Zadnji komentari

Počelo je, počelo....

Pin It

Image result for kolinda

Predsjednica države gospođa Kolinda Grabar  Kitarović je tek na pola svojeg predsjedničkog mandata, a već hrpa pretendenata na predsjedničku fotelju zauzma start, za juriš na Pantovačak.

Jedni to rade suptilno, tajno, oprezno, tapkajući oko sebe, ispipavaju teren, drugi   otvoreno, samoinicijativno istuću sebe, kao pravog kandidata, zbog određenih po njima izvrsnih kmpetencija za tu funkciju, treći su kandadati određenih interesnih grupacija, četvrti  su kandidati političkih stranaka ili političkih koalicija, peti su predstavnici iz raznih i različitih udruga,….deseti su veterani,,,,,dvadeseti su  iz dijaspore,… dvadeset i peti su iz Bosne i Hercegovine (to naime nije dijaspora, prema svim poznatim definicijama, iako se tako  tretira u Hrvatskoj),   trideseti su predstavnici određenih lobija, …pedeseti su predstavnici uspješnih poduzetnika (tajkuna)…. n-ti su, a možda čak i prvi neki od kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Ima tu raznih likova i tipova, od krajne desnice do krajne ljevice, od povratnika u politiku do nekih novih klinaca, koji žele uvesti red u sav nered koji nas okružuje i gdje se ne zna tko je kome nadležan, u kojem slučaju, tko kome za što odgovara, po koga ide avion, a tko čeka,..za avion će se uskoro riješiti, jer se kupuju novi avionic.  Naime, nekako se čini kako je nabava aviona  važnija od kupnje kanadera, teško bolesne djece, dugih lista čekanja, dotrajale medicinske opreme, nedostatka liječnika, naročito specijalista, Kurikularne reforme, sve većeg osiromašivanja velikog broja građana, demografske katastrofe, izumiranja hrvatskog  naroda, iseljavanja mladih i stručnih kadrova, pad stope radnoaktivnog stanovništva, izjednačavanja broja umirovljenika s brojem zaposlenih,…

Redoslijed  navođenja potencijalnih kandidata za predsjednika  države    ne daje nikakvu kakvoću  navedenom rednom broju. Pišem po redu kako mi tko padne   napamet, u ovom razmišljanju. Možda ih ima i više. Ne znam, što bi to trebalo značiti. Što se dogodilo s funkcijom predsjednika države, kad toliki misle kako na nju mogu doći?  Zašto se dogodilo, to što se dogodilo,. Zar je zaista moguće, da  je ta funkcija  tolikima, po njihovu mišljenju i po mišljenju njihovih podupiratelja, mentora, apologeta, podržavatelja i pridržavatelja  moguća i lako dostupna.  Zasigurno, tu ima puno spinova, “puštanja probnih balona”, istrčavanja, zamagljivanja, zafrkancije, hranjenja nečijih taština, trgovanja utjecajem, ruganja, potcjenjivanja, omalovažavanja,…što budućih kandidata, što aktualne predsjednice.

Nešto se događa i u smislu: “Ako me podržiš u tome i tome, tada i tada,…omogućiti ću ti da budeš predsjednik države. Ti znaš, da ja to mogu.”

“Krasno, ali pitanje je da li ja to mogu.”

“Kako ne bi mogao?”   Sad nastupi nabrajanje svih kvaliteta, od znanja, sposobnosti do načina češljanja, kao bi se sugovornika, ortaka, prijatelja, rođaka, kuma, partnera, egomana, narcisa, bogatuna, tajkuna, seoskog đilkoša, pohlepnika, …nagovorilo na kandidaturu, uspoređujući njegove kvalitativno-kvantitavne osobine, kompetencije i kompeticije  s a sličnim ili jedankim osobinama aktualne predsjednice, što nikako ne umanjuje njene sposobnosti i kvalitete.

Vještom konumikacijom, konspirativnim dijalogom, ohrabrenjem podacima što sve ta funkcija nosi, mnogima se “naraši perje”, zagrizu, još se više umisle i misle kako su najbolji, kako će pobijediti u izbornoj kampanji, jer ima potencijal i predispozicije.

Nije to ništa novo, osim u većem broju, nego inače. Sjetimo se samo tko se sve kandidirao i ušao u kampanju za predsjednika Hrvatske. Neki su ušli svjesno, ponekad čak i u dogovoru s izglednim kandidatom, uz određeni dogovor za određenu “vožnju” po drazrađenom scenariju. To su sigurno dobro poslije naplatili, pravom kandidatu,ili njegovoj političkoj stranci.

No, to je sve bilo uzalud, imamo li u vidu izjavu na javnoj televiziji,  jednog političkog “dinosaura” i Nestora, koji je onako uzgred, čekajući  u televizijskom  studiju, rezultate parlamentarnih izbora, rekao, kako su izbori samo jedna skupa predstava tobožnje demokracije, jer je sve puno prije određeno negdje drugdje, u vrhu visokih svjetskih krugova , koji vladaju svijetom. Nema veze,  sve dok  se narod zabavlja. Nije dobro kad po pitanju izbora bilo koga za bilo što, nastaju svađe, produbljuju se već postojeće  i stvaraju nove podjele,  sije mržnja,  troši  veliki novac, produbljuju mnoge krize, naročito gospodarska i financijska, jer one generiraju ostale krize, unazađuju pojedinca  i cijelo društvo društvo, prikazuju zemlju u lošem svjetlu, a državu nesposobnom, neorganiziranom, nesigurnom i nestabilnom.

 Pitanje je samo kome to sve treba i kome to odgovara. Zar se iza toga valja opet nekakav i nečiji Agrokor, koji je u “indiciranoj komi”,  kako sam danas  na nekom portalu  pročitala. Oni koji su Agrokor  doveli do ovog današnjeg stanja, bezbrižno ljetuju i uživaju koristi i mnoge blagodati, što  u raznim oblicima, u golemim količinama iz tog giganta izvlačili, dvadesetak i više godina. Pri tom, ne mislim samo na vlasnike. Svi dobro znamo, kako bi bilo nemoguće  provoditi “nezdravu i neprimjerenu poslovnu praksu”, bez političke podrške mnogih bivših lidera i visokih državnih funkcionera. Nažalost, na ovoj aktualnoj vladi  je da napravi sve što najbole  zna, umije i može, kako  bi šteta za svakog građanina Lijepe naše , bila što manja.  Znamo  kako  nije lako i bezbrižno živjeti s Damoklovim mačem nad glavom.

O tom, po tom, tu smo gdje smo. Sami smo si krivi. Naša šutnja, filozofija “baš me briga”, opća nezainrteresiranost, neizlazak na izbore, prepuštanje slučaju, nas je dovela do Rubikona. Ne bi ga smjeli projeći, ni u kom slučaju. 

 Na kraju, ali nije   nebitno i najmanje važno.  Nije  nimalo  lijepo,  primjereno, ni humano, ponajmanje džentlemenski, niti pokušati, a kamoli predsjednicu države koristiti za svoje, uskogrudne, prizemne,  zakulisne, političke, bizantske i zaplotnjačke ciljeve i prljave igre.

Ankica   Benček