vlade?  Obračun s neistomišljenicima i jednoumlje, to smo već imali, i trajalo je 45 godina. Nisu naši ljudi izginuli da dobijemo ponovo diktaturu samo u drugom pakiranju.

Nevjerojatno je to što leži ispod ušminkane bruxelleske maske.

Ovoj ocjeni nije potreban nikakav daljnji komentar, jer je tu sve rečeno

SRODNI TEKSTOVI:

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/23444-marijacic-plenkovicev-napad-na-slobodu-medija-nezapamcen-je-u-slobodnoj-hrvatskoj-drzavi

https://www.dragovoljac.com/index.php/diana-majhen/23445-diana-majhen-hoce-li-briselski-manijak-uskoro-staviti-lance-svima-koji-se-ne-slazu-sa-njegovom-srpsko-hrvatskom-vladom

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/23442-sto-kad-glavni-radikalizator-progovori-o-radikalizaciji

https://kamenjar.com/penava-kad-slusate-premijera-naprosto-se-zapitate-cime-se-covjek-bavi-i-sto-radi-u-zivotu/

https://kamenjar.com/miroslav-skoro-odgovorio-plenkovicu-nazvao-me-klaunom-a-on-je-bahati-briselski-manipulator/

https://kamenjar.com/vidovic-kristo-plenkovicu-pupovac-je-vrsio-pritisak-na-pravosude-kada-je-javno-u-negoslavcima-trazio-da-se-ne-istrazuju-ratni-zlocini/

https://narod.hr/hrvatska/dr-sc-milardovic-o-radikalizaciji-domovinski-pokret-stavljen-je-kao-meta-za-odstrel

http://bezcenzure.hr/vlad/plenkovic-mozda-nije-sirio-mrznju-ali-jest-prezir

https://www.logicno.com/politika/pismo-g-plenkovicu-promisljanje-i-stav-jednog-penzionera.html

POGLEDAJTE KOMENTARE:

https://narod.hr/hrvatska/medved-se-mijesa-u-rad-policije-baviti-ce-se-penavom-i-svima-koji-huskaju

NOVA KNJIGA:

http://dragovoljac.com/index.php/obavijesti/23459-don-andelko-kacunko-predstavio-knjigu