Zadnji komentari

Zbog vrećica za smeće kaznena prijava protiv Tomaševića, poziv građanima da čuvaju račune

Pin It

Tek od 1. listopada će se primjenjivati nove odluke o prikupljanju otpada u Zagrebu, a već su podnijete dvije tužbe, jedna Visokom upravnom sudu zbog ocjene zakonitosti i jedna  Županijskom državnom odvjetništvu zbog nabave vrećica.

Zašto ne mogu dobiti podzemne spremnike?

Novi model prikupljanja komunalnog otpada brojnim je građanima i dalje nejasan. Tako je i stanarima Beethovenove ulice u zagrebačkoj četvrti Prečko.

– Mi smo htjeli ovdje napraviti samo jedan boks gdje bi samo stanari bacali otpad, bio bi pod ključem, međutim ovi iz grada su rekli da je to prostor od grada i da ne možemo to dobiti, oni to ne dozvoljavaju, oni hoće da sve stave unutra, unutra ne može sve stati, žele nam uzeti i ove žute kontejnere, objašnjava Mile Bucić, stanar, za HRT.

Stanari ove zgrade htjeli bi drugačije rješenje, podzemne spremnike na javnoj površini. No prijedlog im je kažu odbijen.

– Onda su nam oni rekli da imamo dovoljno velik smetlarnik i da će ugurati još dva spremnika unutra za papir, to jednostavno nije bilo funkcionlano, zamislite još dva spremnika tu da uguramo, moramo onda preko spremnika bacati smće i odvajati otpad što jednostavno nije funkcionalno i onda smo uložili prigovor na to rješenje, kaže Marko Sikirica, član Vijeća suvlasnika zgrada.

Naplaćivanje novih vrećica je u suprotnosti sa zakonom

Iz udruge Ekologija grada upozoravaju da je naplaćivanje novih vrećica u suprotnosti sa Zakonom o gospodarenju otpadom jer se građanima unaprijed naplaćuje javna usluga koja nije obavljena. Podnijeli su Visokom upravnom sudu prijedlog za pokretanje postupka o ocjeni ustavnosti te odluke.

– Osim što u toj cijeni vrećica plaćaju uslugu cijene odvoza koja će se tek naknadno obaviti, građani su tu prisiljeni plaćati nekakvu trgovačku maržu, prisiljeni su plaćati i proizvodnju same vrećice te PDV od 25 posto, a PDV na trgovačke usluge ide po stopi od 13 posto, ističe Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

– Pozivam građane da čuvaju svoje račune jer ovo će sigurno pasti, sigurno će se morati ta sredstva vraćati, to će dovesti do totalnog kolapsa za Čistoću i za podružnicu, poručio je Pavlović.

U Gradu kažu da su izloženi stalnim pritiscima pojedinaca i grupa koje se protive promjenama no da je postupak nabave vrećica u skladu sa Zakonom.

Kaznena prijava protiv gradonačelnika

Zagrebački holding ustvrdio je da su vrećice za komunalni otpad nabavljene na zakonit i transparentan način, odbacujući optužbe iz kaznene prijave koju je protiv gradonačelnika i njegovih suradnika podnio HDZ-ov predsjednik četvrti Donja Dubrava i bivši direktor u Čistoći.

Kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu je zbog zlouporabe položaja i ovlasti pri nabavi plastičnih vrećica za komunalni otpad protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, njegovog zamjenika Luke Korlaeta i voditelja Čistoće Davora Vića podnio HDZ-ov predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava i bivši direktor sektora u Čistoći Trpimir Majcan.

Zagrebački holding na to je u četvrtak odgovorio da se nalazi u procesu organizacijskog restrukturiranja, zbog čega su izloženi “stalnim pritiscima pojedinaca i grupa koje se protive promjenama”.

‘Sve po zakonu’

Majcan u prijavi navodi da je sporna javna nabava vrećica za miješani komunalni otpad, vrijedna 53 milijuna kuna. Osim Majcana zbog novog modela gospodarenja otpadom koja na snagu stupa 1. listopad sudski postupak želi i udruga Ekologija grada. Oni su od Visokog upravnog suda zatražila da ocjeni zakonitost Odluke o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada smatrajući da nije u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom.

U Zagrebačkom holdingu ističu da su obveznici zakona o javnoj nabavi i svu svoju nabavu provode “transparentno i na zakonit način, a tako je proveden i postupak javne nabave za vrećice za miješani komunalni otpad”.

Izvor: narod.hr/HRT