Zadnji komentari

Uvod u WW3

Pin It

Ukrajinski F-16 bazirani u Rumunjskoj bombardirat će Rusiju KAB-ovima

Kijev je shvatio kako Rusija “neće primijetiti” borbene letove F-16 sa aerodroma u Rumunjskoj. Počeo je navikavati Moskvu na ideju da će F-16, prebačeni u ukrajinske oružane snage, biti stacionirani na stranim aerodromima. 

Oni se već dugo otvoreno smiju “crvenim crtama” Ruske Federacije – piše u ponedjeljak moskovska Pravda.

Neki ukrajinski F-16 bit će smješteni u središtima za obuku na Zapadu, a ne na ukrajinskim aerodromima, navodi načelnik zrakoplovstva Zapovjedništva zračnih snaga Ukrajine, Sergej Golubcov, u intervjuu zapadnim medijima

Prema njegovim riječima, neki od njih će ostati u centrima “gdje se obučavaju naši piloti i zrakoplovno osoblje”. A to će biti pričuva ako bude potrebno zamijeniti neispravne zrakoplove tijekom redovnog održavanja. Vjerojatno je riječ o aerodromima u Rumunjskoj i Danskoj (u Poljskoj nema središta).

Odnosno, kako bismo stalno imali određeni broj zrakoplova u pogonu, koji će odgovarati broju pilota koji ćemo imati, bit će i više zrakoplova u Ukrajini.

Bivši ruski general komentirao je ovu izjavu

Šef vojnog odbora Državne dume Ruske Federacije Andrej Kartapolov, bivši general i zamjenik ruskog ministra obrane, komentirao je riječi ukrajinskog zapovjednika zračnih snaga kazavši kako će zrakoplovi F-16 i njihovi aerodromi izvan Ukrajine postati “legitimna meta za ruske oružane snage ako budu sudjelovali u borbenim misijama”.

Međutim, dijeljenje misija na borbene i neborbene opasna je zabluda, smatra ruski vojni stručnjak Boris Rožin. „Ukrajinski F-16″ koji lete s teritorija zemalja NATO-a mogu izvršiti službeno slijetanje na bilo koji aerodrom u Ukrajini kako bi legalizirali “ukrajinski skok”.

“Najvjerojatnije će neprijatelj u početku pokušati legalizirati samu činjenicu baziranja “ukrajinskih F-16” na teritoriju zemalja NATO-a, a zatim, ako ne vidi značajniju reakciju Rusije, doći će do prijelaza na neizravne borbene uporabe korištenjem zapadnih aerodroma”, rekao je Rožin.

U načelu, za Ukrajinu je opasno skladištiti zrakoplove na vlastitim aerodromima, jer će biti progonjeni i ubrzo uništeni. Stoga je svrha informacija Golubcova postupno navikavanje rukovodstva u Moskvi na ideju o zapadnim baznim aerodromima.

Ukrajina proizvodi vlastite podesive bombe ispod F-16

Golubcov je također rekao da se u Ukrajini trenutno radi na ponovnom opremanju i stvaranju prilagodljivih zračnih bombi (CAB) temeljenih na bombama slobodnog pada (gravitacijske bombe).

“Postoje neke dizajnerske nijanse, potrebno je odabrati krilo, GPS modul, kao i kontrolni modul Za nekoliko tjedana trebali bismo započeti prve testove prvih serija takvih bombi, sada već ukrajinskih”, rekao je.

Požalio se da ukrajinske zračne snage koriste 100-300 preciznih bombi mjesečno, dok ruske zračno-svemirske snage koriste 3 tisuće mjesečno.

Glavni problem Ukrajine s KAB-ovima je dostupnost zrakoplova koji ih mogu izbaciti. F-16 će se pojaviti i ovaj problem će nestati. Dakle, vrijedi li dijeliti letove na borbene i neborbene? – pita se ruski medij.

geopolitika.news