Zadnji komentari

Predsjednik Dume predložio zabranu ICC-a u Rusiji

Pin It

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vjačeslav Volodin u subotu je predložio zabranu djelovanja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Rusiji nakon što je sud izdao nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratne zločin, prenosi Reuters.

Volodin, Putinov saveznik, rekao je da bi rusko zakonodavstvo trebalo biti izmijenjeno kako bi se zabranila bilo kakva aktivnost ICC-a u Rusiji radi kažnjavanja onih koji su sudu pružili “pomoć i podršku”.

“Nužno je razraditi amandmane na zakone kojima bi se zabranilo bilo kakvo djelovanje ICC-a na teritoriju naše države”, rekao je Volodin u objavi na komunikacijskoj platformi Telegram.

Volodin je kazao da su Sjedinjenje Američke Države usvojile zakone koji sprečavaju da njihovim državljanima ikad sudi Haški sud i da bi Rusija trebala postupiti isto.

Bilo kakva pomoć ili podrška za ICC unutar Rusije trebala bi biti kažnjiva prema zakonu, rekao je.

ICC je ranije ovog mjeseca izdao nalog za uhićenje kojim optužuje Putina za ratni zločin nezakonite deportacije stotina djece iz Ukrajine. Sud je rekao da postoji osnovana sumnja da Putin snosi individualnu kaznenu odgovornost.

Ruski dužnosnici su upozorili da bi se bilo kakav pokušaj da se uhiti Putina, ruskog vođu od kraja 1999., tretirao kao objava rata protiv najveće nuklearne sile u svijetu.

ICC je, u svom prvom nalogu vezanom uz Ukrajinu, pozvao na Putinovo uhićenje zbog sumnji na nezakonitu deportaciju djece i nezakonito preseljenje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju od 24. veljače 2022.

Kremlj je rekao da je ICC-ov nalog nečuveno pristrana odluka, no beznačajna što se tiče Rusije. Ruski dužnosnici poriču da je Moskva počinila ratne zločine u Ukrajini i tvrde da je zapad ignorirao ratne zločine ukrajinske strane.

Velike sile poput Rusije, SAD-a i Kine nisu članice ICC-a kojem pripadaju 123 države, uključujući UK, Francusku, Njemačku i neke bivše sovjetske republike poput Tadžikistana. Ukrajina nije članica ICC-a, no Kijev mu je dodijelio nadležnost da procesuira zločine počinjene na ukrajinskom teritoriju.

geopolitika.news