Ćirilićni izborni plakati u Osijeku, koji je bio žestoko bombardiran u Domovinskom ratu

Pin It

VIDEO: Domovinski rat u Osijeku — SIB.hr

“Časno je Srbin biti !!!” – stoji na predizbornom plakatu Demokratskog saveza Srba pri čemu je “Srbin” napisano na srpskoj ćirilici. Ovi plakati osvanuli su u Zelenom polju, dijelu Osijeka kojeg su srpske snage tijekom Domovinskog rata posebno snažno bombardirale. Zeleno polje rub je grada Osijeka, nakon kojega u smjeru istoka slijedi naselje Nemetin koje je bilo na crti razgraničenja između hrvatskih i srpskih snaga te je prelazilo “iz ruke u ruku”.

Ovakve plakate brojni Osječani, nastradali od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, mogli su shvatiti kao provokaciju, te nije prošlo bez reakcije. Nepoznati Osječani išarali su plakat prekriživši riječ “Srbin” i umjesto nje napisavši “Hrvat”. Također je dodan tekst: “Osijek je nepokoreni grad!”

Sjećate li se sudbine Osijeka u Domovinskom ratu?

Podsjetimo, Osijek se tijekom Domovinskog rata nalazio u poluokruženju srpskih snaga te su neprestano bombardiranje i boravak u podrumima bili svakodnevica Osječana.

Osijek je i mjesto pogibije prvog djeteta u Domovinskom ratu. Dana 3. rujna 1991. ubijena je trinaestogodišnja djevojčica Ivana Vujić. Granata JNA, ispaljena iz vojarne u Osijeku, usmrtila je Ivanu, koja se još u pidžami spremala kako bi otišla u podrum. Teško je ranila i njezine roditelje te je njezina majka stekla doživotnu invalidnost.

O odnosu agresora prema sakralnoj baštini mnogo govori činjenica da je i konkatedrala, kao prepoznatljivi simbol Osijeka, stradala za vrijeme Domovinskog rata. Čak je više od 100 puta izravno pogođena projektilima, a i danas je na njoj moguće vidjeti tragove oštećenja.

I drugi kulturni spomenici postali su žrtve velikosrpske agresije. Osječko Hrvatsko narodno kazalište 16. studenog 1991. pogođeno je zapaljivim fosfornim granatama koje su izazvale požar. Požar su, uz pomoć građana, ugasili vatrogasci, no šteta je bila golema. Krov se urušio u gledalište koje je bilo potpuno poplavljeno, a u njegovu središtu uništen je ležao svečani kristalni luster. Pozornica na koju je bila spuštena željezna zavjesa preživjela je požar, što je ipak bilo dovoljno da kazališni djelatnici brzo nastave s radom.

“Osijek nikada neće biti Ocek”

Prisjetimo se i popularnog plakata Predraga Došena iz 1991. sa snažnom porukom i s natpisom “OSIJEK NIKADA NEĆE BITI OCEK”, koji je jedan je od najpoznatijih primjera angažirane figurativne uporabe ćirilice u novijoj hrvatskoj povijesti, ako ne i najpoznatiji.

Nepokoreni grad

Bitka za Osijek – Nepokoreni grad, 5. prosinca 1991. ima veliki značaj. Taj je dan na cijeloj osječkoj bojišnici, dugoj preko 50 km, poginulo više od 50 branitelja, od toga 26 samo iz osječke 106. brigade HV-a.

Izvor: narod.hr