Zadnji komentari

Od Sanaderova Mačeka do Plenkovićeva Macana!

Pin It

Image result for krešimir macan plenković

Krešimir Macan vlasnik marketinške agencije 'Manjurga' mogao bi postati Plenkovićev 'spin doktor'. Macan je prvi objavio pad Vukovara, a Tuđman ga je nazvao idiotom. Bio uz velikog gazdu Agrokora Ivicu Todorića kad je on potpisivao aktivaciju 'lex Agrokor', bio je savjetnik Račanu, vodio je kampanju Ivi Josipoviću i radio je za Keruma.

No, veliko je pitanje može li Plenkoviću u situaciji, kada je on svojim arogantnim javnim istupima, kao da je pokupio svu pamet ovog svijeta, zaratio sa svima, pa i s predsjednicom RH, zbog njenih opravdanih kritika i de facto postao ,Pale sam na svijetu, pomoći čak i vrhunski spin doktor, pa bio on i veći Macan i od samog Mačeka.

Kako piše jedan ‘dobro informirani’ dnevni list Krešimir Macan, PR stručnjak čija je specijalnost krizno komuniciranje, kako se voli predstavljati široj javnosti, mogao bi, uskoro postati savjetnik za medije premijeru Andreju Plenkoviću.

U Vladi za sada egzistira samo glasnogovornica Sunčana Glavak, a s obzirom na reforme koje bi morao provesti, Plenković ne može samo odgovarati na napade, nego treba voditi komunikaciju. HDZ-ov izvor navodi kako premijeru trebaju i strategija i tim, i ističe kako je problem u tome što većina stvari nije odrađena strateški. Tako bi Krešimir Macan, koji se sam ovih dana u intervjuu jednom portalu pohvalio kako je bio uz velikog gazdu Agrokora Ivicu Todorića kad je ovaj potpisivao aktivaciju lex Agrokora, mogao postati ono što je Ratko Maček svojedobno, bio bivšem premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu – spin doktor. Inače, Macan je vlasnik marketinške agencije Manjgura koja je osnovana 1997. godine, dok je sam Macan u poslu od 1991. godine. U to je vrijeme surađivao i s prvim predsjednikom RH dr. Franjom Tuđmanom i radio u Ministarstvu informiranja. Njegov prvi zadatak tada je bio, kako je ispričao u više intervjua, objava pada Vukovara. A kada je objavio da je Vukovar pao Tuđman ga je nazvao idiotom.

‘Tog dana je bila panika, nismo mogli držati informaciju dulje od popodneva, a cijelo popodne održavala se izvanredna sjednica vlade zbog toga, pitanje je koliko bi oni još čekali s objavom. Način na koji sam ja to formulirao Reutersu bio je da Vukovar vojno ne možemo više braniti. RTV Slovenija prenio je vijest s opremom: ‘Vukovar je pao, potvrdio Macan.’ Tuđman je nakon toga pozvao Vesnu Škare Ožbolt i pitao koji je to idiot objavio’, prisjeća se tih dana najvjerojatniji budući Plenkovićev spin doktor Krešimir Macan.

On je neko vrijeme radio i kao glasnogovornik HRT-a, a nakon toga uslijedila je suradnja s nizom političara. Tako je bio savjetnik za medije bivšem premijeru Ivici Račanu, radio je kampanju za predsjedničke izbore Ivi Josipoviću, godinama surađuje s čelnikom IDS-a Borisom Miletićem, pomagao je u kampanji ‘nezavisnom HSP-ovcu’ Mirku Duspari u Slavonskom Brodu, a tu je još suradnja i s Vesnom Škare-Ožbolt, šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem, a na listi političara s kojima je radio našao mu se i bivši splitski gradonačelnik, osebujni Željko Kerum.

Dakle, tog i takvog Macana sada bi Plenković uzeo u svoj tim kako bi mu podigao rejting koji iz tjedna u tjedan sve više pada. Može li to poći za rukom Krešimiru Macanu, veliko je pitanje, jer je premijer Plenković već do sada toliko zaglibio da ga je teško čupati iz tog gliba i vratiti na put poslije kojeg će mu se dizati rejting. Plenkovićevo komuniciranje s medijima i javnošću uopće, doista je više nego zabrinjavajuće, jer premijer, iako pokušava hladno briselski odgovarati na sve češće upite novinara o krivim potezima Vlade pogotovo kada je riječ o lex Agrokoru, odgovara kao prava prznica, kojoj nije cilj odgovoriti na meritim stvari nego se obrušiti na novinare ali i saborske zastupnike, često ih nazivajući dnodnašima.

Uvidjeli su to i njegovi najbliži suradnici pa tako i izvor blizak HDZ-u za Jutarnji tvrdi da je

reakcija Vlade oko Agrokora, primjerice, bila dobra jer se reagiralo prije nego što se sve raspalo.

‘Sada Plenkovića svi napadaju i zapravo se ne vidi ono dobro što je napravljeno. To je problem, kao i odnos s novinarima jer se poslije uglavnom priča o premijerovim reakcijama na pitanja. A dugoročno nije dobro ako je on stalno meta i ako samo odgovara na napade. Plenković preuzima previše odgovornosti na sebe i nepotrebno se bavi nekim stvarima. Mislim da to treba mijenjati’, pojašnjava HDZ-ov sugovornik Jutarnjem listu te zbog čega razmišljaju o jačanju PR tima i angažmanu Krešimira Macana, vlasnika agencije Manjgura.

No, veliko je pitanje može li Plenkoviću u situaciji, kada je on svojim arogantnim javnim istupima, kao da je pokupio svu pamet ovog svijeta, zaratio sa svima, pa i s predsjednicom RH, zbog njenih opravdanih kritika i de facto postao ‘Pale sam na svijetu’, pomoći vrhunski spin doktor, pa bio on i veći Macan od samog Mačeka.

I.Babić/7dnevno