Zadnji komentari

PISMO PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA I MINISTRU ZNANOSTI

Pin It

Image result for josip pečarić

Kako je jedan od te dvojice kolega akademika glavni tajnik HAZU, jedino na što me podsjeća ovakovo ponašanje HRZZ-a jeste sukob koji sam imao s glavnim tajnikom kada je odbio slanje drugim akademicima obavijesti o predstavljanju moje knjige: Hrvatski genocid: Napravili zečeve od Srba, iako je u toj obavijesti pisalo da je jedan od predstavljača admiral Davor Domazet Lošo.

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora i Ministre znanosti,

Zahvaljujem se na pismu koje ste Vi Predsjedniče Sabora uputili Ministru znanosti u kome stoji:

“Na temelju članka 44. Stavak 6. Poslovnika Hrvatskog sabora upućujem na razmatranje predstavku gospodina akademika Josipa Pečarića vezano za nagradu Hrvatskoj zakladi za znanost.”

Moram priznati da ste me poštovani Predsjedniče iznenadili. Kao što znate poslao sam Vam četiri e-maila. U prvom sam Vas izvjestio o nagradi-rugalici koju smo dodijelili HRZZ-u zbog pokušaja onemogućavanja prve međunarodne matematičke konferencije na hrvatskom sveučilištu u Mostaru. U drugom sam komentirao jedan pokušaj obrane HRZZ-a. U trećem sam Vam poslao knjigu “Pišem pisma, odgovora nema / Navodno Hrvatska zaklada za znanost” s molbom da iz sredstava s projekta koja sam predstao koristiti tiskam tu knjigu. U četvrtom sam Vas izvjestio kako su u HRZZ poslije više od godinu dana stalnih upozorenja shvatili što znači njihova odluka o sudjelovanju na konferencijama “po pravilu”. Treće i četvrto pismo sam zato uputio i predsjedniku  Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Vraćanje predmeta na Ministarstvo nisam ni u snu mogao očekivati. Znam za ping-pong u diplomaciji, a ovo mi dođe kao nekakav ping-pong u znanosti. Naime, još prije skoro godinu dana, točnije 02. 12. 2015. pisao sam o nizu problema koje proizvodi HRZZ, a on mi je 09. 12. 2015. odogovorio:

«...obavještavam da sam iste odmah proslijedio Upravi za znanost i tehnologiju radi provjere i daljnjeg službenog postupanja. Kada ovaj postupak bude dovršen obavijestiti ćemo Vas o ishodu. «

Obavijest još nisam dobio, a Vi njima vraćate moje prigovore! Ping-pong, zar ne?

Kako se Vi u svom dopisu pozivate na Pravilnik, možda ste ih željeli upozoriti tj. dali nova tri mjeseca za to? Ili samo obilježavomo prvu godinu od kada sam pisao ministru znanosti?

Moj zahtjev Vama bio je jedino u svezi s tiskanjem spomenute knjige, a Ministarstvo nije iznad Zaklade jer ju je osnovao Hrvatski sabor, pa nema logike da ste mislili na to. Ako mislite da Ministarstvo može financirati tu knjigu, dok na Projektu imam «zamrznuta» sredstva za tako nešto doista mi nije logično.

Naravno, ako Ministarstvo hoće tiskati knjigu ovih pisama koja bi itekako trebala biti zanimljiva povjesničarima znanosti jer se radi o knjizi-dokumentu o uzaludnim pismama bit će nam drago. Nadamo se da ipak nećemo čekati tri mjeseca da bi to doznali.

Ovdje smo spomenuli samo problem s konferencijom koji je doista zanimljiv. Naime, pravilnik koji su imali omogućavao je Zakladi da financira i konferenciju na bilo kojem hrvatskom sveučilištu. Oni su sada, poslije nagrade koju smo im dodijelili, isključili Mostar! Taj pravilnik im je mogućavao financiranja odlazaka više od dva naša sudionika na konferencije koje organiziraju hrvatski znanstvenici u svijetu (zar se time hrvatska znanost ne bi trebala ponositi?), a oni su najnovijom odlukom i to onemogućili.

Kako u Upravnom odboru imaju i dva akademika doista mi je neobično ovoliko nerazumijevanje što je od koristi za hrvatsku znanost, a što nije. Da ne spomenem i napad na hrvatske znanstvene časopise koji su postigli zavidan ugled u svijetu, o čemu sam vam pisao u prethodnim e-mailima, a posebno u samoj knjizi. Doista, u Zakladi se trude opravdati podnaslov moje knjige, zar ne?

Kako je jedan od te dvojice kolega akademika glavni tajnik HAZU, jedino na što me podsjeća ovakovo ponašanje HRZZ-a jeste sukob koji sam imao s glavnim tajnikom kada je odbio slanje drugim akademicima obavijesti o predstavljanju moje knjige: Hrvatski genocid: Napravili zečeve od Srba, iako je u toj obavijesti pisalo da je jedan od predstavljača admiral Davor Domazet Lošo. I ovih dana se ta knjiga spominje povodom članka u internetskom izdanju njemačkog tjednika Die Zeit. Naime, tamo je objavljen 17. studenoga, dan prije 25. obljetnice tragedije u Vukovaru, članak pod naslovom “Mržnja prema Srbima u špici sezone” u kome autorica Ana Marija Pasic izmišlja „nasilno protjerivanje (kao da postoji nenasilno protjerivanje!) 250.000 Srba“ godine 1995, koje se navodno svake godine slavi 5. kolovoza.

Reagirao je naš poznati znanstvenik iz Njemačke dr. sc. Josip Stjepandić (Editor-in-chief je u: Advances in Transdisciplinary Engineering, Reviews in Transdisciplinary Engineering, Concurrent Engineering in the 21st Century, Systems Engineering in Research and Industrial Practice, International Journal of Agile Systems and Management, Associate Editor: Journal of Industrial Information Integration, Journal of Industrial Integration and Management, Editor: Advanced Engineering Informatics, Editor: Journal of Aerospace Operations, IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics: Systems) i tom prigodom govorio i o spomenutoj knjizi:

“To je bio povijesni događaj bez presedana da vojska naoružana do zuba (preko 500 tenkova, preko 20 ratnih zrakovlova) naprosto petama dade vjetra i pritom gazi svoje vlastito stanovništvo (više u filmu: https://www.youtube.com/watch?v=n5FKsle2b1A&oref=https%3A%2F%2F

http://www.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dn5FKsle2b1A&has_verified=1). Nekoliko dana kasnije se čak Slobodan Milošević, tadašnji srbijanski predsjednik i prema tome njihov vrhovni zapovjednik, narugao da je tzv. Srpska Vojska Krajine pobjegla kao skupina zečeva. Tu ciničnu usporedbu hrvatski matematičar Josip Pečarić, trenutačno najproduktivniji svjetski znanstvenik po metodologiji researchgate 

(https://www.researchgate.net/profile/Josip_Pecaric), uzeo je za povod da napiše satiričnu knjigu o tome tobožnjem genocidu: „Hrvatski genocid: napravili zečeve od Srba“. Šteta, da se Vaša autorica nije nimalo informirala.”

A za tu knjigu se ni obavijest o predstavljanju nije mogla postati u HAZU. Slično kao što se pokušalo onemogućiti konferenciju u Mostaru, konferencije koje organiziraju hrvatski znanstvenicici u svijetu, ili omalovažiti časopise koje su na svjetskim listama zato što su ih stvorili u Hrvatskoj hrvatski znanstvenici! 

A ja pišem pisma...

 

S poštovanjem

Prof. dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU

Dopisni član DANU