Zadnji komentari

A ja pomislio da je Rade Hajduka volio zbog igre, a ne onu njegovu petokraku na dresu

Pin It

Pa otkrio da je, uz Partizan, kao momak 'mnogo volio' Hajduka. Volio je, kaže, onu, onu, onu, onu njegovu veliku crvenu zvjezdu petokraku, na dresu.

Ivica Granić osvrnuo se na izjave glumca Rade Šerbedžije, koji tvrdi da su mu najdraži bili Hajdukovi s bijelim dresovima i crvenom zvijezdom.

Granićevu objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti:

"Splitski Pričigin, još jedna jeftina ljevičarska demonstracija usmjereno - uličarske kulture. Vidim, ove godine gost im je Rade. Veliki Rade. I to glavom, i sijedom bradom, baš onaj Rade. Šerbedžija.

Raspričao se tako Rade, i to, ma zamislite o Hajduku. Pored toliko lijepih tema, pored Hamleta i Šekspira, Bakhmuta, pored Putina i Zelenskog, Rade o Hajduku. Zna Rade koje su teme 'teme visokog napona', vrag je on, a sve ono kao da neće, ono boemski, sve nekako slučajno i usput ispadne. Spomenuo je, onako dakle usput, i Dvornika, i Zdravku Krstulović, dojma radi.

Pa otkrio da je, uz Partizan, kao momak 'mnogo volio' Hajduka. Volio je, kaže, onu, onu, onu, onu njegovu veliku crvenu zvjezdu petokraku, na dresu.

Vidi mene, a ja pomislio da je Rade Hajduka volio zbog, na primjer, igre. Zbog nogometa. Brazilskog. Zbog Šurjaka, Jerkovića, Buljana, Oblaka, Žungula. Holcera. I tako dalje, a on da zbog velike crvene zvijezde na dresu.

Zatim još navodi Rade da je ljubav planula i zbog činjenice da je Hajduk odbio igrati za fašiste, i otišao kod Tita. Tko bi rekao da on sve to zna, i da je to toliko važno, čak toliko važno da je neophodno i danas o tome pričati mladina, koji su rođeni tek nekih skoro stotinjak godina nakon tog perioda. Čudi me kako Rade, kao rođeni Slavonac, osim Partizana, nije volio na primjer Dinamo. Nekako mi se čini logičnijim, bližim. Možda ga Rade, vođem tom nekom svojom uvrnutom logikom, nije volio zbog činjenice da je nacionalna vrsta NDH bila sastavljena skoro isključivo od igrača Građanskog. A Građanski je, jelte, Dinamo. Pitaj Boga što se sve mota u glavi našeg Rade. Pričigin Radeta.

I kao u onoj reklami za noževe, ali to nije sve.

Otkriva nam 'legenda' kako za Hajduk navija i sin mu Danilo. Pa logično, logično je i lijepo obiteljsku tradiciju nastaviti. S koljena na koljeno. Neka se priča. Kaže Rade kako se nasmijao(!) kada mu je sin Danilo priopćio da je navijač Hajduka.

'Došao mi reći da on ne bi navijao za Partizan, a ja sam ga podržao, 'pa dobro sine, jasno, ti si Zagrepčanin, razumijem da te Dinamo vuče'. A on da nije Dinamo, nego Hajduk njegov klub' prepričao je.

Nakon čega je s tribina Pričigina odjeknuo veliki aplauz. Logično, kvantitativno gledajući, veliki je to dobitak za nas, jedan Partizanovac manje, a jedan Hajdukovac više. Pustimo sad kvalitetu, nemojmo da cepidlačimo.

Interesantno je to kako Danilo, kao klasičan primjerak kozaračkog Zagrepčanina, ali Zagrepčanin nesporno, kako i on više voli Hajduka od zagrebačkih modrih. Život je pun iznenađenja, bez sumnje.

Kao što bez sumnje, Lalić, Ostojić, Ivanišević, Benjo Perasović... i ostatak crvene pričigin sljedbe, mogu zadoboljno trljati dlanove.

E sad malo ozbiljno. Srećom, gosn Rade, Vi i ovakvi 'navijači' kao vi, odavno već ne sjedite u počasnim ložama na Poljudu, a skoro i nećete. Vjerojatno nikada više! Dobro je to zbog nas, ali prije svega, vjerujte, zbog Vas. Nije da bi nama vaša nazočnost na tribinama osobito smetala, čak dapače, bujrum, ali se bojimo da biste se jako loše osjećali, naime osim huka Torcide sa sjevera, na Poljudu, kao i na bilom dresu, odavno nema one, one, one, one velike crvene petokrake, niti će ikada više 'sjati na bilom dresu'. Sad je i na jednom i na drugom mistu 'šahovnica', i to, božemesačuvaj, potpuno ista kao ona koju su na prsima nosili momci Građanskog, kada su nastupali za nacionalnu vrstu 'fašista'. A što ćete, Vis im valjda bio very far.

Tenks i na nekadašnjoj navijačkoj podršci, niste trebali ni tada, nećemo se mi ljutiti ako se Vi ipak vratite svom Partizanu, kako Vam je 'onomad', kako rekoste, pokojni Ćaća mudro sugerirao. Mudar je to čovjek bio!

A u Splitu još jedino možete biti počasni na ovakvim opskurnim mjestima ili dogadajima, poput tzv. Pričigina. I što će vam išta više.

P.s. ako vas organizatori budu zvali i dogodine, dođite u bilom dresu s onom, onom, onom, onom sjajnom crvenom zvjezdom petokrakom na njemu. Red je na predstavi, makar i cirkuskoj, biti uredno kostimiran", napisao je Granić.

Ivica Granić/direktno.hr