Vlada razmatra izmjene zakona kojima bi se propisale sankcije za kršenje mjera

Pin It

Epidemija bolesti COVID 19: normativni okvir i ograničenja ljudskih prava -  Pučka pravobraniteljica

U Točki na tjedan Nataža Božić je o nizu tema povezanih s ljudskim pravima razgovarala s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem, piše N1.

“Sve mjere koje je Stožer dosad donio prošle su test ustavnosti na Ustavnom sudu. Sve su dosad imale privremeni karakter”, govori Milošević, a na pitanje o covid-potvrdama dodaje kako Ustavni sud o njima dosad nije odlučivao, ali da vjerojatno hoće.

“Ključno je da za sve ljude postoje opcije. Da se cijepe, da su preboljeli ili da se testiraju. Imaju mogućnost testirati se da budemo sigurni da ne nose zarazu. Smatram da je ta mjera razmjerna”, govori.

“Nismo uveli obvezno cijepljenje. Da bi ga uveli, mora se mijenjati zakon. To nismo razmatrali”, kaže, a na pitanje treba li ga razmatrati kaže da je malo država uvelo obvezno cijepljenje. Dodaje i da Hrvatska, u usporedbi s okruženjem nije imala stroge mjere.

“Prosvjedi su legitimni, legitimno je propitivati mjere, ali nije legitimno što se jučerašnji prosvjed pretvorio u nasilje prema novinarima. Da bi pojačala ovu odluku Stožera, Vlada razmatra izmjene zakona kojima bi se propisale sankcije”, govori.

“Ne razmišlja se o ukidanju covid-potvrda, one ostaju kao mjera dok god to bude potrebno”, kaže.

“Legitiman cilj ovdje je zaštita zdravlja. Želimo zaštiti zdravlje od porasta oboljelih, hospitaliziranih i umrlih. Ono što želimo je da pružimo ljudima zaštitu, bilo putem covid-potvrde, bilo putem testiranja. Ako se ne žele cijepiti ili ne mogu, mogu se testirati. Dok god postoji ta opcija, smatram da je mjera opravdana i razmjerna”, kaže Milošević.

Na pitanje bi li mjere bile učinkovitije da su dobile potporu u Saboru kaže: “Smatram da i da svaku mjeru donosi Sabor bi se našao drugi argument. Odabrali smo put kakav smo odabrali i ovlastili Stožer da donosi mjere zbog učinkovitosti i brzine. Ako ćemo ići sa sankcijama, one će biti propisane zakonom i o njima će se raspravljati u Saboru.”

O mogućim sankcijama kaže da one “definitivno nisu politička kazna”.

“Još učimo o ovoj bolesti i njenom ponašanju, nemamo uspješan recept nigdje u svijetu. Sankcije kao sankcije, nadam se da neće doći do primjene sankcija. One su krajnja mjera, nadam se da neće doći do primjene sankcija, ali kao odgovorna Vlada moramo poduzimati mjere da zaštitimo zdravlje ljudi”, govori.

“Pitam se što bi bilo da Vlada nije nabavila dovoljno cjepiva”, kaže.

Na pitanje je li zdravstveni sustav ugrožen zbog pandemije koronavirusa kaže da još nije, ali da se moramo pridržavati mjera. “U ovom trenutku zdravstveni sustav sve to može podnijeti”, kaže.

Milošević kaže da se trenutno ne razmišlja o zamjeni čelnih ljudi Stožera. “Ako ove mjere daju rezultate, onda će ovi prosvjedi postati bespredmetni, nadam se tome. Nadam se da ćemo se dozvati pameti i ići na poštivanje mjera, ne da udovoljimo Vladi ili zločestom Stožeru nego da shvatimo da ne postoji apsolutna sloboda. Naša sloboda ne može ugrožavati druge”, kaže.

priznajem.hr