Zadnji komentari

Predsjednica Grabar-Kitarović: Iza brojki o padu nezaposlenosti kriju se podatci o iseljavanju

Pin It

U pozdravnom govoru predsjednica je, uz ostalo, rekla kako brojke o nezaposlenosti varaju, odnosno da se iza njih krije podatak o odlasku građana iz Hrvatske: “Brojke o padu nezaposlenosti su krive brojke"

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je otvorila privremeni Ured Predsjednice u Gospiću, a na otvaranju je istaknula kako Ličko senjska županija ima ogromne razvojne potencijale i država mora pronaći načina da se ti potencijali iskoriste u gospodarskom, demografskom i svakom drugom smislu, jer je jednakomjerni razvoj svih hrvatskih dijelova preduvjet ukupnom razvoju Hrvatske.ž

Hrvatska predsjednica bit će u Ličko-senjskoj županiji do četvrtka, 7. rujna, a otvaranje Ureda u zgradi Ličko-senjske županije počeo je dizanjem zastave Republike Hrvatske i sviranjem državne himne u dvorištu zgrade županije.

U pozdravnom govoru predsjednica je, uz ostalo, rekla kako brojke o nezaposlenosti varaju, odnosno da se iza njih krije podatak o odlasku građana iz Hrvatske.

“Brojke o padu nezaposlenosti su krive brojke. One su rezultat odlaska ljudi iz ruralnih krajeva u urbane centre ili u neku drugu državu, a potencijali ovdje su ogromni”, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica je također istaknula kako će joj biti čast i zadovoljstvo provesti četiri dana u Ličko-senjskoj županiji. “Nemoguće je sve napraviti u tako kratko vrijeme, no u Lici ćemo se još viđati. Zajedno ćemo raditi na tome da Liku dodatno osnažimo”, naglasila je.U ime domaćina ličko-senjski župan Darko Milinović (HDZ) rekao je kako se u ovoj županiji domoljublje živi i osjeća, pa iako su rane iz Domovinskog rata još svježe to ne prijeći građane da marljivo rade.

Kazao je kako je počašćen što je domaćin predsjednici – kojoj se obratio kao političarki koja ‘ima najveći legitimitet’. Taj legitimitet ojačan je i kontaktom s građanima. Sve je pozvao da u Liku dođu, vide Liku i Liku okuse. “Vi niste ovdje naš gost, vi ste naš domaćin. Bog Vam pomogao da vodite našu zemlju u onom smjeru u kojem očekuje narod”, poručio je Milinović, javlja HRT.

Gospićki gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) rekao je kako je potrebno okrenuti smjer razvoja grada, dodavši da nema napretka bez vizije. Rekao je i kako očekuje od predsjednice Republike da pomogne u ostvarivanju vizije razvoja i Gospića i županije.

Nakon otvaranja Ureda predsjednica Republike, Grabar-Kitarović se zajedno s HNS-ovom ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak susret s učenicima i djelatnicima gospićke Osnovne škole „Dr. Jure Turića“ u Gospiću, u povodu početka nove školske godine.

Tijekom popodneva predviđen je susret s gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, dekanicom Veleučilišta u Gospiću Vlatkom Ružić, predstavnicima udruga hrvatskih branitelja, zatim srpske manjine. U privremenom gospićkom Uredu predsjednice održat će se i okrugli stol Vijeća mladih.

U utorak predsjednica će se družiti s građanima Perušića, Senja i Otočca, u srijedu s građanima Korenice, Gračaca i Lovinca, te Udbine, gdje će posjetiti i Crkvu hrvatskih mučenika.

Za četvrtak, zadnji dan djelovanja predsjednice u Gospiću, predviđen je obilazak vojarne “Eugen Kvaternik”.

Izvor: narod.hr/Hina/hrt