Zadnji komentari

Mladen Pavković: Kolinda Grabar-Kitarović je u pravu, a vi mislite što god vas je volja!

Pin It

Image result for za dom spremni

Nakon što je Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović izjavila da je „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav neki su to odmah osporili! Međutim, istina je da je taj pozdrav u prvoj emigraciji i u početku Nezavisne države Hrvatske (NDH)  bio „Za dom spremni“. On nije izveden iz fašističkog pozdrava „Pronti!“, već iz povelje kralja Petra Krešimira IV. iz godine 1069. u kojoj stoji „spremna srca“ i pisma  bana  Petra groga Zrinskog iz 1670. , u kojem veli  „spremni čekamo“.

(Demokratski  međunarodni skautski pokret upotrebljava također pozdrav „Budi spreman!“). Godine 1942. službeno je dodano „Za Poglavnika i dom spremni“.

Ustaški pokret i Ustaška vojnica  preuzeli su rimski pozdrav (!)  uzdignutom desnicom , koji su od 1932.-1941,. upotrebljavali svi nacionalisti  u Europi nasuprot  komunističko-boljševičkom pozdravu  stisnute šake. Sam Ante Pavelić je jednom izjavio  da u NDH im je rimski pozdrav  nametnula ulica i da ga onda nisu mogli skinuti zbog Nijemaca i Talijana! 

A kako je nastao naziv „antifašist“? Taj su naziv skovali Staljin i njegova okolina , da bi se pod njime  krili komunisti  koji su djelovali izvan Sovjetskog Saveza. Zbog jezovitih masovnih zločina , što su ih počinili pobornici  diktature proletarijata  u Sovjetskom Savezu počevši od 1917., i izvan njega (Madžarska 1919., Španjolska 1936.-1939. ) imena komunist, boljševik  i marksist  bila su toliko ozloglašena, da demokratski svijet  ni u času,  kad je bio najteže pritisnut od sila Osovine,  nije htio ni prihvatio  kao svoje saveznike ljude, koji su ispovijedali komunističku ideologiju . „Antifašisti“  su naprotiv  za demokrate bili prihvatljivi. Nu, kako se pokazalo, vuci su i u janjećoj koži ostali krvoločni, jer „antifašist“ nije drugo nego – komunist!

A što znači – „ustaša“?  To je također stara hrvatska riječ kojom se označuju  ljudi, koji su u davnoj, manje davnoj ili nedavnoj prošlosti  u s t a l i  protiv nasilja. Tako su, primjerice,  bili ustaše: u IX. stoljeću Ljudevit Posavski, u X.  Grgur Ninski, u XVII, Petar Zrinski i Franjo K. Frankopan, u XIX Huseinbeg Gradaščević „Zmaj od Bosne“ i Eugen Kvaternik, u XX. stoljeću Ante Pavelić i njegove pristaše.

Spomenimo još riječ „četnici“. Riječ je o oružanoj snazi velikosrpskog imperijalizma. Odlikuju  se od pamtivijeka  nečovještvom prema nesrpskom stanovništvu hrvatskih krajeva.  U razdoblju od 1941.-1945. poklali su i poubijali na najzvjerskiji način nebrojene tisuće Hrvata i Hrvatica i djece svih dobi. Ponovno su došli do izražaja u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

U vrijeme komunizma, ali nažalost još i danas, velikosrpska i jugokomunistička propaganda nekim je nazivima, koji se često upotrebljavaju, namjerno iskrivila izvorno značenje, pa je prijeko potrebno često ih  razjasniti s ciljem da budu svakom razumljivi. Vjerujemo da će to razjašnjenje  biti poglavito korisno za mlađe čitatelje, koji izraze, o kojima je riječ, gotovo isključivo poznaju u značenju, koje su im pridavali  i pridaju donedavni  totalitarni vlastodršci Hrvatske, ali i drugi.

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)