Zadnji komentari

Kočan o poruci Danjela Bezuka

Pin It

Akademik Josip Pečarić – znanstvenik, spisatelj i mislioc | 7dnevno

(ODGOVOR STIJEPU MIJOVIĆU KOČANU)

Dragi Stijepo, vjerojatno si Ti u pravu. Sva ta priča o terorizmu i govoru mržnje je samo magla da bi se sakrije poruka mladog Danijela Bezuka:

"Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti".

Dragi Stijepo,

Zahvaljujem se na Tvom pismu po izlasku iz bolnice i želim Ti brzi oporavak. Naravno hvala i na komentarima danim u pismu:

Prvo što vidjeh na računalu, Tvoj je tekst JE LI MILANOVIĆ NOVI DR: LANG? (Tekst je objavljen: https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/23506-je-li-milanovic-novi-dr-lang  JP)  Svaka ti se pozlatila! Bez obzira na bilo koju javnu osobu i bez obzira na bilo koju ili bilo kakvu trenutnu politiku, riječi toga mladića (Danijel Bezuk: "Dosta je bilo prevara i bezonbzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti") ne smiju se zaboraviti (dok ljudi naklapaju o koječemu manje važnom!). Te riječi oproštajnog pisma toga mladog čovjeka temeljna su oznaka našega vremena. Uvjeren sam da će ih budući naraštaji čitati u čitankama povijesti, bude li sreće da budemo imali domoljubne i nepristrane pisce učbenika!?

U Tvojoj sam knjizi o meni, a u svojemu članku naslovljenu ZORAN MILANOVIĆ KAO ZORAN UZORAK HRVATSKE POLITIČKE  TRAGEDIJE napisao puno toga potaknutog njegovim djelovanjem, ali mi je drago da tamo nisam,  dakle PRIJE najnovijih zbivanja i prepiranja, zaboravio dvoje:

Da je pohitao u Mostar pomoći ugroženim Hrvatima, odakle je otjeran uz jasno „mrš“ osobe muslimanske nacionalnosti kojoj je HAVC netom prije financirao neki film i

Da je za sada PRVI hrvatski državnik koji je položio vijenac u Teznu kod Maribora na skroman spomenik GENOCIDA  TITOVIM I STALJINOVIM NEVINIM ŽRTVAMA NAD HRVATIMA 1945. Prvi i za sada jedini. To je ne samo politička i državnička gesta, nego i civilizacijski i moralni čin koji se ne smije zaboraviti.

MILANOVIĆ je očito na prekretnici. Stoga bi bilo dobro da što prije zaviri u našu knjigu. Moglo bi mu biti korisno, daj Bože!

Zapravo, kako reče hrvatska pjesnikinja iz Australije Marija Dubravac: Sve nas zanima što će se izleći iz ovoga jajeta. Makar bio i mućak, ali uhu godi čuti istinu.

Jesi li pročitao komentar Tvog kolege i hrvatskog Ministra iz Tuđmanovih vremena Hrvoja Hitreca. Zapravo u nizu komentara postupci Predsjednika Vlade izloženi su poruzi. Pogledaj kako to radi Hitrec:

Izbila je panika, stigla laka konjica, Trg sv. Marka zatvoren do daljnjega ili strogo kontroliran. Što s njim učiniti u budućnosti, da bi se spriječilo slično napucavanje? Kada sam dobro analizirao situaciju sa sigurnosne strane, shvatio sam da je problem crkva sv. Marka, koju treba srušiti da bi trg postao preglednijim. Nije to nova ideja, potezala se već u ne tako davnoj prošlosti, ali ju ja, eto, opet dižem iz mrtvih. Osim toga, tako je stara da ju nije šteta, uz to će prijedlog objeručke prihvatiti svi kojima ide na jetra krov s hrvatskim grbom na kojemu je prvo polje bijelo, izim kada padne snijeg pa je sve bijelo. Kao i oni koji, zgražajući se, pamte da su u njoj našli utočište hrvatski ratni invalidi, branitelji, kada su na njih bili pušteni neki čudni Milanovićevi specijalci. Na mjestu srušene crkve treba izgraditi visoki betonski toranj s mitraljeskim gnijezdom na vrhu, s kojega će Božinović, njegov gazda i ostali osjećajno povezani imati trg kao na dlanu, pa i sabornici ulaziti u zgradu Sabora bez straha. Oko tornja treba rasporediti tenkove, a u zraku dronove koji će usput otjerati golubove, inače uvijek spremne da ispuste neprobavljenu hranu na glave građana, teroristi jedni. Sve prilaze trgu braniti visokim zidom, a blindirana vozila s državnim velikodostojnicima puštati samo kroz Kamenita vrata koja će čuvati majstor Krupić. Toliko za sada, dok se ne sagrade zgrade Vlade, Sabora i dječjeg vrtića na obalama Save, između kojih će biti oblikovan i trg, po prijedlogu stanovitog koalicijskog partnera nazvan Trg sv. Save. Tada bi se na Trg sv. Marka mogla vratiti i srušena crkva sv. Marka, koju treba sačuvati u dijelovima kao svojedobno konjanički spomenik banu Josipu Jelačiću, na sklapanje kojega su nas mediji podsjetili nedavnih dana.

Idemo dalje, o posljedičnim reakcijama i prepucavanjima nakon pucnjave, analizama psihološkim, sociološkim, političkim, totalitarnim i liberalnim. Ja sam živio u komunizmu, kroatizmu, dekroatizmu i sada u bolesnoj kombinaciji svih tih izama, to jest u parlamentarnoj demokraciji koja se živahno kreće od apsurda do paradoksa i natrag, bez klasičnih orijentira te na čas lijevo postaje desno, a desno lijevo, desni centar se valja prema rubu i ponekad, kao sada, prelijeva ulijevo, bježeći u užasnom strahu od desnog gdje se nalaze „gnijezda mržnje“ za koja su odgovorni lijevi poput Milanovića (reče premijer) prije nego što je postao desni. Teško je tu snaći se, čak i meni. Sve mi je razjasnio izvršni vlastodržac u ispadu iz sigurnog Bruxellesa, gdje je, s pretjeranom gestikulacijom, označio ciljeve i mete. Prvi put, nakon trideset godina i Račana, šef jedne stranke nazvao je drugu stranku (ne tim riječima, ali...) – strankom opasnih namjera, to jest cijeli Domovinski pokret. Zatim je i poimence naveo neprijatelje naroda, Škoru, Karolinu, Penavu, bujične ljubimce iz medijskog prostora, nešto blaže predsjednika države i šmrkavce općenito. U strahu su velike oči, privođenja su započela, čitam, očito je riječ o uroti u koju su možda uključeni još Zrinski i Frankopan, istraga je u tijeku. Nađena je veza između Kutine i Vukovara, neka se nađe. Spominju se prijetnje. (Eh, curice, da vi znate kakvih sam se ja prijetnja naslušao i nagledao 1990. i 1991., telefonskih i pisanih srpskim jezikom, te što će mi sve raditi, i meni i mojoj obitelji. A čuvali su nas kako-tako, uglavnom nikako, mnogi od nas vozili smo se sami, pa i Gojko Šušak u vrijeme kada su još i te kako cvrkutale razne ptice, kosovi, vrane i pjevice, lajali labradori, svjetlucali snajperi i slično.)

Što, daklem, sada treba učiniti? Sve pohapsiti, a neke samo uhititi, zaustaviti Reuters (oprostite, zaustaviti internet), nacionalizirati ili konfiscirati društvene mreže – represiji će pomoći i depresivni Zakon o elektroničkim medijima koji samo što nije donesen - anonimne komentatore razotkriti i uhvatiti u dobro organiziranim racijama pod filmskim geslom „Dok je racije, bit će i Kroacije“ (iz filma Snivaj, zlato moje). I pronaći u kućama i stanovima oružje, što nije teško, makar set kuhinjskih noževa.

https://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/hhitrec/35125-h-hitrec-glavu-gore-jer-nas-ceka-bolja-buducnost-kao-i-uvijek.html

Plenkoviću i ostalim iz Srpsko-hrvatske koalicije puna su usta priča o terorizmu i verbalnom deliktu tj. „govoru mržnje“. O tome je bilo govora u dvije emisije „Bujica“. Gostovali su Ivica Marijačić i dr. Željka Markić:

https://narod.hr/hrvatska/dr-markic-plenkovica-na-vlasti-drzi-stanimirovic-gradonacelnik-okupiranog-vukovara-koji-se-uklapa-u-premijerovu-tezu-o-domacem-terorizmu?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=InPortal%2bexchange

https://narod.hr/hrvatska/marijacic-plenkovic-obitelji-kojoj-je-netko-poginuo-za-vukovar-suprotstavlja-okupacijskog-gradonacelnika

Slično Marijačiću i Dr. Markić komentira i terorizam koji odgovara Plenkoviću:

O Plenkoviću i Milanoviću

Prokomentirala je i zadnje istupe Zorana Milanovića: “Fenomen je da jedan lijevi predsjednik, Milanović, sa svojim lucidnim načinom komuniciranja i ovim što govori o stvarima koje se događaju, doista govori istinu i pogađa dobro neuralgične točke. On sad nasmijava cijelu naciju!”

“Poslužila bih se terminom koji koristi premijer, on je govorio o gnijezdu… Napadajući obitelj Danijela Bezuka, prozvao je gnijezdo iz kojeg je mladić izašao, jednu braniteljsku obitelj koja je imala teški gubitak u ratu i teške traume, njegov stric je poginuo i otac mu je bio pripadnik specijalne policije,” započela je gospođa Markić i nastavila o Plenkoviću i Milanoviću: “Taj termin ‘gnijezdo’ može se koristiti za ova dva političara, koji sada jedan drugog napadaju – oni su doista iz istoga gnijezda! Njihova svađa sve više sliči na ono što je Sv. Augustin, jedan od najvećih naučitelja crkve i filozofa u povijesti, nazvao zemaljskom državom u kojoj se unutar bande, za vlast i otimačinu, tuku različite grupe. Događa se borba između premijera i predsjednika, gdje se oni bore za isti teren, a obojica su izgubili stabilnost! Rekla bih da je Milanović izgubio stabilnost zbog događaja u Slovenskoj 9, gdje je bio podložan mjerama i snimanjima i od tada se, najednom, probudio i počeo govoriti istinu o nekim stvarima u Hrvatskoj… Plenkovića je destabilizirala i Slovenska i napad na Vladu.”

Marijačić je u „Bujici“ govorio o Bezukovoj obitelji, što sam dao u svom tekstu IPAK JE TO SRPSKO-HRVATSKA KOALICIJA:

http://bezcenzure.hr/vlad/ipak-je-to-srpsko-hrvatska-koalicija/

http://dragovoljac.com/index.php/razno/23502-ipak-je-to-srpsko-hrvatska-koalicija

Sjetimo se lucidnog Milanovićeva komentara koga je Plenković optužio za širenje mržnje (ako sam dobro razumio Hitreca to je manja optužba od govora mržnje, mada se meni čini da je veća):

Milanović Plenkovića nazvao narikačom i poručio mu da ide mami ako nije u stanju podnijeti pritisak

Predsjednik republike Zoran Milanović osudio je u subotu napad na policajce na Markovu trgu, ocijenivši reakciju premijera Andreja Plenovića kao "seansu narikanja muškarca od 50 godina", a od njega je zatražio i odgovor na pitanje na što je mislio kad ga je prozvao za širenje mržnje.

http://dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/23469-milanovic-plenkovicu-ako-nisi-u-stanju-podnijeti-pritisak-idi-mami

Dragi Stijepo, vjerojatno si Ti u pravu. Sva ta priča o terorizmu i govoru mržnje je samo magla da bi se sakrije poruka mladog Danijela Bezuka:

"Dosta je bilo prevara i bezonbzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti".

Puno Te pozdravlja,

Tvoj

Josip Pečarić