Zadnji komentari

Ruža Tomašić uputila prioritetno pitanje Europskoj komisiji - jesu li kazne za hrvatske ribare sukladne međunarodnom pravu?

Pin It

Image result for ruža tomašić

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić uputila je u službenu proceduru Europskog parlamenta prioritetno pitanje Europskoj komisiji.

Prioritetno pitanje referira se na pitanje koje je zastupnica uputila još 13. ožujka 2017. godine, a čiji se tekst, kao i odgovor koji je na njega uslijedio iz Europske komisije nalaze na sljedećoj poveznici.

Nastavno na odgovor iz navedenog pitanja, u kojemu se Komisija založila za održivo bilateralno rješenje spora o kojemu se trebaju dogovoriti obje strane, Tomašić je Komisiju upoznala s činjenicom da je Slovenija prošli tjedan jednostranim potezom te bez prethodnog dijaloga s institucijama Republike Hrvatske počela provoditi svoju nadležnost u Jadranskome moru, uključujući i naplaćivanje kazni hrvatskim ribarima koji uđu u, po njihovim tvrdnjama, slovenske vode u Piranskom zaljevu.

S tim u svezi, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je kako će hrvatski ribari koji ne budu željeli plaćati kazne koje Slovenija izda imati poteškoća nakon što dođu u Sloveniju.

"Ovakav jednostrani potez Slovenije izazvao je zabrinutost te mnoštvo negativnih reakcija među ribarima te svekolikom hrvatskom javnošću. Budući da se RH jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora povukla iz arbitraže nakon teške povrede međunarodnog ugovora sa slovenske strane, akcije slovenske policije u onome što su do završetka procesa hrvatske vode protuzakonite su" – naglasila je Tomašić.

Europskoj komisiji tom prilikom uputila je tri pitanja:

1.      Kakav stav ima prema nedvojbenim namjerama Slovenije da kažnjava hrvatske ribare koji ribare u još uvijek hrvatskim vodama Piranskog zaljeva?

2.      Drži li Komisija da je navedeni potez Slovenije sukladan međunarodnom pravu?

3.      Kako bi se osiguralo mirno rješenje navedenog spora, planira li se Komisija ipak aktivnije uključiti u posredovanje?