Zadnji komentari

Policajci izvan nadzora: nose pištolje, a nitko ne provjerava jesu li psihički stabilni

Pin It

Image result for maniac cop

Tema je bitna, jer stresan posao poput policijskog ostavlja traga na psihi. S druge strane, policajci, naravno, gotovo stalno nose oružje. Pišemo, dakle, o policajcima kao ljudima s oružjem i izloženima stresu, u čije psihičko zdravlje, a ni fizičko stanje, u pravilu nitko ne nadzire

Splitski policajci spadaju u ne baš brojnu skupinu legalno naoružanih ljudi u Republici Hrvatskoj kojoj gotovo nikad nitko ne kontrolira psihofizičke sposobnosti za nošenje oružja.

Manju ogradu u prethodnoj rečenici – gotovo nikad – napisali smo jer policajci idu na liječnički pregled pri dolasku u službu. I, od tada pa do mirovine, nikad. Ili jako rijetko.

Spomenuli smo splitske – i to ne prvi put, već je pisano o ovoj temi – o njima imamo saznanja, a kakvo je stanje u drugim dijelovima zemlje, ne znamo, glasnogovornici Ministarstva unutarnjih poslova nisu se pokazali pretjerano kooperativnima. No, njima ćemo veću pažnju posvetiti u drugom dijelu teksta.

Tema je bitna, jer stresan posao poput policijskog ostavlja traga na psihi. S druge strane, policajci, naravno, gotovo stalno nose oružje. Pišemo, dakle, o policajcima kao ljudima s oružjem i izloženima stresu, u čije psihičko zdravlje, a ni fizičko stanje, u pravilu nitko ne nadzire.

Fizička nespremnost

Ne vjerujete? Idemo čuti što veli dugogodišnji splitski policajac:

– Što se liječničkih pregleda tiče, stvari stoje ovako: ovlašten si nositi pištolj dok radiš u MUP-u i po dvadesetak godina ne prolaziš preglede. Ali, kolege koje odu u mirovinu, ako žele kupiti oružje za samoobranu, moraju na liječnički pregled.

Do prije desetak godina, policajci su pri odlasku u mirovinu mogli dobiti osobno naoružanje u trajno vlasništvo, što ima smisla, jer ne radimo u pošti, na poslu steknemo veliki broj trajnih "prijatelja" iz krim-miljea. To je ukinuto, zato što MUP nema novaca za nabavu novog naoružanja pa se umirovljeni službenici moraju sami snalaziti.

I, garantirano, više od 60 posto policijskih službenika ne može proći fizičku provjeru. Ima djelatnika na visokim položajima koji imaju više od 120 kilograma, a godišnja ocjena im je "naročito uspješan", što znači da su sve pripreme prošli s najvećim uspjehom. Cirkus.

Što se Splita tiče, streljana u Policijskoj upravi zadnji put je sanirana prije desetak godina, iako zbog ventilacije koja ne radi nije ni smjela biti u funkciji. Streljivo za vježbanje kupovali smo sami, osim jednom godišnje kada je bilo ocjensko gađanje – informira naš sugovornik.

Kada smo MUP prvi put pitali o ovome, poslali su nam bezličan odgovor u kojem spominju akt čiji naziv, slutimo, nije smislila osoba sklona konciznosti: Pravilnik o mjerilima i načinu utvrđivanja posebne psihičke i tjelesne sposobnosti za osobu koja se prima u policiju i policijskog službenika te o sastavu i načinu rada zdravstvenih komisija u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama.

Osim Pravilnika, spominju sistematske kontrolne preglede koje provode od 2007. godine te navode da se "u MUP-u sustavno provode zdravstveni pregledi koji prethode prijamu u službu policije, kao i za školovanje za obavljanje poslova policijskih službenika".

K tome, hvale se izvanrednim kontrolnim zdravstvenim pregledima i to "na temelju prijedloga nadležnog rukovoditelja ili nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite".

'Mobilni tim? Nikad vidio!'

Sve je to lijepo, ali zanimalo nas je kad su splitski policajci kolektivno pregledani? Slijedi drugi odgovor MUP-a:

– Sistematski kontrolni zdravstveni pregledi policijskih službenika u PU splitsko-dalmatinskoj obavljali su se u većem opsegu 2006. godine, a obavljao ih je mobilni zdravstveni tim iz Doma zdravlja MUP-a.

Smatramo potrebnim naglasiti kako se osim sistematskih kontrolnih zdravstvenih pregleda koji se obavljaju sukladno Pravilniku, obavljaju i pregledi koji prethode prijamu u službu, kao i izvanredni kontrolni zdravstveni pregledi – poručuju, a i ponavljaju iz MUP-a.

Našem smo sugovorniku pročitali MUP-ove rečenice.

– Taj mobilni tim nikad u Splitu nisam vidio. Šteta što nisu naveli brojku koliko su policajaca pregledali – kaže splitski policajac.

Analizirat će potrebu

Vratimo se još malo MUP-ovu odgovoru. U njemu najavljuju da će "u narednom razdoblju" analizirati potrebu za kontrolnim pregledima i izraditi plan njihova provođenja.

– Pored napora koje smo u proteklom kratkom razdoblju uložili na bolju opremljenost policijskih službenika, ovo je još jedan segment kojem namjeravamo posvetiti posebnu pažnju – ističu iz MUP-a kao da žele između redaka kazati ono što znamo. A to je da ovo dosad nije bilo riješeno na adekvatan način.

Uglavnom, češći susreti liječnika i policajaca nikome ne bi štetili. Dapače.

Vladimir Matijanić/SD