Pupovčev odlazak u Banja Luku: Plenković brani neobranjivo, a Milanović šuti!

Pin It

Kako to da Zoran ovaj puta nije popljuvao Milorada – jel’ možda ljubomoran?!

ZAMISLITE DA GA JE POPLJUVAO PORFIRIJE: Prvoslav, naime, ima koronu pa to nikako ne bilo dobro za Milorada!

Unatoč tome što na božićnom domjenku SNV-a nije izvukao “dinarče iz leba” jer su to ove godine etnobiznismeni namjestili drugu Tomi Tomaševiću, Andrej Plenković beskompromisno brani odlazak Milorada Pupovca u Banja Luku, gdje se slavio dan tzv. Republike Srpske, Dodikove paradržave koja je nastala na kostima tisuća pobijenih nesrba i iz koje je tijekom velikosrpske agresije protjerano više od 200.000 Hrvata.

Plenković dobro zna da je Pupovčev odlazak u Banja Luku politički neobranjiv. Točno je da su tri troprste ručice na kojima počiva vladajuća većina, unatoč novim žetončićima zečje hrabrosti - bitne za stabilnost probriselske vlade, ali je još važnija spoznaja aktualnog šefa HDZ-a da unutar njegove vlastite partije ne postoji baš nikakva ozbiljna opozicija, a posebno ne ljudi od formata, koji bi imali ‘onu stvar’ i usprotivili se protuprirodnom političkom bludu sa SDSS-om. Zanimljiva je i šutnja dijela nazovi-konzervativne oporbe, posebno onih koji već godinama politički rasprdaju o važnosti izgradnje ćuprije prema satrapu Dodiku. Tu je i Milanović, koji u zadnje vrijeme redovito pljuje Pupovca, ali ne i kada ode u Banja Luku, gdje je bio i Porfirije, koji je u međuvremenu dobio koronu. Zamislite da je Prvoslav i doslovce popljuvao Milorada - to nikako ne bi bilo dobro za njega… Cijepljen jest, al’ ako su bili u bliskom kontaktu, hoće li mu to pomoći?!

Nebitno je jel’ Zoki možda ljubomoran, al’ u svakom slučaju - ispada da su i on i Pupi spremni šurovati sa satrapom koji priželjkuje odcjepljenje zločinačke paradržave od BiH - i dugoročno – njezino pripojenje “majčici” Srbiji. Velikosrbi su zauvijek poraženi na Kosovu i dok je Ramusha i njegovih momaka – Beograd može samo sanjati o proširenju pašaluka na jug… Banjalučka okupljanja baš su zbog toga opasna; ona jasno pokazuju jedini mogući smjer nove velikosrpske ekspanzije – na zapad.

Priče Andreja Plenkovića o velikim “humanitarcima” kojima je Pupovac išao zahvaliti zbog pomoći potresenoj Banovini, toliko su šuplje i neuvjerljive da u njih ne bi povjerovala čak niti mala djeca. Ali, ne i dvorski izvjestitelji, koji nisu imali dovoljno kuraža postaviti bahatom premijeru barem jedno potpinje, tipa: Što Pupovac svake godine radi na fruškogorskim oplakivanjima kninskih pobjegulja? Za kime to nariče na komemoracijama u famoznom Srbu? Ni bacanje “venčića” u Dunav, uoči svake Kolone sjećanja, više nije iznimka nego je postalo pravilo, kojeg će se ubuduće morati pridržavati čak i HDZ-ovci. Ukoliko žele ostati u partiji, kojoj je briselski namjesnik zacrtao novi balkanski smjer.

Kad je Plenkoviću nešto nezgodno, onda svog ključnog koalicijskog partnera ne predstavlja kao šefa SDSS-a, već kao predsjednika SNV-a… Kada treba osuditi otkrivanje ploče ratnom zločincu Milanu Tepiću, onda Plenković iz šešira izvlači svog bjelovarskog žeton-zeca, nazovi-liberala Darija Hrebaka, iako bi mnogo zanimljivije bilo čuti što o tome kaže Milorad Pupovac…

Andrej Plenković dobro zna da Pupovčev odlazak u Banja Luku nema baš nikakve veze s pomoći “RS” Banovini. Nek’ Srbija, zajedno s “RS” najprije plati ratnu odštetu za razaranja koja su tijekom agresije napravili i na tim hrvatskim prostorima pa se onda do mile volje mogu razmetati humanitarnim gestama. Osim toga, Plenković je zaista zadnja osoba koja bi trebala govoriti o pomaganju potresom razrušenoj Banovini. U bilo kojem kontekstu.

Velimir Bujanec