Zadnji komentari

Generalski zbor u Lisinskom organizira komemoraciju za generala Praljka

Pin It

Hrvatski generalski zbor u ponedjeljak će organizirati komemoraciju u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski te svetu misu zadušnicu u crkvi Sveta Mati Slobode za pokojnog generala Slobodana Praljka.

“Pozivam sve pripadnike HV-a i HVO-a, sve razvojačene i djelatne hrvatske branitelje, pripadnike hrvatskih snaga da pokažemo koliko smo jedinstveni u miru. Neka nas par tisuća bude i vani ako ne možemo svi stati u dvoranu Lisinski”, rekao je za RTL umirovljeni general Ljubo Česić Rojs.

Uz zastave Republike Hrvatske i Herceg-Bosne, posljednju počast generalu Praljku odat će Hrvatski generalski zbor, u čije će se obratiti general zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera OSRH, Pavao Miljavac, a govorit će i general-bojnik u miru Stanko Sopta.

Na komemoraciji, koja počinje u podne, od generala Praljka će se govorom oprostiti i sin prvog hrvatskog predsjednika, Miroslav Tuđman te glumci Zlatko Vitez i Dragan Despot, koji će, uz stihove Praljkova prijatelja, književnika Mire Međimorca, čitati i poeziju Williama Shakespearea te Gundulićevu ‘Himnu slobodi’.

U čast generala klapa Hrvatske ratne mornarice ‘Sv. Juraj’ zapjevat će ‘Croatio, iz duše te ljubim’, a ženska klapa Drača izvest će pjesmu ‘Zemlja dide mog’. Svetu misu, s početkom u 15 sati, predvodit će biskup Jure Bogdan iz vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj.

Izvor: narod.hr

https://narod.hr/hrvatska/program-komemoracije-mise-zadusnice-generala-praljka 

Četvorka iz Haaga poslala pismo Praljkovoj obitelji: “Čin vašeg Slobodana povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku”

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić, poslali su pismo obitelji Slobodana Praljka.

“Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i već 14 godina susjeda iz ćelije A210, povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodnoj zajednici i njezinim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život”, stoji između ostalog u pismu, prenosi Večernji list.

Potpisnici pisma upućenog Praljkovoj obitelji, napisali su kako je on “iskazao na jedini mu preostali način protest protiv nanesene nepravde – proglašenja pravno i činjenično udruženog zločinačkog pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni, nego i tisuće časnika i vojnika HV i HVO, te dužnosnika RH i dužnosnika BiH”.

U pismo koje izgleda zgužvano, što znači da je prošlo puno ruku, napisali su i da sud nije htio prihvatiti njihove “jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda”. Ti dokazi, tvrde, govore da je istina sasvim drugačija od “one koju su konstruirala tijela ad hoc suda”.

Prema neslužbenim informacijama, komemoracija za Slobodana Praljka održat će se u ponedjeljak u 12 sati u dvorali Linsinski u Zagrebu, a organizira ju Hrvatski generalski zbor, piše Večernji list

 https://kamenjar.com/cetvorka-iz-haaga-poslala-pismo-praljkovoj-obitelji-cin-vaseg-slobodana-povijesnog-je-znacenja-kojeg-nismo-ni-svjesni-u-ovome-trenutku/

https://kamenjar.com/cetvorka-iz-haaga-poslala-pismo-praljkovoj-obitelji-cin-vaseg-slobodana-povijesnog-je-znacenja-kojeg-nismo-ni-svjesni-u-ovome-trenutku/

Akademik Josip Pečarić