Zadnji komentari

Patrijarh SPC-a Irinej na štandu kod Šešelja Vojke

Pin It

Ne bih sada ponavljao gradivo da nisam naletio na internetu na samohvalu  Šešeljeve stranke kako je štand „Velike Srbije“ na sajmu knjiga u Beogradu, mislim 2016. posjetio nitko drugi do li patrijarh SPC-a Irinej i zadržao se sa Šešeljom u podužem prijateljskom razgovoru. Skoro sve same Vojkine knjige na štandu, osim što je neki autor, hvalio se Šešelj pred Irinejom, pisao o „Srbima katolicima“ 

Ovako je govorio u kasno proljeće 1991. Vojislav Vojka Šešelj: »Hrvati su strašno opasni jer je Hrvatska postala nuklearna sila. Nabavili su ove ozračene kalašnjikove iz Mađarske i nama će biti strašno opasno kad ih uskoro budu bacili u Savu pa radijacija stigne do Beograda. A što se tiče njihove vojske („armije“) to dvadeset, trideset četnika rješava sve. Kad metak iz „thompsona“ pogodi Hrvata u čelo oba oka mu odmah iskaču. A kad ga rafal pogodi oko vrata odmah ostaje bez glave, nema potrebe onda da ga se kolje... Usavršili smo nove metode, sad koljemo „kašikom“ za cipele, zahrđalom i onda se nikada ne može autopsijom ustanoviti od čega je žrtva podlegla, od posljedica klanja ili od tetanusa.«

Govorio je, predviđao tada Vojka i kako će se sve to „svršiti“. Ovo zapadno od Karlobaga dat će Talijanima, a ako oni to možda ne bi željeli „uzeti“ na kraju će biti Srbija od Gevgelije, uključivo BiH, te mala, mala mića Hrvatska, nešto manja od današnje Županije zagrebačke i dakako Slovenija, kako su se već bili i dogovorili Kučan i Milošević. Ova stajališta, koja ovdje citiram, Šešelj je iznio kod Minimaksa, kak ti u „šaljivm tonu“ pri čemu današnji čitatelji trebaju znati da je to bila najgledanija, „zabavna“ emisija Radio televizije Srbija (RTS). Utoliko je to bila vrhunska antihrvatska propaganda - Goebbels je za nju bio dječačić jerbo je imao samo radio a Minimaks i Šešelj su imali televiziju. 

„Šala mala“, kad Hrvata pogodi rafal iz „thompsona“(!!!) ne će ga trebati više klati jerbo će mu glava „odletjeti“. Nije ovo za mene ništa novo, uostalom o tim Šešeljevim idejama, poput one o klanju „zahrđalom žlicom“ pisao sam kad je ona „obznanjena“, dakle u ljeto 1991. Pitam samo, je li se na ove „šale male“ moglo odgovoriti, recimno šalom broj 2 za dom  spremni. Ništa, samo pitam. Ne bih sada ponavljao gradivo da nisam naletio na internetu na samohvalu  Šešeljeve stranke kako je štand „Velike Srbije“ na sajmu knjiga u Beogradu, mislim 2016. posjetio nitko drugi do li patrijarh SPC-a Irinej i zadržao se sa Šešeljom u podužem prijateljskom razgovoru. Skoro sve same Vojkine knjige na štandu, osim što je neki autor, hvalio se Šešelj pred Irinejom, pisao o „Srbima katolicima“ (samo dvojici doduše, Đuro Vilović i Bartolović iz Splita četnički vojvoda, možda kaže Šešelj).

Koji i čiji je to vjerski poglavar koji sa Šešeljom druguje? Bili nas on „pomilovao“ kruhom i vinom, ili možda sa „zahrđalom žlicom“? To (te) se ja pitam. Ustvari kakav je taj, srpski pastir, i kamo vodi svoje stado. Za Šešelja mi je jasno, ako Srbima nije, kako ih vodi u propast. Već ih je blizu doveo, on i njemu slični. Tome se nikako ne veselim, nu vidim kako je Srba tušta i tma koji to ne vide. Gledajući snimku vidim i kako je srpski Patrijarh manji od Šešeljeve trbušine - bit će od prasetine, a ne od „kancera“ jerbo je od njega već trebao „riknuti“ - pa se plašim kako je već odavno u njoj. A tamo vjere nema osim možda aktualnoga svetosavlja.

Mato Dretvić Filakov - hrvatski-fokus.hr