Zadnji komentari

Miro Glavurtić im postade srbin

Pin It

MIRO GLAVURTIĆ: ja sam podrijetlom Hrvat i uvijek sam se smatrao Hrvatom“.  – ZBH.hr

Vjerovali ili ne u Jutarnjem listu su obavijestili svoje čitatelje o smrti mog Kotoranina hrvatskog slikara i ne samo slikara Mira Glavurtića ovako:

MIRO GLAVURTIĆ

PREMINUO POZNATI SRPSKI SLIKAR KOJI JE ŽIVIO U ZAGREBU. DANILO KIŠ GA JE USPOREDIO S ALBRECHTOM DÜREROM

Piše: L. G.

Objavljeno: 17. siječanj 2023.

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/preminuo-poznati-srpski-slikar-koji-je-zivio-u-zagrebu-danilo-kis-ga-je-usporedio-s-albrechtom-duererom-15296318

Zato dajemo kako je ta vijest objavljena na portalu Hrvatske bratovštine Bokeljska Mornarica 809, a koja je to preuzela s Radija DUX kao reagiranje na neistinu iz Jutarnjeg lista:

 Preminuo poznati hrvatski slikar iz Boke kotorske Miro Glavurtić

Preminuo poznati hrvatski slikar iz Boke kotorske Miro Glavurtić

Preneseno s portala Radiodux: 

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/preminuo-poznati-hrvatski-slikar-iz-boke-kotorske-miro-glavurtic

Pročitavši  napise u srpskim medijima, ali i naslov u Jutarnjem listu ,, Preminuo poznati srpski slikar koji je živio u Zagrebu”,  kao Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  osjećamo se dužni reagirati kako bismo osujetili svaki pokušaj zatiranja istine kad je u pitanju poznati hrvatski slikar iz Boke kotorske Miro Glavurtić, inače rodom Škaljarin.

U obvezi smo to učiniti, ne samo zbog njegova slikarskog značaja ( Kiš ga je često uspoređivao s najznamenitijim svjetskim grafičarem Albrechtom Dürerom), već i zbog religioznih tema kojima se bavio,  ali i njegove  provenijencije.

Ne samo da nije bio Srbin; uostalom, brojni hrvatski književnici i umjetnici, općenito, živjeli su i žive u Beogradu,  već je bio deklarirani rimokatolik i Hrvat, što će potvrditi i isječak iz intervjua koji je dao ondašnjemu uredniku hrvatskoga  književno- kulturnog  dvotjednika ,, Vijenca” , Andriji Tunjiću, 2010. godine:

Kao Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve?

Da. On i još neki poslije su počeli veličati to carstvo, što je naravno bila utopija kao i svaka utopija. To je bila, to volim istaknuti i zato sam napisao Romskoga cara, žudnja za izgubljenim imperijem. Hrvatska je živjela u imperiju koji se zvao Austro-Ugarska, ali jer je bila utemeljena na katoličanstvu bila je srušena. Zato su hrvatski politički i intelektualni krugovi bili za Jugoslaviju, zato su radili na tome da se u Beogradu instalira tzv. jugoslavenski Pijemont. No mnogi nisu bili samo za Jugoslaviju nego su bili i prosrpski opredijeljeni, pisali su ćirilicom, nosili šajkače… Ivo Andrić priklonio se srpstvu i iz Beograda pisao Bogdanu Radici: Što čekaš, posrbi se kao što sam se i ja posrbio.

Mislite da se iskreno i do kraja posrbio?

Ne znam je li se posrbio iskreno ili je to bio samo njegov kukavičluk, ali ostao je Ivo, a nije postao Jovo. Ja se nisam posrbio, ja sam podrijetlom Hrvat i uvijek sam se smatrao Hrvatom.

U Beogradu vam to nisu zamjerali ili su vas zato zvali biskup?

Ja sam bio aktivan katolik, a poslije Drugog vatikanskog koncila bio sam aktivan u obrani katoličke tradicije, koja je nakon Koncila osporavana.

U nastavku podsjetnik na više nego bogatu biografiju Mira Glavurtića, hrvatskoga umjetnika, kojim se rodna Boka i Hrvati Boke, uz Antuna Šojata, Andriju Maurovića i Vaska Lipovca ( Kotoranina, premda etnički Crnogorca), može i treba dičiti:

Glavurtić, Miro, hrvatski slikar i književnik (Škaljari kraj Kotora, Crna Gora, 5. IX. 1932). Diplomirao hortikulturu na Šumarskom fakultetu u Beogradu, gdje je djelovao kao samostalan pisac i slikar; od 1992. živi u Hrvatskoj. Jedan od osnivača i teoretičara skupine Mediala (1958). Njegove su slike i crteži kompozicije realnih i nadrealnih elemenata, u kojima se izoštrenim izrazom prikazuju mitske ličnosti i krajolici (Izabela i zvijeri, 1957). U književnom radu iskazuje sklonost asocijativno-nadrealnim vizijama (Satana, 1978; Psine, 1982). Kao neovisan izdavač od 1976. izdao je mnoga djela kršćanskih mistika i katoličke obnove (Opus Dei, 1991). ( izvor : enciklopedija.hr)

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Tekst: Radio Dux

Ilustracija: Autoportet, Vijenac, 435 – 4. studenoga 2010.

19 siječnja, 2023

https://bokeljskamornarica809zagreb.hr/preminuo-poznati-hrvatski-slikar-iz-boke-kotorske-miro-glavurtic/

Reagirali su i u Zajednici Bokeljskih Hrvata pa u naslovu vijesti o Glavurtićevoj smrti navode njegovu izjavu (već spomenuti intervju, u Vijencu“, 2010.):

MIRO GLAVURTIĆ: ja sam podrijetlom Hrvat i uvijek sam se smatrao Hrvatom“.

https://zbh.hr/miro-glavurtic-ja-sam-podrijetlom-hrvat-i-uvijek-sam-se-smatrao-hrvatom/

Ono što je zanimljivo Jutarnji list je objavio intervju s Mirom Glavurtićem:

VELIK UMJETNIK SKRIVEN U ZAGREBU

Neobičan život Mire Glavurtića, jednog od posljednjih Medialaca

Piše:

Feđa Gavrilović

16. ožujak 2020.

U tekstu piše:

Miro Glavurtić je rođen u hrvatskoj obitelji u Kotoru (preciznije, u Škaljarima kraj Kotora) 1932., a u Beogradu je diplomirao hortikulturu na Šumarskom fakultetu.

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/neobican-zivot-mire-glavurtica-jednog-od-posljednjih-medialaca-10097545

Netko će pomisliti da autor teksta o Miru Glavurtiću kao Srbinu nije pročitao taj razgovor s njim koji je potpisao Feđa Gavrilović-

Međutim u njegovom tekstu možemo pročitati:

Glavurtić, koji je u Hrvatskoj živio od 1993. godine, 2020. je u tekstu Feđe Gavrilovića objavljenom u Jutarnjem listu objasnio da je u Zagreb došao jer nije imao drugog izbora, no da ga ovdje nisu primili.

Vjerovali ili ne!

Josip Pečarić