Zadnji komentari

U svijetu alternativnih činjenica

Pin It

Image result for stop liars

“Neko može nekada i reći laž, ali grimasa koja je poprati obično kaže istinu.” Friedrich Nietzsche

Živimo okruženi s mnoštvom alternativnih činjenica. Od dna do vrha, svi oni koji misle kako nešto predstavljaju i znače u društvenom i političkom životu, nastoje nas ostale  uvjeriti, kako su borci za istinu i pravdu, dobrobit svakog čovjeka,opći i posebni napredak, rast, razvoj i procvat države, po svim njenim odrednicama, naročito gospodarskim i demografskim. P

ri tome zaboravljaju ili nisu potpuno svijesni, kako je njihova polazna ili infleskivna točka utemeljena na čistoj laži, bez obzira od kuda polaze i da li prelaze iz konkavnog područja u konveksno.

U sudaru dviju ili više laži, ne nastaje istina, već jedna nova laž, kojom  nastoji pobiti  laž s druge strane. Nije to lako ni jednostavno. Za tu rabotu postoje utrenirani, vješti i beskrupulozni likovi, koji iz pozadine upravljaju medijima i usmjeravaju mase.

Za potvrdu te nove laži kao istine, traže se ranjivi pojedinci ili interesne skupine, koje se zbog nečega ima u šaci ili  ih se  kupi novcem, nagradi benefitima i  sinekurama. To je sramotno, nehumano, primitivno, bizantijsko, necivilizacijsko, nekršćansko,…ali djelotvorno, za onoga tko piše scenarij i provodi realizaciju, uz nužno potrebnu sanaciju, kako ne bi previše smrdjelo i gušilo, sve oko sebe.

Ne treba ići u daleku prošlost i to pokazavati i dokazavati na primjerima, koji su punili medije i zaokupljali pažnju čitatelja i gledatelja, dovoljno se okrenuti godinu dana oko sebe ili još bolje gledati dan po dan, što se u saboru događa, kad se uopće nešto događa, jer su naši zastupnici u ovoj godini, imali više slobodnih dana, nego radnih.

Tako se jednostavno posložilo. Toga će biti još, naročito ako uskoro slijede neki novi izbori, što ne bi nikoga iznenadilo.

Kad bi bili zločesti, onda bi uživali u ovim predstavama s naturšcicima i pokojim pravim glumcem, školovanim i uvježbanim za igranje svoje role. Ponekad te to i ponese. Međutim, taj zanos vrlo brzo, prekine kruta zbilja, života običnog čovjeka, kad ugleda prizore iz svakodnevne stvarnosti, na ulici, na kolodvoru, u bolnici, u ambulanti, u školi, na fakultetu, na maturi, na upisima, …u bilo kojem selu, mjestu i gradu.

 Uz sva čula i zdravu pamet, stvarnost se čini nestvarna, koliko je  teška, bolna, besperspektivna, depresivna, beznadna, prekrivena magluštinom, crnilom i lažima, u svim područjima i segmentima, sasvim svejedno od kuda kreneš, pogotovo kad želiš doći do istine.

Kakve istine? Čije istine? Koje istine?  Kome treba istina u svijetu alternativnih istina i iluzija?

Prepustimo se mašti i pravimo se kako živimo u zemlji “meda i mlijeka”, za sve u jednakoj mjeri, koliko  god hoćeš.

Zamislimo da je naš nakrivljeni kućerak, s krovom koji prokišnjava, eksluzivni hotel, ispred kojeg  je veliki bazen, s biserno modrom ili tirkizno  zelenom vodom,  a blatna lokva u dvorištu, koju su i žabe napustile, jer nemaju uvjeta za život i razmnožavanje. 

Žabe naime vode računa o svojem razmnožavanju, bez obzira na vrstu, pa po instiktu napuštaju one prostore, u kojima ugibaju i nestaju.

Zamislimo da umjesto “prnja” s placa, prošvercanih iz Turske, kupljenih za par desetaka kuna, na poticaj simpatične Romkinje, nosimo haljine ili kostimiće od čipke iz butika “preštimane” razvikane šnajderice, koja postade kreatorica, od kada ima visoko rangirane mušterije.

Umjesto “kvarcanja” na skučenom balkonu, koje smo pretvorili u povrtnjak, možemo zamisliti kako se sami baškarimo i uživamo u luksuznom solariju.

Želimo li nešto više od jednostavnog života obićnog građanina, možemo si zamisliti da smo bilo tko, bilo što, bilo gdje i bilo  s kim, da putujemo s kontinenta na kontinent, da prenosimo svjetski važne poruke, da spletkarimo, da smo sukreatori Novog doba i  Novog svjetskog poretka.

To nas ništa ne košta, a može nas ispuniti zadovoljstvom kompenzirati našu praznu nutrinu, nedovoljno znanje, slabe urođene i stečene sposobnosti i razviti vještine  u licemjerju, prenemaganju i stvaranju alternativnih činjenica, pomoću kojih ćemo napredovati, “penjati” se po vertikali i “širiti” po  horizontali.

Međutim, to treba znati napraviti, makar samo u mašti, za osobnu uporabu.

Amateri to ne mogu, niti u mašti. Pravi profesionalci, zapravo eksperti koji svoje maštanje u stvaranju alternativnih činjenica, nastoje prikazati kao stvarnost, malo kad uspiju. Poznato je da su “u laži kratke noge”, čak i onda kad nosiš štikle i platforme.

Da ne duljim i zamaram vas maštanjem, osvrnuti ću se na konkretan događaj, koji je ispao alternativna činjenica, na kojoj se trebala temeljiti strategija i taktika u traganju za istinom. Radi se o Agrokoru, ministru Mariću, oporbi, Mostu i bivšem ministru Dobroviću.

Jadno i žalosno! Iskreno, ne vjerujem u tu priču, naročito njezin završetak.

Meni taj video zapis koji je trebao biti dokaz ne znači apsolutno ništa, osim nove alternativne činjenice. Zašto nije iznesen u cjelosti ili kao transkript?

Od dva praktična katolika i Hrvata kojem vjerovati u cjelosti? Nijednom!

Kome je to sve trebalo i zašto? Iz ovog gliba u koji smo dovedini, zaslugom  djelovanja  nesposobnih, nečasnih, nedomoljubnih katolika, Hrvata i onih ostalih, se nećemo izvući lažima, obmanama, prebacivanjem krivnje s jednih na druge i pozivanjem na osobno ili stranačko poštenje, kao ni novim podjelama, osobnim utilitarnim opredjeljenjem, ulizivanjem svjetskim moćnicima, priklanjanjem nečijoj međunarodnoj inicijativi,  predstavljanjem države kao “velike” sile i neupitnim međunarodnim činiteljem,…za čije održavanje i opstanak tražimo novac i pomoć od jednih, a služimo drugima, odrađujući neke dugove ili si stvarati kredit za nove “uspone”.

Acta, non verba!

Ankica   Benček