Zadnji komentari

Dobrović laže li ga laže....

Pin It

Related imageStruja poskupljuje, više nema dileme, a građane će itekako 'opaliti' po džepu: izračunali smo koliko će porasti rate u Dalmaciji, neće vam biti drago...

Dobrović kao razlog tomu navodi povećanje naknade za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu teret moraju snositi i građani, a ne samo opskrbljivači.

Kratko su se potrošači u Hrvatskoj radovali jeftinijoj struji. Početkom godine iz Hrvatske elektroprivrede im je rečeno kako mogu uplaćivati 10 posto niže iznose od onih koji su navedeni na akontacijskim ratama jer su otprilike toliko pojeftinjenje dobili smanjenjem PDV-a na električnu energiju s 25 na 13 posto.

Ni dva mjeseca nakon toga, taman kad se građani spremaju podmiriti račune za veljaču, iz Vlade stiže loša vijest: struja, ipak, poskupljuje. Ministar energetike i zaštite okoliša Slaven Dobrović kao razlog tomu navodi povećanje naknade za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu teret moraju snositi i građani, a ne samo opskrbljivači.

Zaboravni ministar

Razmatra se, prema njegovim riječima, poskupljenje za četiri do maksimalno šest posto, ali ono što je prilično izvjesno jest da će ono nastupiti u prvoj polovini godine.

Zanimljivo je Dobrovićevo objašnjenje prema kojem građanima cijena, zapravo, neće rasti, ali u odnosu na 2016. godinu.

Problem je, međutim, što ministar zaboravlja kako se hrvatskim kućanstvima od početka ove godine obračunava jeftinija struja, te su im računi, ponavljamo, trebali biti umanjeni za 10 posto. Sada se, pak, sukladno Dobrovićevoj najavi, moraju zadovoljiti s petpostotnim umanjenjem, ako im na koncu ostane i tolika pogodnost.

Koliko su korisnici stvarno na gubitku, izračunao nam je Nenad Kurtović, stručni savjetnik za energetsko tarifiranje iz udruge "Splitski potrošač".

Jedno prosječno dalmatinsko kućanstvo, koje troši 7500 kilovatsati struje godišnje s obzirom da nema na raspolaganju alternativne izvore energije, u 2016. godini je za električnu struju potrošilo 7254,75 kuna. U ovoj bi godini, da je na snazi ostalo 10-postotno pojeftinjenje, platilo ukupno 6558, 29 kuna.

Umjesto toga, po Dobrovićevoj najavi, platit će gotovo 400 kuna više, ili 6939,77 kuna. Izračun je napravljen uz projekciju da će naknada za obnovljive izvore energije skočiti s 3,5 na osam lipa po potrošenom kilovatsatu, te da je riječ o korisnicima koji su ostali u HEP-ovoj univerzalnoj usluzi.

Na snagu stupa 1. travnja?

– Za Božić su nam, dakle, dali poklon, a za korizmu ga oduzeli, da se slikovito izrazim. Na ovaj su način napravili teški nered i zbunili građane, ali ne samo njih nego i proizvođače i opskrbljivače. Oni su već koncem prošle godine znali da će morati povećati naknadu za obnovljive izvore energije i nisu smjeli ljudima obećavati toliko jeftiniju struju.

Naime, riječ je o tomu da smo u 2016. godini imali 600 milijuna više kilovatsati struje dobivenih iz obnovljivih izvora energije u odnosu na godinu prije. Pretpostavlja se kako će u 2017. godini taj broj još više rasti, a proizvođače treba platiti. Prema mojim informacijama, država im još nije platila ni cjelokupnu isporuku struje u prošloj godini – navodi Kurtović.

Na pitanje što je kupcima sada činiti, na koji će način podmirivati račune za struju, naš sugovornik odgovara:

– Pretpostavlja se kako do povećanja naknade za obnovljive izvore energije neće doći prije 1. travnja. To je najbolja opcija jer tada za većinu kućanstava počinje novo obračunsko razdoblje, kad im stižu i nove akontacijske uplatnice. Pretpostavljam da dotad građani mogu nastaviti plaćati po postojećim uplatnicama na kojima će umanjiti iznos za 10 posto.

Linda Perić/S.Dalmacija