Zadnji komentari

Bahatost, umišljenost i neodgovornost

Pin It

“Bahatost je neprijatelj pobjede.” (kineska narodna poslovica)

Bahatost, umišljenost i neodgovornost, između svega ostalog karakteriziraju većinu političara, posebice one na najvišoj razini, koji su najmanje produktivni, upitnog obrazovanja, slabih sposobnosti i spornih pozitivnih vještina.

Bahatost je stav koji precjenjuje osobne vrijednosti, znanje, sposobnosti i vještine. Bahatost potiče oholost, drskost i prijezirno ponašanje prema drugim ljudima. Ta osobina nema veze s titulom i obrazovanje. Često je to neka vrsta obrambenog mehanizma, posebice ako je to nesvjesna pojava. Međutim mnogi su svjesno bahati. Time se brane od odgovornosti, prikrivaju gomilu nesposobnosti, bildaju svoj  ego i ponos. Međutim bahatost i ponos nemaju ništa zajedničko. Ponosa možeš biti na puno toga, pri čemu nisu , ni u čemu i ni za što bahat. Bahatosti pogoduju i hrane je ispraznost i narcizma, Iz bahatosti se rađa bezobzirnost, grubost i mišljenje i nastojanje kako uzimati više nego što ti pripada, u bilo kojem smislu, što je egoistično, drsko i krajnje  neodgovorno.

 Uz bahatost je usko povezna umišljenost, u čemu je određena samovolja, nepoštivanje drugih, obijest, nekultura, samoživost, …. prebacivanje krivnje na druge,… što je kontraproduktivno i kad tad se vrati poput bumeranga.

Nitko se ne rodi kao bahat, ohol, drzak, bezobziran, bezobrazan, isprazan narcis. To se stvara malo pomalo kako bi se prikrio određeni strah, nezadovoljstvo, nemir, nesigurnost, nesposobnost, nekompetentnost, nekompetencija, nerazmjer funkcije, rada i djelovanja u danoj domeni. Igrom slučaja po stranačkoj zasluzi, odanosti i lojalnosti šefu, regionalnoj raspodjeli dužnosti, neimanju boljih kadrova, u danom trenutku, zahvaljujući trenutnoj situaciji postao si državni dužnosnik, a nemaš ništa konkretnog (znanja, sposobnosti, vještina, poštenja, odgovornosti,…) čime to možeš opravdati, nužno pribjegavaš neviđenoj bahatosti, kao obrambenom štitu i mehanizmu, misleći kako te to prekriva kao carevo novo ruho, njegovu golotinju.

Nismo toliko ispodprosječni, neuku i nesposobni da to ne vidimo. Bahatost je obrnuto razmjerna sposobnosti i djelotvornosti, iako ima izuzetaka. Bilo je bahatih ministara koji su bili obrazovani, sposobni, vješti i učinkoviti. To je bio izuzetak. U pravilu svi bahati su “prazni” i “šuplji”.

Da bi sebi i drugima opravdali svoje ponašanje pribjegavaju obrambenim mehanizmima svake vrste, u raznim kombinacijama i varijacijama.

Obrambeni mehanizmi su nesvjesne reakcije na neku frustraciju, čime se pojedinac štiti od negativnih emocija i pojedinih tenzija. Postoji puno raznih i različitih obrambenih mehanizama. Neki se preklapaju, te u njihovu presjeku imaju veći i jači efekt obrane. Obrambeni mehanizmi mogu biti:

   -   potiskivanje: skrivanje pod tepihom, što je privremeno korisno,

   -   racionalizacija:  razumno pokušati objasniti nastali problem, bilo umanijti neuspjeh ili veličati neki mali uspjeh

  -  preusmjerena agresija:  svoju ljutnju na nekog drugog usmjeriti, što je kratkoročno, ali uvodi u “začarani krug”

    -   projekcija: sve negativnosti preusmjeriti na drugu osobu ili na nešto drugo, stručnjake ili papire na primjer 

  - reaktivna promocija:   nesvjesna želja ili impuls, sve preokrenuti u suprotnost, manje je više, na primjer, manje izgrađenih kuća na Banovini je bolje, jer obećava kvalitetu.

  -  sublimacija:  usmjeravanje neprihvatljivog  u društveno prihvatljivo (iseljavanje na Banovini)     

     -   kompenzacija: neuspjeh na jednom polju nadopunjavati naglašavanjem svojih kvaliteta i sposobnosti. Stvarati dobru sliku o sebi. Kvaliteta v.s kvantiteta.

       -    izolacija: Skup problema doživljavati kao elemente.

       -    intelektualizacija: ekstenzivan uporaba intelektualnih mogućnost, da bi se zamaglila stvarnost, sakrila bit stvari, minorizirali aktualnost,…

Ima toga još puno. Međutim svi mehanizmi obrane su tehnike kojima se Ego služi za obranu od moguće i stvarne odgovornosti, u mnogo čemu.

To imamo prilike gledati i slušati tridesetak godina, u Lijepoj našoj, od njene samostalnosti, neovisnosti i suverenosti. Umjesto da je to u opadanju i svođenju na neku prihvatljivu mjeru, dolazi do eskalacije bahatosti, umišljenosti, drskosti, oholosti, nadutosti, otuđenja, narcisoidnosti, neodgovornosti,...mnogih aktera koji su tu da brinu o nama i osiguravaju nam bolji i sretniji život, kao što su to obećavali u izbornim kampanjama. Sve je to bila iluzija i čisti larpurlartizam, po principu trla baba lan, što se očituje u slabim pozitivnim postignućima i u svemu lošem po čemu smo među prvima na rang listama raznih međunarodnih ispitivanja i  anketiranja.

Trenutno je najakutniji slučaj s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. U koji god sektor tog područja se pogleda vrlo lako se konstatira kako je ministar zakazao u svojem radu i djelovanju. To se najbolje očituje u obnovi Zagreba i Banovine, nakon potresa. Što je proteklo vrijeme od potresa do obnove dulje to je veća odgovornost  ministra Horvata i sve prihvatljiviji zahtjev za njegovom smjenom. Međutim, zahtjev ujedinjene oporbe za opoziv  će samo učvrstiti njegov ministarski položaj, kako je to uvijek do sada bilo, sa svakim ministrom u vladi Andreja Plenkovića, koji se “svojih” ne odriče, iako i sam zna da su nesposobni i neučinkoviti. Sam ministar Horvat je rekao nakon saznanja, da oporba traži njegovu ostavku ili opoziv je rekao kako će se sve razjasniti na raspravi u saboru i vidjeti kako za tu mjeru nema nikakve osnove, niti potrebe. Kaj god! 

Već vidim tu situaciju i scenu kad će dotični ministar istupiti i braniti svoj status, svoj rad i djelovanje, bahato, drsko, bezobrazno, podcjenjivački, stranački, uz gomilu obrambenih mehanizama, kojima će se svjesno i nesvjesno pokušati zaštiti. Isturiti će bradu, dignuti visoko glavu i nosom parati oblake. Pri čemu neodoljivo podsjeća na nekad velikog vožda iz našeg susjedstva ili na moćnog talijanskog lidera iz vremena Drugog svjetskog rata.

Kako bilo da bilo, jednom se zaista mora reći “popu pop i bobu bob”. Gruda snijega bačena u Petrinji na premijera i vladu se zakotrljala, kuda će se otkotrljati ovisi o premijeru i njegovim u većini, upitno sposobnim ministrima, koji bahaćenjem prikrivaju svoju odgovornost, nekompetenciju i nekompeticiju.

Ankica Benček