Zadnji komentari

Od Međumora do Inicijative triju mora

Pin It

Image result for INICIJATIVA TRI MORA

Inicijativa triju mora odlično se uklapa u tu ekspanziju. Inicijativu su stratezi vladajućeg PiS-a u prvom redu zamislili kao protutežu Njemačkoj i Francuskoj u Europskoj uniji. No kako se projektu priključilo svega nekoliko zemalja, inicijativa je usredotočena pretežno na velike infrastrukturne projekte, među kojima su novi LNG terminal u Hrvatskoj

Ostvaruje li se san maršala Józefa Piłsudskog

Międzymorze je stari san Poljaka. Międzymorze ili Međumore označava zonu utjecaja koja bi se protezala od Crnog mora do Baltika i podsjećala na staru poljsko-litvansku slavu. Prvi koji je sanjao o Međumoru bio je maršal Józef Piłsudski koji je do 1935. vladao Poljskom čvrstom rukom. Sada Andrzej Duda, koji je prije dvije godine stupio na dužnost predsjednika, može ostvariti stari san: Međumore je postalo Inicijativa triju mora koja uključuje Jadran. Riječ je o neformalnom forumu dvanaest članica Europske unije, uglavnom srednje i istočne Europe, koje teže užoj gospodarskoj suradnji.

Izvan Varšave ova inicijativa do sada nije shvaćana previše ozbiljno. No otkako je objavljeno da će Donad Trump uoči samita G-20 u Hamburgu posjetiti Poljsku, diplomati u Berlinu nosi spavalimirno jer američki predsjednik nije samo posjetio svog poljskog kolegu po dužnosti, već je ujedno bio počasni gost na samitu Inicijative triju mora. A samo zbog Trumpa samit je preseljen iz Wrocława u Varšavu. Simbolika je velika; nostalgična ideja o jednom regionalnom savezu postala je političko pitanje. Poljskom snu o Međumoru Trump je udahnuo novi život i budi ružna sjećanja u Zapadnoj Europi.

Uoči rata u Iraku 2003. tada je američki državni tajnik Donald Rumsfeld okupio oko SAD-a zemlje istočne i srednje Europe i grubim tonom govorio o „staroj“ i „novoj“ Europi. Pod starom Europom podrazumijevao je Francusku i Njemačku koje su se protivile ratu u Iraku. Nove i ambiciozne s Rumsfeldova gledišta bile su bivše komunističke zemlje na istoku. Sada prijeti povratak Donaldizmu u vanjskoj politici. Jer Trump je ciljano posjetio „novu Europu“. Članice Inicijative triju mora su, izuzev Austrije, upravo one države koje su Europskoj uniji pristupile 2004. – od baltičkih država na sjeveru do Rumunjske i Bugarske na jugoistoku.

Upravo u trenutku kada Europska unija crpi novu nadu, mogle bi se pojaviti stare podjele: između istoka i zapada, između novih i starih članica Europske unije. Zbog toga je njemačka vlada bila uznemirena zbog Trumpova showa u Poljskoj. A zapravo je Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima u Varšavi isprva izazvala podijeljene osjećaje. Trumpov nacionalizam i protekcionizam naišli su na odobravanje poljske konzervativne vlade; jednako kao i njegova odluka o napuštanju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. No zato su Poljake uznemirili navodna bliskost američkog predsjednika s Rusijom i njegovo kritiziranje Natoa. Sumnje su nestale nakon što je Nato u travnju u blizini ruske enklave Kalinjingrad (Königsberg) u istočnoj Prisiji stacionirao 1100 vojnika od kojih su 900 Amerikanci. „Nemoguće je zamisliti ujedinjenu i sigurnu Europu bez SAD-a“, izjavio je Duda u veljači na Münchenskoj konferenciji o sigurnosti. I dok u Berlinu i Bruxellesu raste svijest o tome da se moraju emancipirati od SAD-a, vlada u Varšavi demonstrativno teži bliskosti s Trumpom. I za to biva nagrađena: putovanje u Poljsku Trumpov je bio prvi bilateralni posjet u Europi.

Trumpov nastup u Varšavi ima međutim i gospodarskopolitičku dimenziju koja se u prvom redu tiče Nijemaca. Njemački koncerni BAS i E.on su zajedno s ruskim Gaspromom izgradili Sjeverni tok 1 kojim bi se trebao ruski plin transportirati u Njemačku, čime bi se zaobišle Poljska i Ukrajina. Sada planiraju graditi Sjeverni tok 2. Većina zemalja srednjoistočne Europe, a posebno Poljska, lobiraju protiv tog projekta u Bruxellesu i Washingtonu. Oni se boje da bi se time povećala ovisnost Europe o ruskim energentima. Prije mjesec dana američki je Senat usvojio nove sankcije protiv Rusije. U donesenom zakonu Sjeverni tok 2 ocijenjen je izričito “štetnim” te se preporučuje američki izvoz ukapljenog plina u Europu.

Inicijativa triju mora odlično se uklapa u tu ekspanziju. Inicijativu su stratezi vladajućeg PiS-a u prvom redu zamislili kao protutežu Njemačkoj i Francuskoj u Europskoj uniji. No kako se projektu priključilo svega nekoliko zemalja, inicijativa je usredotočena pretežno na velike infrastrukturne projekte, među kojima su novi LNG terminal u Hrvatskoj i transnacionalni plinovodi koji bi primjerice trebali povezivati Poljsku i Hrvatsku i time omogućiti transport američkog ukapljenog plina.

U Varšavi se neumorno ističe da Inicijativa triju mora ni u kojem slučaju nije usmjerena protiv Njemačke ili Europske unije. „Naprotiv, regionalna suradnja novi je koncept za poticanje europskog jedinstva i sloge“, izjavio je Krzysztof Szczerski, šef Ureda poljskog predsjednika. No trenutak susreta s Trumpom nikako nije slučajan. Novo demonstrativno jedinstvo Francuske i Njemačke u mnogim je državama srednje i istočne Europe pojačalo strah od toga da bi mogle „izvisiti“ u Europskoj uniji. Malo protuteže u takvim okolnostima ne može štetiti.

Matthias Krupa, Die Zeit - hrvatski-fokus.hr