Penava: Svet je život majke, ali svet je i život fetusa

Pin It

Ivan Penava: Graditi Vukovar je dugotrajna borba više generacija - Kamenjar

Predsjednik DP-a Ivan Penava danas je komentirao SDP-ov Prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće te rekao kako o tome zakonu treba govoriti struka i da nikakve krajnosti ne dolaze u obzir.

''Imali smo priliku ovih dana slušati raznorazne teze, svi su za život, ali svi su i za pravo žena, i zapravo to i jest tako. Tanka je ta granica koju nije dobro prijeći. U tom smislu definitivno smo za pravo žene da odluči u određenim slučajevima pobaciti ili ne pobaciti, ali naravno, to pravo ne smije narušavati pravo na život''.

''Kada je fetus živ i zdrav, kada to nije nikakva ugroza za majku, kada to nisu nekakve posljedice zločina, apsolutno smo protiv pobačaja. Žena i njezin život moraju biti zaštićeni, kao i život svakoga u ovoj državi, definitivno oko toga nema spora, ali jednako tako i život u utrobi majke mora biti zaštićen''. 

''Kada su u koliziji te dvije stvari, nažalost, događaju se i takve stvari, jasno je da tu mora doći medicinska struka do izražaja, da moramo imati mehanizme koji će biti dovoljno učinkoviti da prepoznaju te situacije i da daju medicinsku uputu kako postupiti, poštujući ove dvije svetosti. Svet je život majke, ali svet je i život fetusa''.