Zadnji komentari

Izetbegovićeve izjave vjerno oslikavaju cirkus u kojem se BiH trudi postati članica EU, a unutar nje podgrijava se drukčija retorika

Pin It

Image result for izetbegović

Svakako se radi o huškačkoj retorici, ali nas to ne treba čuditi. Huškanje je već desetljećima recept za vladanje Izetbegovićevih klanova koji ne mogu prihvatiti da je Bosna i Hercegovina i država Hrvata, a ne isključivo država Bošnjaka. Pogotovo ne mogu prihvatiti da je Mostar većinski hrvatski grad i da ga nisu uspjeli uzeti ni u ratu. Neće ni u miru

Čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović nezadovoljan je ishodom izbora u Mostaru. Našu stranku optužio je za "izdajničku politiku" te se obrušio i na njihovu vijećnicu Irmu Baraliju govoreći kako je izdala Mostar. 

Izetbegovićevo ponašanje za portal Direktno komentirao je Marijan Knezović, politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH, koji je pojasnio i je li u pitanju huškačka retorika.

"Svakako se radi o huškačkoj retorici, ali nas to ne treba čuditi. Huškanje je već desetljećima recept za vladanje Izetbegovićevih klanova koji ne mogu prihvatiti da je Bosna i Hercegovina i država Hrvata, a ne isključivo država Bošnjaka. Pogotovo ne mogu prihvatiti da je Mostar većinski hrvatski grad i da ga nisu uspjeli uzeti ni u ratu. Neće ni u miru", rekao je Knezović.

Objasnio je i što Bakirova izjava i općenito događanja oko Mostara govore o zagovarateljima građanske države.

"Izjava je sjajna jer padaju maske. Oni koji se najviše kunu u 'građanske koncepte' zapravo najviše i propagiraju dominaciju većinskog, bošnjačkog nacionalizma kao i islamskog radikalizma. Bošnjaštvo je u tom slučaju homogenizirajući faktor za Bošnjake u BiH, a islamski radikalizam pak najbrži put do islamskih naftnih deviza s Bliskog Istoka. Izetbegovićeve izjave vjerno oslikavaju cirkus u kojem se BiH trudi postati članica Europske unije, a unutar iste BiH se podgrijava retorika kojoj bi zavidjeli čak i talibani. Izetbegović je pak pokazao hrabrost koju je i ABiH pokazivala 90-ih. Nakon poraza, sve svale na jednu ženu i prozovu je izdajnicom. Baralija je precizno prepoznala kako je upravo Izetbegović izdao sve za što optužuje nju", poručio je Knezović i objasnio zašto se, po njegovom mišljenju, na udaru našla Baralija. 

"Iz jednostavnog razloga, Izetbegović je procijenio kako je oportuno napasti one koji imaju malo ili nimalo prostora za obranu jer za obračun sa sebi ravnima ipak treba i nešto hrabrosti. Zato je u duhu pravog džentlmena neargumentirano i gotovo pa manijački orkestrirao udar na jednu ženu. Jednostavno, tako je lakše. Izetbegović se sigurno neće zamjeriti onima koji ga financiraju. Oni su, ruku na srce, daleko, ali njihov kapital je u Sarajevu, Izetbegoviću na dispoziciji", dodao je. 

Osjeća li se sada ugroženo budući da član njegove stranke nije na čelu Mostara? 

"Ne vjerujem. Bošnjačko političko tijelo nažalost ne vrednuje kvalitete već iluzorne percepcije te po tom nije drukčije od hrvatskog i srpskog biračkog tijela. Jedna od tih iluzornih percepcija je ta da će BiH biti islamski kalifat sa sjedištem u Sarajevu. Da nije tako, Izetbegović bi davno bio pospremljen u ropotarnicu povijesti. Ljudi čije politike imaju glavu i rep, kao što je primjerice Fahrudin Radončić, u sustavu kao što je bosanskohercegovački se jako brzo eliminiraju i odstrane kako bi njihovi politički oponenti mogli nastaviti dezinformirati javnost i raditi kaos od društva kojemu je nakon proteklih nekoliko desetljeća, a i stoljeća, potreban mir", istaknuo je Knezović. 

Izjave o UZP-u i očekivanja u budućnosti od Izetbegovića

Objasnio je i zašto se opet izvlače izjave o UZP-u te je li to korektno prema najmanje brojnom narodu u BiH.

"Izjave će se izvlačiti i neka se izvlače. Istina je jedna, a broj neutemeljenih presuda je neograničen. Rulja je osudila i Isusa Krista pa mu se danas moli pola svijeta. Neutemeljene presude su kolateralna šteta postojanja pravnog sustava. Ne smatram da o Hrvatima u BiH ikad trebamo govoriti kao o 'najmanje brojnom narodu' već kao o konstitutivnom i temeljnom narodu bez kojeg BiH nikad ne bi bila vojno obranjena ni politički ustrojena. To je jedina ispravna polazišna točka", poručio je naš sugovornik.

Na kraju je objasnio što možemo očekivati od Izetbegovića u budućnosti.

"Radikalnu retoriku, prodavanje magle i pospremanje deviza u vlastiti džep na štetu svih građana u BiH, uključujući i Bošnjake. To se naime već događa godinama i ne vidim razlog zašto bi sad bilo išta bolje. Za napredak su ipak potrebnije ozbiljne diplomatske ofenzive na čelu s Hrvatskom i Srbijom, potpisnicima i garantima Daytonskog mirovnog sporazuma kojima je očito ugodnije biti u mišjim rupama nego na poslu, a posao je braniti dogovoreno. Ovakva BiH nikad i nigdje nije dogovorena, zato joj ističe i rok trajanja", zaključio je Knezović za Direktno.

direktno.hr