Slabi li duopol HDZ-a i SDP-a? U 14 gradova osvojili samo 35% mandata

Pin It

Ne samo da opada duopol, manje od 50 posto u županijskim skupštinama drže HDZ i SDP, nego opada i udio drugih tradicijskih stranaka, a javljaju se nove opcije poput Možemo i Domovinskog pokreta

U Točki na tjedan rezultate lokalnih izbora analizirali su profesori i analitičari Nenad Zakošek i Vedran Đulabić.

Zakošek i Đulabić su komentirali izborne rezultate najvećih stranaka HDZ-a i SDP-a.

“Vidljiv je stalni pad izbornih rezultata SDP-a i tu svjedočimo značajnom slabljenju utjecaja SDP-a i na parlamentarnim i lokalnim izborima. To ima veze i s krizom u stranci, ali i s pojavom lijeve platforme koja je očito uzela dio SDP-ovih birača. Ali, to ima veze i s izlaskom Milana Bandića iz SDP-a. Zagreb je uvijek bio važno uporište i u onom trenutku kad je došlo do razlaza Bandića i SDP-a, i tu je SDP izgubio značajan dio birača”, rekao je Zakošek.

Kazao je da je HDZ ostvario najlošiji rezultat na europskim izborima 2019. godine.

“S desne strane se pojavio velik broj desnih lista na koje je otišlo oko 20 posto. To je očito bila jedna reakcija, HDZ se tada još nije bio stabilizirao, bili su unutarstranački sukobi, Plenković još nije kontrolirao stranku i te desne stranke su tada imale prilike. Rezultat na parlamentarnim izborima 2020. godine od 37 posto je jedan od boljih rezultata u zadnjih 20 godina za HDZ. Riječ je o oscilaciji, ali moramo računati i na druge opcije”, naveo je Zakošek.

Đulabić je napravio analizu 14 većih gradova koji imaju više od 40.000 stanovnika.

“Podaci su zanimljivi. Ako gledamo ulazak u gradsko vijeće, HDZ je sa svojim partnerima najjača stranka u osam od 14 analiziranih gradova, a SDP je najjači u jednom gradu. Postoje i drugi partneri, IDS, Možemo… Ali, kada gledamo raspodjelu mandata, to je zanimljivo. U tih 14 gradova ukupno je 362 mandata u gradskom vijeću. HDZ-u odlazi 77, tj. listama koje predvodi HDZ, odnosno 21 posto. SDP ima 52 mandata, 14 posto, ali je zanimljivo da se Možemo jako diglo u tim gradovima. Možemo ima 41 mandat u tih 14 gradova, što je 11 posto. Slijede Most i Domovinski pokret s 14 mandata, nešto manje ispod četiri posto. Možemo je ušao u sedam od 14 gradova u vijeća”, naveo je Đulabić, navodeći da su Možemo i SDP u tim gradovima gotovo jednaki.

Slabi li duopol najvećih stranaka?

“Ostali mandati idu nezavisnim listama i regionalnim strankama”, dodao je Đulabić.

“HDZ, Most i Domovinski pokret uzeli su 105 mandata, a 95 mandata SDP i Možemo. Možemo reći da je biračko tijelo u gradovima polarizirano, oko 50 posto lijevo, a 50 posto desno. Slabe li velike stranke? Čini mi se da još uvijek ne. HDZ je sa svojih 77 mandata dosta jak, a SDP je dosta okrhnut”, istaknuo je.

Zakošek je komentirao i slabi li duopol HDZ-a i SDP-a.

“Što se tiče regionalne i lokalne razine, vidimo sazrijevanje tih trećih aktera. Prije svega je riječ o nezavisnim kandidatima, ali i o nekim drugim nezavisnim opcijama. S druge strane, neke tradicionalne stranke koje su bile snažne početkom 2000-ih, poput HSLS-a, HNS-a i HSS-a su dosta oslabili. Ne samo da opada duopol, manje od 50 posto u županijskim skupštinama drže HDZ i SDP, nego opada i udio drugih tradicijskih stranaka, a javljaju se nove opcije poput Možemo i Domovinskog pokreta”, pojasnio je Zakošek.

“U nekim tradicionalnim HDZ-ovim uporištima poput Zadra i Šibenika, danas vidimo da se javljaju vrlo ozbiljni nezavisni izazivači. to je sigurno odraz nezadovoljstva građana. Birači će možda kazniti HDZ”, dodao je.

Đulabić je dodao da to pokazuju i rezultati njegova istraživanja. “Na razini gradova, kada govorimo samo o HDZ-u i SDP-u, oni su u ovih 14 gradova uzeli 35 posto mandata.” Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

priznajem.hr