SRBIJA VEĆ ČLANICA EUROPSKE UNIJE

Pin It

Zahtjev Republike Srbije za pristup kao ravnopravna članica Europske unija možda je samo farsa. Kako smo došli do toga? Na jedan možda beznačajan način ili pogled došlo se do toga zaključka.

Ilustrirati ću neke stvari fotografijama, jer slika govori kao tisuću riječi. I dok se sada tehnički ministar MVEP-a, Miro Kovač, znoji i pokušava opravdati, davanja suglasnosti Republici Srbiji za ulazak u EU, a što je najbolnije za hrvatske branitelje, „zeleno svjetlo“ za poglavlje 23 (pravosuđe i ljudska prava). Nakon toga možemo reči nastavlja se diplomatska agresija na Hrvatsku, ali i sve žešče prijetnje, te prikazivanja Hrvatske kao proustaške tvorevine. Zaboravljajući da su oni izvršili agresiju na Repubilku Hrvatsku, počinili razne zločine i masakre, kako branitelja, ali još gore i nevinih civila. Znači idemo neutralizirati krivnju i ispasti nevini u svemu što se događalo svih godina Domovinskog rata, ali i ranije, te kasnije kao agresorska vojska uzela (ili dobila) za pravo da istražuje i sudi za počinjene zločine na području naše Domovine.

Samo koji se zločini istražuju?

Krivci za Ovčaru, Škabrnju, Vočin, još uvijek ne istraženih masovnih grobnica? Ne, istražuju se navodni zločini hrvatskih branitelja, postojali ili ne. S druge strane uz veliku pomoć i (ne)primjenu Zakona o općem oprostu, gdje agresorski vojnici postaju civili. Čudna li pojava ili oduzeli smo perom vojnicima puške iz kojih su ubijali nedužne ljude i na veliku žalost djecu. Sudbina hrvatskih branitelja je sve gora, podižu se nove optužnice, bojazan od odlaska van Domovine, a ulaskom Srbije u EU, večini branitelja biti će onemogućena sloboda kretanja, odlazak izvan Hrvatske, jer neće ni znati jesu li za što optuženi što, te je li postoje tzv. crvene tjeralice za njima. Srbija želi staviti na teret Hrvatsko krivnju nekog etničkog čišćenja ili protjerivanja, te izbjeći naplatu ratne štete. I dok su takvim „prognanicima“ obnovljene kuće, isti se ne žele vratiti u Hrvatskoj, ali primaju naš novac na razne načine.

Naši EU parlamentarci su nemoćni, malo ih je da bi bilo što progovorili u EU parlamentu, a kamoli da bi se to uzelo u obzir. Nameće se pitanje postoji li sprega sa Srbijom da po hitnom postupku uđe u EU iz strateških interesa, a ima ih mnogo?

Sumnja da je Srbija članica ili će to vrlo brzo postojati, primjećeno je na jedan možda i neobičan način, zapažanjem. Koliki to teret ima, teško je reči, ali gdje ima dima ima i vatre. O ćemu se radi? Hrvatska koja je članica EU, još uvijek nema, odnosno od nedavno je počela s primjenom registracijskih pločica usklađenih s pravilima EU. No još uvijek ima onih koja nose samo obilježa naše države.

Kod srbijanskih reg. Pločica primjećeno je da na lijevoj strani istih već imaju uzdužnu plavu crtu, s natpisom „SRB“, no još uvijek bez EU zvijezdica. Na jednoj web stranici pronađeno je i kako izgledaju promjenjen registracijske pločice (upute za promjenu pločica još iz 2014 godine). Pogledajte sami: ( u planu iz 2014)

Viđeno u Srbu 27. 07. 2016. godine

Da, nedostaju samo zvijezdice, no koliko treba da se one zaista pojave na toj plavoj podlozi ili je to sasvim puka slučajnost? Možda od svega toga nema ništa, ali reagirali su naši ljudi na ovu pojavu, pa smo malo istražili (preko stranice MUP Srbije) nema nešto što bi koristilo kao čista potvrđena riječ, već samo možemo slutiti da je tu ipak nešto mutno, a po zna koji puta naša diplomacija nije na visini zadatka. Nova Vlada, morati će se bolje boriti za nacionalne interese, jurisdikcija ili nadležnost Srbije na području Hrvatske, zaštita hrvatskih branitelja u njihovom progonu. Nikakav gospodarski ili ini projekti sa Srbijom neće biti bolji, osim nekolicini tajkuna, a prijetnjama i zveckanjem oružja, samo odgovor da niti jedan rat nisu dobili niti će ga dobiti, ali činjenica da su bolji u diplomaciji od naše, to je potvrda s nizom potpisanih sporazuma i nekih drugih poteza, susreta, isprika, ali to je samo njihov manevarski prostor koji na žalost naša politička elita ne može ili ne želi prokužiti.

 

Dražen Šemovčan Šeki