Zadnji komentari

Divjak najavila obrazovanje bez ideologije, Barišić joj objasnio kako je on radio

Pin It

Image result for divjak

Početkom lipnja sudjelovala je na protuvladinom prosvjedu “pod krinkom prosvjeda za kurikulnu reformu” gdje se tražila ostavka ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican. Kao HNS-ova kandidatkinja za ministricu znanosti i obrazovanja prošli tjedan najavila je ponavljanje natječaja za voditelja kurikulne reforme.

Blaženka Divjak i službeno je nova ministrica znanosti i obrazovanja. Najavila je da će biti fokusirana na tehnologiju i obrazovanje, a ne na ideološke podjele, no napominje da će se promjene događati sporo, javlja Jutarnji list.

U ponedjeljak je održana primopredaja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja između dosadašnjeg ministra Pave Barišića i nove ministrice Blaženke Divjak. Nova ministrica zahvalila je Barišiću, koji će joj do kraja tjedna dati svu potrebnu dokumentaciju koja će je upoznati s trenutačnim stanjem u Ministarstvu.

“Svima nam je jasno da je ova fotelja ministra znanosti i obrazovanja goruća, s obzirom na to i da je protekle četiri godine ovo peti ministar, ali mislim da će s ministricom bolje ići u smislu da je ovdje bez obzira na stručna znanja i sposobnosti vrlo važno da budemo uključivi”, rekla je Divjak.

“Ovo je jedan izuzetno veliki resor s puno izazova, mi pratimo djecu od vrtićke dobi”, kazala je. Kaže da obrazovanje treba biti oslobođeno od dnevnih političkih borbi.

“Ostavljajući sa strane razloge koji su ideološki”, dodala je. Divjak kaže da je tehnologija važnija od ideologija.

“Naravno da razvoj nije brz i pravocrtan, treba nam puno strpljenja i mudrosti. Rezultati ne mogu biti brzi, ali dat ću sve od sebe da donosim odluke koje će biti temeljene na činjenicama.”

Medije je zamolila da ih prate, ali i pohvale kad budu na pravom putu. Ponovno je naglasila da rezultati ne mogu doći brzo.

“Nećemo pristajati na političke utjecaje”, tvrdi Divjak.

Upitana hoće li poništiti natječaj za Ekspertnu radnu skupinu za provođenje kurikulne reforme, rekla je kako će odluku donijeti temeljem argumenata.

Premijer nudio Barišiću da ostane u Vladi

Barišić je novoj ministrici poželio puno sreće i naveo načela kojih se on držao.

“Poštivanje ovlasti i mandata, to je prvo načelo. Drugo je načelo kontinuiteta u provođenju javnih politika. Treće i ključno načelo je načelo uključivosti i pluralizma”, rekao je Barišić pri primopredaji Ministarstva i dodao kako nije nesretan zbog odlaska te da se ‘nije grčevito borio za svoju fotelju’.

Prilikom primopredaje dužnosti novinari su upitali Barišića osjeća li se izdanim, na što je on odgovorio: “Osjećam se počašćeno time što mi je ponuđeno da ostanem u Vladi na mjestu ministra rada, ali ja sam vezan uz ovaj resor i morao sam to odbiti” te tako potvrdio nagađanja da mu je premijer Andrej Plenković nudio da ostane u Vladi, navodi dnevnik.hr.

Podsjetimo, Blaženka Divjak postala je ministricom zahvaljujući političkoj trgovini između HNS-a i SDP-a.

HDZ je predao svom novom i neprirodnom koalicijskom partneru, HNS-u, ministarstvo za koje je svima jasno da je ključno za budućnost Hrvatske – Ministarstvo obrazovanja.

Za Blaženku Divjak nagađalo se da bi mogla biti zamjenica Borisu Jokiću, kojega su mnogi vidjeli kao nasljednika Pave Barišića na mjestu ministra obrazovanja nakon sklapanja dogovora HDZ-a i HNS-a.

Početkom lipnja sudjelovala je na protuvladinom prosvjedu “pod krinkom prosvjeda za kurikulnu reformu” gdje se tražila ostavka ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican.

Kao HNS-ova kandidatkinja za ministricu znanosti i obrazovanja prošli tjedan najavila je ponavljanje natječaja za voditelja kurikulne reforme.

“Mislim da kurikularna reforma nema alternative, a o procesima ćemo ako prođe sve ovo i ako se dogovor pozitivno završi. Onda ćemo imati odgovor i na ta pitanje”, rekla je Divjak i na pitanje hoće li biti novi natječaj za novog voditelja ili voditeljicu Ekspertne radne skupine dodala: “Naravno da treba novi natječaj, ali prije toga treba i dosta stvari provjeriti. Depolitizacija prije svega i rad koji će imati koristi za sve, a ne samo za neke”, istaknula je politički nametnuta ministrica iz kvote HNS-a koji se u Hrvatski sabor usidrio samo zahvaljujući SDP-u.

Izvor: narod.hr