Razočaranje novom vlašću u Zagrebu neminovno slijedi; lako je popuniti položaje u kulturi, ali ne i u gospodarstvu

Pin It

Jedno je kritizirati iz oporbe, a drugo je doista upravljati odnosno – vladati. Za to se hoće znanja i iskustva, ali i širine koju, bojim se, ta platforma neće pokazati. Tamo gdje je to tehnički moguće, s obzirom na zakonske odredbe i važeće ugovore, oni će lako popuniti tzv. položaje u tzv. kulturnoj politici grada Zagreba, i pritom će lako naći zajednički jezik s aktualnom ministricom kulture, no sasvim sigurno je da će puno teže ići na gospodarskome i drugim područjima.

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević već je upozorio na problematično stanje gradskih financija, a počelo se pričati i o rebalansu proračuna koji bi ga trebao umanjiti za 3,6 milijardi kuna.

O tome kakva je politička, a kakva financijska situacija u Gradu Zagrebu, za portal Direktno je komentirao bivši zagrebački gradski zastupnik Tomislav Jonjić. Kako ističe Jonjić, Možemo! i SDP će brzo složiti većinu u Skupštini.

"Konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine očito će proći bez ikakvih teškoća, s obzirom na nadmoćnu većinu koju je platforma Možemo! ostvarila. Čini se kako je posve očito da je jedva zamisliva situacija u kojoj bi zastupnici SDP-a oponirali stajalištu novoizabranog gradonačelnika i 23 (od ukupno 47!) zastupnika njegove većine. Zato je jasno što se zapravo hoće postići naizgled nelogičnom ponudom koju je ta platforma uputila SDP-u još prije početka pregovora: ponudu da Joško Klisović odnosno neki zastupnik SDP-a postane predsjednikom Gradske skupštine. Hoće se, naime, podijeliti odgovornost sa SDP-om odnosno hoće se SDP učiniti suodgovornim za možebitni, a zapravo sasvim vjerojatni,  neuspjeh odnosno nemogućnost ispunjenja predizbornih obećanja. 

U političkom smislu predsjednik Gradske skupštine ne znači puno, ali je to prividno privlačan položaj, pa treba vidjeti hoće li SDP zagristi udicu, ili će platformi Možemo! ostaviti sve tzv. položaje u Skupštini, pa i u Gradskoj upravi i u gradskim poduzećima, te ju podupirati na razini tehničke suradnje, dakle – na način koji bi toj stranci omogućio da dijeli eventualne lovorike, ali da se lakše distancira od razočaranja koja, uvjeren sam, neminovno slijede", ističe Jonjić.

Jonjić dodaje da Možemo! vjerojatno neće pokazati "širinu" za vladati Zagrebom te da će jako teško popuniti ona mjesta vezana uz gospodarstvo i slična područja.

"Iz toga, mislim, treba iščitavati i položaj platforme Možemo! Jedno je kritizirati iz oporbe, a drugo je doista upravljati odnosno – vladati. Za to se hoće znanja i iskustva, ali i širine koju, bojim se, ta platforma neće pokazati. Tamo gdje je to tehnički moguće, s obzirom na zakonske odredbe i važeće ugovore, oni će lako popuniti tzv. položaje u tzv. kulturnoj politici grada Zagreba, i pritom će lako naći zajednički jezik s aktualnom ministricom kulture, no sasvim sigurno je da će puno teže ići na gospodarskome i drugim područjima.

Oporbi, pak, preostaje statiranje, jer je lako predvidjeti da neće moći polučiti ništa. Jedni će pokušati iskoristiti skupštinsku govornicu za vlastitu promociju, a drugi će jednostavno statirati, i zbog toga neće biti osobito frustrirani, jer su i u ranijim skupštinskim sazivima statirali ne dajući glasa od sebe, ili su bili apsolutno pouzdani oslonci Milana Bandića, kao što je to bio, recimo, Nenad Matić, sada izabran kao zastupnik koalicije Domovinskog pokreta i Zelene liste. Zato će skupštinski rad biti još nezanimljiviji nego što je bio u prethodnom sazivu, a težište pozornosti i odgovornosti i dalje će biti na Radićevu trgu, tj. na gradonačelniku i krugu oko njega", zaključio je Jonjić.

direktno.hr