Zadnji komentari

Robert Fico: Teritorijalni integritet Ukrajine je teorija

Pin It

Medvedev objavio 'formulu za mir', ima sedam točaka: Ovako se može  zaustaviti rat u Ukrajini - Dnevno.hr

Ali ja kažem da Rusi nikada neće vratiti Krim. Rusi nikada neće napustiti Donbas i Lugansk. – rekao je, napominjući da će svaki mir biti skup, a Rusi vojno već pobjeđuju.

Rusija nikada neće vratiti Krim Ukrajini i nikada neće napustiti Donbas, izjavio je u srijedu, 17. travnja, slovački premijer Robert Fico. “S gledišta međunarodnog prava, svatko od nas priznaje teritorijalnu cjelovitost druge zemlje, suverenitet i nepovredivost granica. Ovo je dobra teorija međunarodnog prava. Ali ja kažem da Rusi nikada neće vratiti Krim. Rusi nikada neće napustiti Donbas i Lugansk. – rekao je, napominjući da će svaki mir biti skup, a Rusi vojno već pobjeđuju.

Osim toga, Fico je podsjetio da će se na predstojećem izvanrednom summitu Europskog vijeća, između ostalog, raspravljati o isporuci sustava protuzračne obrane Ukrajini. S tim u svezi, podsjetio je da Slovačka nema više što dati Kijevu.

Fico je također kritizirao prethodnu vladu što je Ukrajini dala sustav S-300, rekavši da on to nikada ne bi učinio. Istodobno je kazao da ako se na summitu iznesu odredbe da je takva potpora bilateralno pitanje, on se u to neće miješati.

Podsjetio je i na nekoliko oblika pomoći koje Bratislava pruža Kijevu, uključujući i pomoć u razminiranju, ali i ponovio kako, prema njegovom mišljenju, sukob u Ukrajini nema vojno rješenje.

Ficova politička pozicija u zemlji ojačana je početkom travnja izborenom pobjedom na predsjedničkim izborima njemu odanog kandidata Petera Pellegrinija, koji je u tijesnoj predizbornoj utrci pobijedio prozapadnog oporbenog kandidata Ivana Korčoka s, na kraju se ipak pokazalo uvjerljivom pobjedom od 55:45 posto glasova.

geopolitika.news