Tomašević daje preko 3 milijuna kuna za LGBT aktivizam, integraciju migranata, udruge za ljudska prava

Pin It

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 9. prosinca 2021. godine izglasan je gradski proračun za 2022. godinu, koji je težak 15,1 milijardu kuna. Proračun koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević, a u kojemu su ljudska prava značajna stavka, podržala je vladajuća većina koju čine ekstremno lijeva stranka Možemo i SDP, dok su protiv njega bili Most, HDZ, Domovinski pokret i HSLS.

U središtu pozornosti javnosti našla se stavka roditelj odgojitelj. Protuzakonitim, retrogradnim ukidanjem ove uspješne demografske mjere ona je smanjena za 260 milijuna. A Tomašević mjesecima uvjerava javnost kako će doći do rezanja nepotrebnih rashoda uzrokovanih nabujalom administracijom.

Izdvajanja za LGBT aktivizam i integraciju migranata

Istovremeno, u Tomaševićevom proračunu se našlo prostora za povećanje izdavanja, odnosno donacija za nevladine organizacije. Prema “Programu financiranja udruga iz područja promicanja ljudskih prava u 2022.”, u ovoj godini će se za ljudskopravaške udruge izdvojiti 425.000 kuna.

Prema istom Programu navodi se kako su “u skladu s postavljenim ciljevima, prioriteti financiranja:

– ravnopravnost spolova

– zaštita prava LGBTIQ osoba

– suzbijanje rasne i druge diskriminacije te zločina iz mržnje

– integracija stranaca u hrvatsko društvo

– prava nacionalnih manjina

– sudionička demokracija kroz jačanje kapaciteta OCD-za zagovaranje ljudskih prava”.

Međutim, prema proračunu Grada Zagreba pod stavkom “Ostali programi povezani s promicanjem ljudskih prava” nalazi se dodatnih 2.519.000 kuna.  Opisuje ih se kao  “Aktivnosti socijalne zaštite koje nisu drugdje svrstane”. U to se ubrajaju i donacije iz sredstava EU.

Rada Borić za novoosnovano povjerenstvo dobiva i više od predviđenih 200.000 kuna

Pri tome je važno istaknuti da u proračunu postoje i druge stavke koje obuhvaćaju financiranje “aktivnosti vezanih uz ljudska prava”, odnosno LGBT aktivizam, rodnu ideologiju, prihvat migranata, tzv. “održivi razvoj” i slične aktivnosti kojima se bave nevladine organizacije iz  kojih su potekli ili su i dalje aktivni članovi političke stranke Možemo.

Tako se u gorenavedenih 2,9 milijuna ne ubrajaju sredstva za rad novoosnovanog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na čijem je čelu Rada Borić. I u kojemu nema niti jednog muškarca. Podsjetimo, i to će se povjerenstvo baviti aktivnostima vezanim uz borbu protiv “homofobije” i “transfobije”, “seksizma” i “rasizma”, promicanje “rodno osjetljivog jezika”, a bavit će se i “rodno utemeljenim nasiljem” te promicanjem LGBT ideologije u zdravstvu i sportu.

Povjerenstvo je odlukom Tomaševića trebalo dobiti 200.000 kuna za svoj rad, no na kraju je osigurano čak 250.000 kuna. Isto tako, za udruge koje djeluju u području zaštite okoliša i održivog razvoja osigurano je 500.000 kuna .

Možemo pod “ljudska prava” gura pobačaj, LGBT ideologiju…

Podsjetimo, ekstremno lijeva stranka u svom je predizbornom programu veliku pozornost posvetila ljudskim pravima. Opetovano su isticali kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”. Tvrde kako to Zagreb čini nesigurnim gradom.

Zalažu se i za “besplatan” pobačaj, odnosno pobačaj koji se financira novcem poreznih obveznika. Ističu kako će “osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada” u kojima se većina ginekologa i medicinskog osoblja koristi prizivom savjesti.

Pozornost će staviti i na “osnaživanje organizacija i zajednica koje se bave pitanjima rodne i LGBTIQ+ ravnopravnosti u Zagrebu“.

Možemo je i u predizbornom programu tvrdio da “osim rodno ravnopravnih politika, Grad mora osigurati poticaje kroz resurse za samoorganizaciju i djelovanje formalnih i neformalnih organizacija koje svoj rad temelje na rodnoj ravnopravnosti, odnosno pravima svih žena i LGBTIQ+ osoba”. Zbog toga su između ostaloga najavili priuštive gradske prostore za neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i radničkim pravima te pravima žena i LGBTIQ+ osoba.

Inače, Zagreb je grad s najvećim prirezom u Hrvatskoj, te on iznosi 18 posto. Unatoč tome prema Tomaševićevu plan je od prihoda od poreza u 2022. ostvariti 400 milijuna kuna više nego u 2021.

Izvor: narod.hr