Ovakve zakone donose oni koji imaju osobne vozače

Pin It

Hrvatska i Danska jednake po broju ministarstava, ne i po broju službenih  vozila: Imamo ih 200 puta više - Poslovni dnevnik

LIJEČNICI BIJESNI NA VLADU Polovica vozača u Hrvatskoj mogla bi u nekom trenutku ostati bez vozačke!

"Liječnici imaju bijele, a policajci plave uniforme. Tako bi trebalo i ostati", poručuje liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki. Kao i mnogi njezine kolege, ljuta je jer su odbijeni svi prigovori na zakon po kojem će ubuduće morati glumiti policajca i oduzimati pacijentima vozačke.

"Zapravo, to je nonsens. Trećina pacijenata koji su se danas prijavili za pregled sigurno bi otišla sa zabilješkom. Došao je s kurjim okom koje se upalilo i sad više nije siguran hoće moći s tim kočnicu stisnuti. On će isto sigurno otići kući s tom zabilješkom", rekla je Potočki za Dnevnik Nove TV.

Zakon je neprovediv, smatraju liječnici, jer nema još niti pravilnika s popisom svih bolesti zbog kojih bi trebali oduzimati vozačku.

"Dovest će do potpuno neujednačenog postupanja liječnika diljem Hrvatske jer je sve prepušteno subjektivnoj procjeni liječnika", rekla je doktorica Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM).

Narušit će se, ističu, odnos pacijenta i liječnika jer će mnogi na pregled doći autom, a kući morati pješice. Ako iz ordinacije izađete s liječničkom zabranom, a ipak sjednete za volan, policajci će prilikom elektronske provjere odmah vidjeti liječničku zabranu i mogu vas kazniti za vožnju bez vozačke dozvole.

Polovica vozača u Hrvatskoj mogla bi u nekom trenutku ostati bez vozačke, upozoravaju liječnici, a najveću bi štetu imali svi koji vožnjom zarađuju za kruh.

"Strahujemo svi. Najviše strahujemo od nepoznanica. Ne smije biti nepoznanica koja bi rezultirala time da iz neke sigurnosti ili mjere predostrožnosti nekom bude oduzeta mogućnost upravljanja vozilom, a samim time i zarada", rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.

Iako će, kažu, poštovati zakon, liječnici poručuju da od 2000 liječnika obiteljske medicine polovica ima uvjete za mirovinu i mnogi će radije odabrati to nego biti policajci. 

direktno.hr