Preokret u završnici: Zagrepčani se okupljaju oko Miroslava Škore u strahu od dolaska ultra ljevice na vlast

Pin It

Anketa koju je proveo specijalizirani portal Moja-anketa putem interneta među biračima u Zagrebu po gradskim četvrtima, koristeći ponderirani prosjek za svaku četvrt, pokazuje jednu bitnu promjenu u odnosu na prethodne. Tomašević je i dalje prvi s vrlo visokoh 32,19%, a Miroslav Škoro 21,28%, što pokazuje veliki trend rasta Miroslava Škore. Treći je Joško Klisović, sa stabilnih 12,98 posto potpore.

Rezultati istraživanja:

Tomislav Tomašević – 32,19%

Miroslav Škoro – 21,32%

Joško Klisović – 12,98%

Jelena Pavičić Vukičević – 7,37%

Vesna Škare-Ožbolt – 2,74%

Nitko – 7,98%

Davor Filipović – 5,96%

Zvonimir Troskot – 5,53%

Davor Nađi – 2,48%

Anka Mrak-Tartiaš – 0,87%

Željko Tokić – 0,58%

Istraživanje je rađeno na uzorku od 5500 glasova korisnika facebooka na područjua grada Zagreba u elektroničkom obliku. Anketiranje je provedeno od 06. – 10. svibnja, a naša procjena mogućnosti pogreške je +/- 4,99%.

Izvor: Moja-anketa

S obzirom da je Jelena Pavičević Vukičević na 7,37%, a Davor Filipović iz HDZ-a na svega 5,96%, očito je okupljanje konzervativnog biračkoga tijela oko Miroslava Škore, koji ovakvim razvojem događanja ima velike izglede za pobjedu u drugome krugu izbora u Zagrebu.

Naime, trenutni rezultati istraživanja javnoga mijenja čine izbore u drugome krugu krajnje neizvjesnima, iako Tomašević ima vrlo veliku prednost. Njego je doseg među biračima, naime, ograničen upravo polarizirajućom ideologijom koju zastupa, te nije osjetno veći od broja birača koje dobiva u prvom krugu. On može računati na dio birača Joška Klisovića, no ne i na birače Vesne Škare Ožbolt, Jelene Pavičić Vukičević, Zvonimira Troskota, ili Davora Filipovića.

Miroslav Škoro bilježi znatan rast, jer se u završnici kampanje uspio nametnuti kao kandidat konzervativnijeg biračkog tijela koji ima najviše izgleda za ulazak u završnicu. Birači Milana Bandića i HDZ-a se, kako se čini, sve više okreću Škori, naročito HDZ-ovi disidenti koji se ne slažu s politikom stranačkog lidera Andreja Plenkovića, i koji smatraju da današnji HDZ nije autentični zastupnik njihovog svjetonazora. Škoro je ostavio i dobar dojam u sučeljavanjima, koja inače nisu nužno njegova najjača strana.

Treći je Joško Klisović, s 12,98 posto potpore, no njegovi su izgledi za ulazak u drugi krug sve manji zbog stranačkih previranja unutar SDP-a i kaosa koji vlada u stranci, kao i zbog kampanje “Mirni čovjek Zagreba” koja očito ne uspijeva pobuditi interes birača za Klisovića, niti se on osobno uspijeva predstaviti kao osoba s karizmom lidera. SDP i dalje ima vrlo jaku gradsku organizaciju, no i ona je podijeljena, a nedavno je i cijelo vodstvo gradskog SDP-a raspušteno zbog bliskosti sa strankom Milana Bandića.

Filipović je izglede za drugi krug izgubio lošim vođenjem kampanje opterećene gafovima i aferama, a i sam HDZ se kao stranka nalazi na udaru afera što mu svakako smanjuje izglede za ulazak u drugi krug. Također, i Zvonimir Troskot je često slao kontradiktorne poruke i dojam je da se izgubio u ovoj kampanji.

Jelena Pavičević Vukičević je u znatnom padu od prošle ankete, na 7,37%. Bandićevi birači, čini se, ipak u Škori vide novog lidera prije nego u Bandićevoj dugogodišnjoj zamjenici. Ona se, kao ni Klisović, u kampanji nije posebno istakla ničim – jednostavno, naslijedila je dio Bandićevih birača, a u početku se činilo da je stekla i nešto novih – no ta potpora sad lagano kopni, obzirom da se niti ona nije uspjela nametnuti kao osoba s karzimom lidera ili naročitim organizacijskim sposobnostima. Karizma je svakako Tomaševićevo najjače oružje, no mogu li birači zanemariti ljude oko njega, koji u pravilu dolaze s ekstremno lijevog dijela političkog spektra i iza sebe uglavnom imaju karijeru jedino kao aktivisti, bez iskustva u politici ili poslovnom svijetu, ostaje vidjeti.

Panika u krugovima ultra – ljevice, konzervativno biračko tijelo spremno je poraziti Tomaševića!

Uvjerljiv prolazak Miroslava Škore u drugi krug izbora u Zagrebu, uzbunjeni su međunarodni centri moći koji znaju da je njihov favorit Tomislav Tomašević pred izbornim porazom.

Prema pouzdanim diplomatskim izvorima, intenzivirala se komunikacija između EUKI-a, koji je instrument financiranja Tomislava Tomaševića, a iza kojega formalno stoji njemačko ministarstvo za okoliš, (BMU) te, Heinrich Böll Foundation sa sjedištem u Pragu, koje podupire izbornu kampanju Tomislava Tomaševića, zbog sigurnog ulaska Miroslava Škore u drugi krug izbora u Zagrebu. Oni su ujedno na stranicama Tomaševićevog Instituta za političku ekologiju, što je vidljivo na njihovim stranicama.

Tako su iz Heinrich Böll Foundation izrazili zabrinutost da bi „populistički birači“ što je eufemizam za konzervativno biračko tijelo, mogli poraziti njihovoga kandidata Tomislava Tomaševića, koji je nositelj ekstremno lijeve agende u Hrvatskoj, a koju zbog svojih geostrateških interesa u ovome dijelu Europe podržava njemačka vanjska politika.

U tom planu Tomislav Tomašević i njegova izrazito lijeva platforma Možemo! imaju ključnu ulogu, pa se proces razgradnje SDP-a ubrzava, kako bi njihovo mjesto zauzeli Tomašević i ekipa oko njega, koja se vješto uz pomoć medija, skriva od šire javnosti, no radi se u pravilu o ljudima s prilično ekstremnim ideološkim stajalištima.

priznajem.hr