Hrvatski mediji preuzeli su vizuru Bruxellesa i Orbanovu Mađarsku prikazuju opasnijom od Vučićeve Srbije

Pin It

Od kad je Viktor Orbán došao na čelo države u hrvatskim se medijima teško moglo pročitati baš išta pozitivno o situaciji u Mađarskoj. Ili se hrvatski-mađarski odnosi razmatraju isključivo u kontekstu INA/MOL ili se govori o "diktatoru Orbánu". Nerijetko se nastoji prikazati kako je Orbánova Mađarska po Hrvatsku veća opasnost od Srbije bivšega Šešeljeva šegrta Aleksandra Vučića.

Hrvatsko-mađarski odnosi kroz povijest nisu uvijek bili idilični. Manje-više korektni odnosi kroz stoljeća su u razdoblju formiranja modernih nacija bili opterećeni mađarskom ideologijom "od Karpata pa do Jadrana", koja je i hrvatske zemlje vidjela u sastavu Ugarske.

Nakon raspada zajedničke države 1918. godine ti su odnosi bili određeni činjenicom hrvatske nesamostalnosti u okviru dvije Jugoslavije. Nakon stjecanja hrvatske samostalnosti dolazi do intenziviranja odnosa pa i do hrvatskih simpatija prema susjednoj državi zbog pomoći u tome Domovinskome ratu.

Od kad je Viktor Orbán došao na čelo države u hrvatskim se medijima teško moglo pročitati baš išta pozitivno o situaciji u Mađarskoj. Ili se hrvatski-mađarski odnosi razmatraju isključivo u kontekstu INA/MOL ili se govori o "diktatoru Orbánu". Nerijetko se nastoji prikazati kako je Orbánova Mađarska po Hrvatsku veća opasnost od Srbije bivšega Šešeljeva šegrta Aleksandra Vučića.

Prijezir prema Srednjoj Europi, ali i Orbánu

Takav odnos prema Mađarskoj određen je s dva čimbenika. Prvi se odnosi na prijezir probalkanskih struktura u Hrvatskoj prema ikakvome hrvatskom iskoraku prema Srednjoj Europi i srednjoeuropskome povezivanju, a drugi je određen osobom Viktora Orbána. Kao političara koji u svakoj prilici naglašava kršćanske korijene Europe, koji za svoju državu želi što autonomniju poziciju u odnosu na Bruxelles, ali i kao protivnik masovnih migracija u Europu on je danas jedan od najvećih političkih "heretika" po bruxelleski politički mainstream.

Sada je Europska komisija odlučila zatražiti od Suda EU-a da Mađarskoj naredi plaćanje novčane kazne jer nije postupila prema presudi Suda u vezi s pravilima EU-a o azilu i vraćanju. Mađarski plan za oporavak na ledu je kao i poljski. Sljedeće godine u Mađarskoj se održavaju parlamentarni izbori koje protivnici mađarskoga predsjednika s nestrpljenjem očekuju. Kad bi Orbán izgubio izbore briselci bi se riješili jednoga velikog trna u peti koji remeti harmonične odnose u dvorima EU-a.

Savez protiv Orbána

Kako bi se Orbána svrgnulo s vlasti udružila se cijela opozicija: od socijalista i liberala do tvrdo desnoga Jobbika. Savez od šest stranaka iznjedrio je zajedničkoga kandidata, a to je Péter Márki-Zay, gradonačelnik gradića Hódmezővásárhelyja, ranije Fideszova uporišta. Ovaj stručnjak za marketing i poslovni čovjek ciljano je odabran kao Orbánov izazivač budući da je riječ o ocu sedmero djece, praktičnom vjerniku i konzervativcu, ali i o proeuropski i transatlantski orijentiranom političaru.

S takvim karakteristikama on je svjetonazorski najbliži aktualnom predsjedniku mađarske vlade pa je i očekivano da je na izborima unutar ujedinjene oporbe, iako nestranački kandidat, pobijedio kandidatkinju ljevice. Prema nekim anketama Orbánov Fidesz izjednačen je s opozicijom, a u nekim oporbena opcija trenutno vodi. Do izbora je još ostalo dosta vremena i štošta se u međuvremenu može promijeniti.

Neizvjesni izbori

Ipak, treba jasno reći da će sljedeći izbori biti do sada najviše neizvjesni po aktualnu mađarsku vlast. Donekle sličan scenarij smo imali u Hrvatskoj 2000. kad je došlo do ujedinjavanja oporbe šest stranaka protiv HDZ-a kad su neki političari poslužili kao "korisne budale" u dovođenju na vlast bivših komunista. Nije isključeno kako bi i konzervativni izazivač mogao odigrati sličnu rolu.

Orbánova vlast nije idealna, no općenito gledajući život Mađara popravio se tijekom njegove vladavine. Ekonomski rezultati ne mogu se osporiti, a konzervativcima posebno imponira činjenica da se oko pet posto proračuna troši na demografsku politiku. U posljednjih deset godina u Mađarskoj se broj brakova udvostručio, a broj pobačaja je pao za 41 posto.

Davor Dijanović/direktno.hr