Dok se premijer na sav glas hvali, stigao mu žestok odgovor: ‘Pozitivan rejting ne znači ništa, osim da smo stabilno zacementirani na dnu Europe!’

Pin It

Naš premijer je dobar retoričar i uvijek možemo biti sigurni da će naći nešto pozitivno da bi to rekao na sav glas, ali rejting agencije Fitch za Hrvatsku ne znači ništa jer se mi zapravo ni milimetra nismo pomakli unaprijed, već upravo suprotno

Nakon što je agencija Fitch jučer podigla kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz ‘BBB-‘ na ‘BBB’, uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemijske krizem javio se i premijer Planković komentirajući kako je Hrvatska je ocijenjena najboljim investicijskim rejtingom u povijesti, jer nikada nismo imali BBB i pozitivne izglede što znači da agencija pažljivo prati što se događa s našom fiskalnom politikom.

Što to znači za Hrvatsku i koliko je kreditni rejting agencije Fitch važan za Hrvatsku pitali smo ekonomistu Ljubu Jurčića:

“Naš premijer je dobar retoričar i uvijek možemo biti sigurni da će naći nešto pozitivno da bi to rekao na sav glas, ali rejting agencije Fitch za Hrvatsku ne znači ništa jer se mi zapravo ni milimetra nismo pomakli unaprijed, već upravo suprotno”, uvjeren je Jurčić.

Agenciju samo zanima možemo li vraćati dugove

Na pitanje po čemu Fitch temelji svoju prognozu kada znamo da ovogodišnji rast BDP.a od 8.1 posto koliko nam predviđa Europska komisija neće nadoknaditi prošlogodišnji minus od 8.4 posto Jurčić odgovara kako su sve europske zemlje koje su prošle godine imale veliki pad, ove godine bilježe veliki rast, pa tako i Hrvatska:

“Prošle godine je korona pritisnula ekonomiju, opruga se stisnula, a ove godine je popustila, pa se opruga vratila”, odgovara ekonomist napominjući kako se ne treba gledati rast BDP-a, osobito ne u godini poput ove, već gledati jedno duže razdoblje od 5-10 godina kada ćemo vidjeti na kakvom smo putu. 

“Agencije poput Fitcha ne gledaju hoće li zemlja rasti ili ne, njih samo zanima je li zemlja sposobna dugoročno vraćati svoje dugove ili ne, a Hrvatska je to u stanju. To jedino pokazuje da su agencije činovnici koje služe Međunarodnom monetarnom fondu”.

Na izjavu premijera Plenkovića da ova snažna “vjerodajnica” legitimiteta pomaže svima – malom i velikom gospodarstveniku, bankama, građanima, odnosno cijelom sustavu koji je međusobno povezan, Jurčić govori da Fitchova ocjena, kao ni ocjene drugih rejting agencija, Hrvatskoj ništa ne pomažu:

“Sad se napuhava da smo mi ovakvi ili onakvi, ali da budemo iskreni: kad su prognoze bile negativne ništa se pozitivno nije dogodilo, ni sad kad je rejting dobar opet se ništa neće dogoditi. Taj rejting samo znači da smo politički stabilna zemlja u dobrom političkom okruženju, članica EU, ulazimo u eurozonu i da nam je Europa obećala velike novce. Njih ne zanima to što smo mi na dnu Europske unije, već da stabilno funkcioniramo na tom dnu i da možemo vraćati svoje dugove”, komentira.

Treba li vjerovati kreditnim agencijama?

Može se premijer hvaliti pozitivnim rejtingom koliko hoće, taj rejting za nas ne znači ništa, isto kao što ne znači za nas ništ ulazak u eurozonu, istaknuo je bivši ministar gospodarstva.

Znači li bolji rejting i više investicija i radnih mjesta, odgovara kako investitori gledaju puno toga, ali kreditni rejting im nije toliko važan:

“Kreditni rejting bi nešto značio da smo mi neka tajnovita zemlja i da nitko ne zna kakva je situacija u Hrvatskoj nego rejting agencija, ali posljednjih 2o godina to ne znači ništa”. 

Pitamo Jurčića treba li vjerovati kreditnim agencijama koje su neposredno prije prošle velike krize 2007.-2009. davale najveće moguće ocjene vrijednosnim papirima osiguranim primarnim i sekundarnim stambenim hipotekama, na što on uvjereno govori ne.

“Sama ta činjenica govori da je riječ o činovničkim, administrativnim agencijama koje rade po svojim modelima koji ne mogu predviđati situacije poput ove, unatoč tome što što je Alan Greenspan koji je tada bio predsjednik američkog Fed-a već 2016. godine upozoravao da imaju nekretninski balon koji može puknuti i čak je napisao knjigu o tome. Uostalom, pogledajte što je bilo kod nas. Dok je naš rejting padao, naše su kamate isto padale, a to nema nikakve logike”, zaključio je Jurčić. 

Autor:Ivana Jurišić/dnevno.hr