Zadnji komentari

Knjiga povodom 70-og rođendana prof. Jurčevića

Pin It

Josip Jurčević: U Hrvatskoj ne treba obilježavati Dan pobjede nad fašizmom  - Večernji.hr

Knjiga Prof. dr. sc. Josip Jurčević napisana je u povodu 70. rođendana ovog poznatog hrvatskog znanstvenika i dana je na portalu dragovoljac.com:

LINK

U Uvodu knjige spominjem zanimljivu „čestitku“ koju je Jurčević doživio ovih dana. O tome piše „Hrvatski tjednik“ od 15. travnja 2021.:

Upravno vijeće javne ustanove Spomen-područje Jasenovac jednoglasno je na novi mandat izabralo dosadašnjeg ravnatelja Ivu Pejakovića. Na natječaj su pristigle četiri kandidature, osim Pejakovića, nadmetali su se Igor Vukić, dr. Josip Jurčević i Petar Bašić, povjesničar iz Slavonskog Broda.

Upravno vijeće zaključilo je da svi kandidati udovoljavaju propisanim uvjetima, osim dr. Jurčevića za kojega su zaključili da je u mirovini. Ovaj je zaključak diskriminatoran i daje mogućnost dr. Jurčeviću da ih tuži s obzirom na to da on kao umirovljenik ima pravo zatražiti novi angažman i prekinuti mirovinu te kao kandidat ne smije zbog toga biti u nepovoljnijem položaju.

Upravno je vijeće očito jako zadovoljno dosadašnjim radom ravnatelja Ive Pejakovića za kojega je utvrdilo da je u kandidaturi predstavio konkretne prijedloge i da ima, za razliku od ostalih kandidata, bolje razumijevanje raznih izazova....

Danas je hrvatskoj javnosti poznato da je dosadašnja Uprava JUSP Jasenovac radila na Popisu žrtava tog logora za koji je u znanstvenom radu dr. sc. Nikole Banića i prof. dr. sc. Nevena Elezovića objavljenom u uglednom svjetskom Q1 časopisu dokazano da je lažiran. Očito je zato s čime su jako zadovoljni članovi Upravnog vijeća i sigurno su u pravu kada tvrde da je dosadašnji ravnatelj i do sada pokazao bolje razumijevanje raznih izazova, jer tko može očekivati da bi danas netko drugi nastavio sudjelovati u takvom nečasnom poslu osim onoga tko je i do sada radio na tome.

Knjiga sadrži izbor tekstova iz mojih knjiga u kojima se spominje prof. Jurčević. Pri tome treba naglasiti da smo puno radili na najvažnijim temama koje koriste svi oni koji su protivnici hrvatske države: logor u Jasenovcu i pozdrav ZA DOM SPREMNI. Zajedno smo djelovali i u Društvu za proučavanje trostrukog logora Jasenovac i u Hrvatskom nacionalnom etičkom sudištu (podpredsjednici).

Akademik Josip Pečarić