Zadnji komentari

Je li hrvatskim vlastima važan Domovinski rat?

Pin It

Image result for hos rat

Napadi na spomen-ploču hrvatskim junacima iz Domovinskog rata našim HOS-ovcima pokazali su svu bijedu hrvatskih političara.

Dok su tzv. ljevičari jasno definirali svoju gubitničku poziciju u Domovinskom ratu, na žalost slično se ponašaju i oni iz vlasti.

Jučer sam već pisaoo  besmislenosti komentara 'visokog izvora' iz Ureda Predsjednice, a koji je prenjela HINA:

Pozdrav "Za dom spremni', kaže izvor, ustaše su "kompromitirale" 

http://direktno.hr/direkt/pozdrav-dom-spremni-kompromitirali-su-ustase-ima-jos-pozdrava-96573/

Moj komentar je bio:

Valjda misle da su se ustaše pojavile poslije Domovinskog rata pa su kompromitirale pozdrav HOS-ovaca. Ili tvrde, slično Srbima, kako su branitelji bili ustaše.

Ako tako misle u Uredu Predsjednice morali bi prihvatiti da su doista Ustaše svi oni koji se bore za hrvatsku državu. Kad to već tvrde svi koji provode velikosrpski Memorandum SANU 2, zašto to ne bi i prihvatili?

Na potvrdu onoga što je tvrdio „visoki izvor“ nije dugo trebalo čekati. Predsjednica je dala intervju za RTL Danas iz privremenog ureda u Gospiću iz koga izdvajam dio o ZDS i grbu HOS-a:

Mlade zasigurno odvlače i ideološke rasprave, no treba li konkretno pozdravu 'Za dom spremni' reći ne u javnom prostoru, pa čak i kad govorimo o samom grbu udruge HOS? 

Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana. 

Je li previše kompromitiran zbog toga? 

O tome ne bih donosila osobni sud, ja nisam povjesničar i imam svoj stav, voljela bi da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja, a kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku.

http://direktno.hr/direkt/predsjednica-ide-u-rusiju-komentirala-obrazovanje-plenkovica-hos-vucica-96770/

Iako predsjednica spominje i poginule HOS-ovce ipak joj je mnogo važniji Drugi svjetski rat od Domovinskog rata, jer to što su mnogi dali svoje živote za Hrvatsku ipak je manje vrijedno od činjenice da je ZDS kompromitiran od ustaša.

Naravno, postoji napredak u predsjedničinom stavu u odnosu na onaj od prije dvije godine kada je počeo progon, poslije komentara iz njenog ureda, na Peticiju ZDS kojom smo branili Thompsona i njegovu „Bojnu Čavoglave“. Naime u to vrijeme Predsjednica je o ZDS govorila kao o ustaškom pozdravu, a sada je to stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran u vrijeme ustaških dana.

Moram priznati da me je iznenadio dubrovački biskup Mate Uzinić jer je njegov komentar pozdrava ZDS bio primjereniji od predsjedničinog, koja je slične napade doživjela kada se slikala s povjesnom hrvatskom zastavom. Govoreći o spomen ploči braniteljima HOS-a u Jasenovcu i pozdravu „za dom spremni“, dubrovački biskup naglašava kako se sporni pozdrav koristio u dva različita povijesna razdoblja.

„Pod tim pozdravom u jednom povijesnom kontekstu prepoznajemo mučno razdoblje hrvatske povijesti, obilježeno rasnim zakonima i teškim zločinima, dok s druge strane u sasvim drugačijem povijesnom kontekstu prepoznajemo brojne mladiće i branitelje, na poseban način članove HOS-a koji su pod tim znakom ginuli i borili se za slobodu naše domovine. Spomenik s tim natpisom nije podignut onim prvima. On je podignut ovim drugima, braniteljima koji su svoje živote ugradili u našu slobodu.“

http://direktno.hr/direkt/crkva-se-oglasila-o-hos-ovoj-ploci-i-micanju-tita-96692/

Umjesto da vlast koju predvodi Tuđmanova stranka pokrene istraživanja tog „mučno razdoblje hrvatske povijesti, obilježeno rasnim zakonima i teškim zločinima“, jer je danas poznato koliko je neistina dovelo do takove slike o tom dijelu naše povijesti, oni prihvać aju stavove onih koji u RH provode velikosrpski Memorandum SANU 2.

Zato se s pravom moramo zapitati:

JE LI HRVATSKIM VLASTIMA VAŽAN DOMOVINSKI RAT?

 Josip Pečarić