Nikad sramotnije u policiji

Pin It

Poslijedni događaji u policiji, zauzimaju poseban tretman ne samo pisanja članaka ili kolumni, već i određene promjene u cjelokupnom sustavu MUP-a. Neke stvari neću moći napisati javno, kao bivši djelatnik policije, ali ću se osvrnuti na događaje, kojih se sjećam, a zaslužuju posebnu pažnju.

Krađa i provala u policijske postaje i uprave, ništa čudno, ne događa se to samo kod nas, nego svugdje u svijetu, ali kod nas zauzima određeni prostor, jer mi želimo sigurnu državu, a ako policija ne daje sigurnost unutar svojih prostorija, kako će onda pružati ostalim građanima. Problem je dugogodišnji, čak od nastanka samostalne države Hrvatske, ali unazad četiri godine nikad gore. I sada, bojim se, da je ova provala naručena zbog političkih razloga. Usput, što reči o policijskom sustavu, kada si policajac propuca nogu, jedva ostane živ. Da li država dovoljno ulaže u obuku policijskih službenika, samo djelovanje policijskih službenika, jer bojim se da više ni oni sami ne znaju što smiju, a što ne smiju raditi. Jedino što im je rečeno radite što više, pa tako i policijski službenik da bi zadovoljio normu kažnjavanja, pod svaku cijenu lovi bakicu i baca ju na pod. Već sam o tome pisao. Sredstva prislie opravdane, ali do određene granice, kasnije prekomjerna uporaba sile.

No, vratimo se unazad. Što to ne valja u policiji? Kažu da uvijek smrdi od glave, a u ovom slučaju ta teza se potvrđuje. Ministar MUP-a, može biti politička osoba, ali bilo bi poželjno da i on ima neku spoznaju o policijskim ovlastima i djelokrugu rada. Ispod njega, nema više politike. Samo stručan, školovan kadar. Ravnateljstvo policije mora biti iz domene policije, pa sve na niže. Još nekako mogu razumijeti da je početkom 90-tih politika HDZ-a preuzela sustav policije, te postavila svoje članove na rukovodeća mjesta, jer potreba je bila takva. Počeci rata, sve do ustroja HV-a, hrvatska policija uz dragovoljce je branila i obranila Hrvatsku. Kasnije, taj princip rada ili ustoličenja je išao kao i promjena vlasti. I opet ću ponoviti, ministar da, ali kadar ispod njega se ne bira po podobnosti, zato imamo ovo što imamo u policiji. Napredovali su ne kvalitetni ljudi/policajci, samo radi stranačke podobnosti, zanemarujući da policajci se ne smiju aktivno politički baviti, ali se zna tko koga simpatizira. Pa tako svakom promjenom vlasti, mijenjamo čelne ljude u MUP-u, razno kadroviranje po policijskim upravama i postajama. Tko ima bolju špagu, bolje prolazi, ali ostaje upitna kvaliteta. Hrpu događaja bi mogao nabrojati, gdje je politika odradila policijski posao i uvijek prijeti policajcima u njihovom postupanju. Dva bitna resora, koja nikako ne mogu biti pod utjecajem politike su Ministarstvo pravosuđa i MUP. No političarima je jasno da kroz ta dva sustava mogu raditi svašta, zato nam je policija izpolitizirana do kraja. U cjelom kompleksu, dok se nešto dogodi, stradavaju večinom policijski službenici, dok vrhuška uglavnom prikriva svoje prljave rabote. Točno, naša policija je korumpirana kao i sama politička svita, a politici treba zaštita, gdje će je naći nego u policiji i pravosuđu. Dok god ta dva najbitnija resora u državi ne budu samostalna, imati ćemo i korumpiranu državu.

Zbog smanjenog proračuna, u policiji se jako vodi briga koliko je potrošeno papira na kopiranje, goriva tijekom službe, dok se o usavršavanju i zaštiti policijskih službenika vodi najmanja briga. Tako, da ne bi bilo previše prekovremenih, smjenskih ili noćnih sati, smanjena je i fizička zaštita policijskih zgrada. U vrijeme kada se prijeti terorističkim napadima, mi ne čuvamo bitne objekte ili objekte od sigurosnog značaja za RH-a, među koje spadaju i policijske zgrade. Koje bruke, u policijsku zgradu provaljeno, plijen krasan, samo zato što nitko nije pazio na zgradu. Zato što corpora delicti se ne čuvaju, odnosno, policija nema adekvatno mjesto za čuvanje ovakvih oduzetih predmeta. Odgovornog u policiji za ovaj slučaj lako je pronaći, ali to ne znači ništa, ako se čitav sustav ne promijeni, a za to trebaju stručni ljudi. Večina takvih potjerani su u mirovine, jer eto otupili su u ratu i ne slušaju više, već svojim savjetima prijete da će ugroziti nečije radno mjesto. Ne štitim gosp. Brkića, ako je i prepisao rad, no ponekad niti diploma niti viša škola u policiji ne moraju značiti ništa. Moramo se zapitati i današnji vrh policije, kakve fakultete imaju završene? Poljoprivredne, ugostiteljske, građevinske i ine druge, koji nemaju vezu sa policijskim zadaćama, stoga se i događa masu propusta jer oni krajni, policajci, više ne znaju kako raditi, jer jedan dan rade ispravno, drugi dan već je to u krivom.

Ne opravdam policajce, već hoću ukazati da je politički sustav najveći krivac lošeg stanja u policiji, zato imamo bahate, arogantne policajce i sve manje onih koji će građanima pružiti pomoć. Dok se iz policije ne makne politika, dok se ne osiguraju sredstva za obuku, usavršavanje i zaštitu policajaca, imati ćemo to što imamo. Korumpiran sustav, ne stručan kadar, te povezan s osobam iz krim miljea. Tko više pita za operaciju „Cash“ (http://arhiva.nacional.hr/clanak/15859/glavno-pitanje-akcije-cash-glasi-na-sto-je-ostojic-potrosio-novac-namijenjen-lovu-na-gotovinu), zašto se predmeti drže u ladicama ili se ne postupa po nekim ne zakonitim radnjama, pa uz takav rad policije i rad pravosuđa, imamo nebulozne osude, istrage i stvarno smo banana država.

Vrijeme je za smijene u policiji, ali ne po političkoj liniji, već po stručnosti, ministar/ravnatelj bi trebao voditi brigu o svojim zaposlenicima, ne da u jednom godišnje ima provjera gađanja, pa se eto policajac slučajno prostrijeli i borilo se za njegov život. I sami ste svjedoci i imate osobno iskustvo kako se nekad radilo u policiji i koja je je bila spona između građana i policije, a kakva je to danas.

Ne smijem zaboraviti, opet dva ministarstva, koja ću reči po meni najbitnija za funkcioniranje države, MUP i Ministarstvo pravosuđa, koji se zakoni ne provode, a donešeni su, poput Zakona o općem oprostu, pa danas ne bi morali izmišljati toplu vodu kako procesuirati „slobodnog“ Šešelja, Saša Sabadoš ne bi nanio ozljede pokojnom Darku Pajičić, mnogi ratni zločinci bi bili u zatvoru, a ne da šetaju slobodno po Hrvatskoj i još k tome se žale kako su ugroženi. Slučajeva iz prakse hrpu, niti se trudim da ih sve nabrojim, ali nešto je trulo u MUP-u, to svi znamo, e sad kad pukne afera, da vidimo hoće li se nešto krucijalno promijeniti?

Nikad sramotnije u policiji, za nešto su i sami krivi, ali najveći krivac lošeg stanja je politika, koja pod svaku cijenu mora napustiti ovu ustanovu, da bi policija bila neovisna i mogla slobodno raditi svoj posao. Ispada da je to samo moja želja, jer toliko kriminala u državi, da politika neće dozvoliti provođenje svih istraga i postupanje prema određenim osobama. No možda jednog dana, netko odluči očistiti ovu državu, ali bojim se da takvog nema.

Dražen Šemovčan - Šeki