Škoro; Branitelji nisu teret, oni su potencijal

Pin It

Žestok odgovor Marka Ljubića: “Škoro, veži Ćipu! On laže i ruga se Blagi  Zadri!”

Smatram da Zagreb mora dobiti i Nacionalni muzej Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Glavni grad Republike Hrvatske i glavni grad svih Hrvata zaslužuje takav muzej, te Informativni centar kao središnju točku turističke zajednice za informiranje svih zainteresiranih turista o modernoj vojnoj i hrvatskoj povijesti, velikosrpskoj agresiji, obrani Republike Hrvatske i načinu stvaranja moderne države

Mi se razlikujemo od svih ostalih stranaka u Hrvatskoj, među ostalim, i po tome što smatramo da branitelji imaju pravo na svoje dostojanstvo, kao i svi građani. No, njima je ono nerijetko oduzeto, proglašeni su teretom državi koju su pomogli iznijeti i stvoriti, žrtvujući zdravlje i mladost.

Domovinski pokret Grada Zagreba, za razliku od drugih političkih stranaka, nudi gradu Zagrebu drukčiji pristup braniteljskoj populaciji, i u toj populaciji i dalje vidi potencijal te se ne miri s tako čestom, a nepravednom, percepcijom da su hrvatski branitelji teret našeg društva. Njihovi se problemi prečesto zanemaruju i guraju u drugi plan, ili se na sam njihov spomen govori kako "opet traže nove povlastice". No, njihovi su problemi stvarni - od zdravstvenih do socijalnih i ekonomskih.

Istraživanje instituta Ivo Pilar pokazuje da braniteljska populacija posjeduje izniman potencijal, odnosno psihosocijalne karakteristike oblikovane ratnim iskustvima koje se mogu iskoristiti za pomoć ranjivim i socijalno osjetljivim skupinama, koje bi tako dobile potrebnu pomoć, a branitelji bi se osjećali svrhovito i društveno korisno.  Specifičnosti životne povijesti branitelja čine ih jedinstvenim u pogledu međusobne povezanosti i solidarnosti, dok s druge strane dolazi do nerazumijevanja javnosti za trenutačne braniteljske probleme, kao i do poteškoća dijela braniteljske populacije u reintegraciji u svakodnevni, civilni život. Istraživanja su pokazala kako su branitelji spremni za usvajanja mnogih novih znanja i uključenje u život kroz razne oblike aktivnosti.

Hrvatski branitelji ugrađeni su u temelje moderne Republike Hrvatske, čega smo i te kako svjesni, i tu vrijednost ne poštujemo samo deklarativno. To poštovanje mora imati svoj odraz u programima i konkretnim potezima koje ćemo poduzeti.

Ono što osobito brine je obolijevanje i prerana smrt hrvatskih branitelja. Međutim, u nadi da bi najmlađi hrvatski branitelji i njihove obitelji kao nositelji povijesne istine o stvaranju države mogli aktivno pridonositi Republici Hrvatskoj i u desetljećima koja su pred nama, mi želimo ponuditi kvalitetne programe resocijalizacije, zdravstvene skrbi, edukacije, prekvalifikacije, samozapošljavanja, zapošljavanja, te aktiviranja braniteljskih udruga i obiteljskih gospodarstava u zagrebačkom prstenu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja na nacionalnoj razini i Odjel za branitelje Grada Zagreba i dalje ne daju adekvatan odgovor i rješenja za sve potrebe hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji – ne samo to, nego je stvoren paralelni sustav odlučivanja koji nije kvalitetno koordiniran. Birokratski pristup institucija prema hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima uzrokuje česte nepravde i blokira učinkovitost rješavanja problema, te uzrokuje nepotrebne troškove, pri čemu se velik dio novca gubi upravo u birokratiziranom i tromom sustavu.

U tom smislu, najvažnije je naglasiti kako je cilj Domovinskog pokreta učiniti sve kako bismo pomogli našim sugrađanima koji još traže svoje članove obitelji (branitelje i civile) nestale u Domovinskom ratu.

No, što konkretno namjeravamo učiniti? Za početak, namjeravamo osigurati da branitelji mogu na jednom mjestu u Gradskoj upravi dobiti sve informacije o svojim pravima i načinima njihovog ostvarivanja - kako na gradskoj, tako i na državnoj razini. Uspostavit ćemo kontaktnu točku u Gradskoj upravi na kojoj će raditi educirani službenici upoznati s cjelokupnim pravno-normativnim sustavom iz svih područja koja se tiču hrvatskih branitelja, a u kojoj će hrvatski branitelji na jednome mjestu moći dobiti sve informacije koje ih zanimaju.

Potom ćemo pristupiti osnivanju zajedničke koordinacije braniteljskih udruga na razini grada Zagreba i tako objediniti sve braniteljske udruge. Bit će uključene kao korektiv u sve procese organizacije povezane s braniteljskom populacijom kako bi se dostojanstvenije, domoljubno, istinoljubivo i transparentnije obilježavali važni događaji iz Domovinskog rata koje financira Grad Zagreb. To planiramo u prvih pola godine mandata.

Smatram da Zagreb mora dobiti i Nacionalni muzej Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Glavni grad Republike Hrvatske i glavni grad svih Hrvata zaslužuje takav muzej, te Informativni centar kao središnju točku turističke zajednice za informiranje svih zainteresiranih turista o modernoj vojnoj i hrvatskoj povijesti, velikosrpskoj agresiji, obrani Republike Hrvatske i načinu stvaranja moderne države.

Kad se govori o braniteljima, nemoguće je zaobići i invalide - jednako vojne kao i civilne. U gradu Zagrebu živi oko 85.000 osoba s invaliditetom, što je oko 11 % ukupnog broja stanovnika, no za njih Zagreb nije grad jednakih mogućnosti, čime se krši temeljno ljudsko pravo osoba s invaliditetom – pravo na mobilnost. Treba naglasiti kako je u prometu samo 55 % niskopodnih tramvaja, 70 % stajališta prilagođeno je osobama s invaliditetom, postoji samo 26 vozila za specijalizirani prijevoz, mnoge institucije nisu prilagođene za ulazak invalida, 80 % kolnika u gradu Zagrebu nije prilagođeno za prelazak osoba s invaliditetom. To posebno pogađa braniteljsku populaciju, u kojoj je natprosječan broj invalida.

To su također stvari koje namjeravamo riješiti, od nabave niskopodnih tramvaja i autobusa do prilagođavanja kolnika ondje gdje nisu prilagođeni.