Plenkoviću ne smeta, ali Milanoviću smeta spomenik Šoškočinu

Pin It

"Ja sam njemu došao reći da mi smeta spomenik Vukašinu Šoškočaninu ovdje na groblju, jer je to spomenik ubojici koji se utopio u Dunavu, a spomenik godinama stoji i vrijeđa ljude", istaknuo je Milanović naglasivši da je to rješiv problem jer zakonski groblja nisu privatna svojina već javna površina. Dodao je kako se spomenik Šoškoćaninu očito ne želi maknuti jer nekom odgovara ta tenzija.

Uoči obilježavanja 30. obljetnice tragične pogibije 12-orice pripadnika vinkovačke Specijalne policije koje su ubili i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih postrojba 2. svibnja 1991. u Borovu, predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je položio vijenac na Spomen obilježje.

Kod Spomen obilježja ubijenim i masakriranim pripadnicima vinkovačke Specijalne jedinice policije u Borovu, tadašnjemu Borovu Selu, predsjednik  Milanović poklonio se njihovoj žrtvi,  istaknuvši da su hrvatski redarstvenici "bili hrvatska oružana sila".

"Sačekani iz busije, nisu to očekivali već su došli osloboditi svog zarobljenog pripadnika, prijatelja, druga i suborca. Dočekani su kao da su došli ubijati. Nisu došli ubijati niti paliti. To je jedan grozan događaj za koji odgovornost još uvijek nije ustanovljena, a vjerojatno neće nikada ni biti", rekao je Milanović.

Nakon polaganja vijenca u izjavi novinarima predsjednik Milanović je rekao kako je u četvrtak želio razgovarati i s načelnikom općine Borovo Zoranom Baćanovićem, koji je iz redova SDSS-a, na kavi i bez medija no, kaže, "tu je nastupila agonija".

"Čovjek je panično krenuo izbjegavati sastanak, prvo je rekao da mora obaviti konzultacije jer znate kakvo je vrijeme, onda se javio i rekao da danas ne može ugostiti predsjednika na kavi, jer znate kakvo je vrijeme…", kazao je Milanović te, nazvavši načelnika općine "papkom" dodao da ga pozdravlja skrivenog negdje iza roleta u selu.

Načelnika je, ističe predsjednik Milanović, želio pitati što je s pravima Srba i ćirilicom, "…mada ga nisam primijetio dok sam se ja prije osam godina mlatio s Culejem boreći se za tuđu slamu", pa ga je želio pitati i smeta li mu pozdrav "Za dom spremni".

"Ja sam njemu došao reći da mi smeta spomenik Vukašinu Šoškočaninu ovdje na groblju, jer je to spomenik ubojici koji se utopio u Dunavu, a spomenik godinama stoji i vrijeđa ljude", istaknuo je Milanović naglasivši da je to rješiv problem jer zakonski groblja nisu privatna svojina već javna površina.

Dodao je kako se spomenik Šoškoćaninu očito ne želi maknuti jer nekom odgovara ta tenzija.

"To je moje pitanje načelniku općine, gdje Pupovac dobiva 50 posto od ukupnog broja gasova koje dobiva u Hrvatskoj, negdje oko 10.500", poručio je iz Borova predsjednik Milanović, podrugljivo dodajući da je htio razgovarati s načelnikom, no da je očito u SDSS-u takav Gleichschaltung da se prvo mora pitati Beograd pa Pupovca ili obrnuto.

Hrvatski policajci ubijeni su 2. svibnja 1991. godine u pokušaju oslobađanja dvojice kolega zarobljenih noć ranije no autobus s pripadnicima Specijalne jedinice policije Vinkovci dočekan je u zasjedi u Borovu Selu, a u višesatnom okršaju poginulo je 12 policajaca dok ih je 23 ranjeno. Mnogi su zarobljeni i zlostavljani.

Ubijeni su policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

Uz predsjednika RH Milanovića, pri polaganju vijenca bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Republike za veterane domovinskog rata Marijan Mareković.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović tijekom četvrtka boravio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji i sudjelovao na obilježavanju 30. godišnjice ustrojstva 3. gardijske brigade "Kune" u Vinkovcima.

direktno.hr