Hrvatska je sukrivac za događaje poput ploče Tepiću, pa kod nas se na grobljima nalaze spomenici srpskim ratnim zločincima

Pin It

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković postavio je spomen ploču majoru JNA Milanu Tepiću, koji je raznio sebe i vojarnu u Bjelovaru 1991. godine. Vjerojatno bi raznio cijeli Bjelovar da eksploziju cijelog skladišta nisu uspjeli spriječiti hrvatski branitelji, kojih je 11 poginulo u toj akciji.

Ovaj sramotan čin izazvao je brojne rekcije javnost, no ratni ministar zdravstva i bivši suradnik prvog hrvatskog predsjednika, Andrija Hebrang, smatra kako su one blage i gotovo nikakve, naglasivši za Direktno kako i Hrvatska pritom snosi dio krivnje.

"Protuzakoniti i protudaytonski postupci kulminirali su proteklih dana, a odgovor svijeta bio je praktički nikakav. Iz tog se razloga oni usuđuju slaviti ratne zločince, ali tu smo sukrivci i mi sami", započeo je Hebrang osvrt na postavljanje ploče zločincu Tepiću.

Smatra kako se naš prosvjed dogodio vrlo kasno te da je u principu bio vrlo blag, pokazavši tek formalno neslaganje. 

"Suštinsko slaganje s takvim postupkom je to da se u samoj Republici Hrvatskoj na pojedinim grobljima nalaze spomenici ratnim zločincima i da to nitko ne dira. Da ne govorim o tome da se u RH šeću brojni srpski ratni zločinci, koje se sudski ne progoni", upozorava naš sugovornik.

Kaže kako je baš to razlog koji nas svrstava u sudionike ove krize koja se događa u susjedstvu.

No zašto je svijet nesložan kada je u pitanju odgovor na ovakvu srpsku agresiju? Hebrang smatra kako odgovor leži u Rusiji.

"Cijeli svijet je nesložan u odgovoru zbog toga što se jednim dijelom ne želi zamjeriti Rusiji, jednim dijelom jer je ovisan od ruskom plinu, a jednim djelom jer ih uopće nije briga što se događa u BiH", objašnjava bivši ministar.

Zahvaljujući takvoj, za sada političkoj agresiji prema BiH, smatra, da ta država blijedi, a ono što će utjecati na budućnost BiH zajednički je odgovor kako Europe, tako i svijeta.

Naša uloga tu je ključna, dodaje Hebrang.

"Posebnu odgovornost u ovome ima naša zemlja kao i hrvatski političari u BiH jer njihova blaga reakcija ne koristi ravnopravnosti i konstitutivnosti Hrvata u toj zemlji. Politika mora biti puno jasnija, transparentnija i nikako se ne smije držati figa u džepu. Dok se to ne promijeni na našoj domaćoj, ali i međunarodnoj sceni, do tada će Dodik i dalje orgijati", zaključio je Hebrang, dodavši kako su Dodikovi prividno politički protivnici zapravo isti kao i on te "tek zaogrnu drugačije ruho da bi prevarili javnost".

direktno.hr