Zadnji komentari

Austriji je dosta! Zabranili nikab i burku, migrante tjeraju na tečajeve i rad bez plaće

Pin It

Image result for eu burka

 Austrijski parlament izglasao je zakon kojim se zabranjuje “odjeća koja pokriva lice” na javnim mjestima, a za tražitelje azila propisuje obvezni jednogodišnji tečaj koji bi im trebao pomoći u intergraciji.

Od početka listopada, policija će naplaćivati 150 eura globe svima koji na javnim mjestima nose odjeću koja prekriva značajke lica, što se odnosi prije svega na žene koje na sudovima, sveučilištima i javnom prijevozu nose nikab ili burku.

Zakon predviđa i obvezni 12-mjesečni tečaj intergacije u kojem bi migranti za koje se procijeni kako imaju šansu za dobivanjem azila učili njemački, ali i etiku te običaje i društvene vrijednosti. Tijekom godinu dana, azilante bi se podučavalo i vještinama poput traženja posla. U sklopu programa migranti bi morali i besplatno odrađivati posao za javno dobro kako bi stekli iskustvo. piše net.hr

Ovaj program je osmišljen kako bi migranti imali više mogućnostu u Austriji, rekla je državna tajnica Muna Duzdar, no odmah dodala: “No jasno je kako ljudi moraju prihvatiti našu ponudu”, prenosi DW.

Zakon su u utorak podržale obje vladajuće stranke, SPÖ i ÖVP, iako im je koalicija u krizi.

Izvanredni izbori već su najavljeni za listopad, a mainstream stranke su pod pritiskom zbog rasta popularnosti ekstremno desne FPÖ, koja (naravno) kritizira zakon jer je preblag.

priznajem.hr