Zadnji komentari

Poljska upozorava kako bi Europa u više brzina mogla biti početak kraja EU-a

Pin It

Image result for raspad eu

Poljski predsjednik Andrzej Duda upozorio je kako bi Europa u više brzina, koncept koji podržavaju Francuska i Njemačka, mogla rezultirati novim ‘brexitima’ i u konačnici dovesti do raspada EU-a.

“Europska unija službeno podijeljena u više unutarnjih zajednica u kojima će ekonomski snažnije zemlje s većim glasačkim kapacitetom imati pravo donošenja odluka o dobrobiti drugih, to neće biti privlačno”, kazao je Duda na gospodarskom forumu u poljskoj Krynici, koji nazivaju i “Davosom istoka”.

“To bi zapravo bio početak kraja EU-a jer će potaknuti nove ‘brexite'”, kazao je Duda.

Posljednjih se dana ponovo razbuktala debata o Europi više brzina, konceptu po kojem bi se neke zemlje u određenim područjima brže integrirale.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošli je tjedan pozvao upravno na takvu formulu, rekavši da bi “naprednije” zemlje Unije trebale povesti put u produbljenje europske integracije.

Poljska i druge istočnoeuropske zemlje poput Češke, koje se još nisu pridružile eurozoni, zabrinute su da će se članice te skupine integrirati brže i dublje, a njih ostaviti daleko iza.

Macronovu ideju podržava i njemačka kancelarka Angela Merkel.

narod.hr