Pobačaj na zahtjev ne bi smio spadati u zdravstvenu skrb

Pin It

Pobačaj - ubojstvo ili pravo na izbor? - Women in Adria

Prim. Boris Ujević, specijalist ginekologije i porodništva i član Izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore napomenuo je kako pobačaj na zahtjev ne bi trebao spadati pod zdravstvenu skrb i poručio: ‘Ako se Hipokratove zakletve doslovno držimo, ne bi smjeli raditi pobačaje’

Na novinarski upit komentirao je činjenicu da se u zagrebačkoj KB Sv. Duh ne izvode pobačaji jer su svi liječnici u prizivu savjesti kazao je da on ne vidi problem što se tiče zagrebačkih bolnica.

‘U velikim centrima kao što je Beč imaju jedno ili dva mjesto na kojima se obavljaju pobačaji. Ako jedna bolnica u Zagrebu ne obavlja pobačaje, a druge tri da, to onda nije niti vrijedno pitanje’, kazao je Ujević koji je u srijedu gostovao na tribini pod nazivom ‘Priziv savjesti u svjetlu autonomije i temeljnih ljudskih prava’ u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Akademije pravnih znanosti RH i Akademije medicinskih znanosti RH.

Na pitanje misli li da bi se u svjetlu slučaja Čavajda moglo izmijeniti pravo na priziv savjesti, Ujević je odgovorio da ta mogućnost uvijek postoji. ‘Pravo na priziv savjeti je univerzalno ljudsko pravo i ne bi ga se smjelo ograničiti zakonom. U velikoj većini zemalja Europske unije je to pravo ozakonjeno i ja ne vidim razloga da mi budemo jedna od rijetkih iznimaka u Europskoj uniji. A hoće li se neki liječnici pokolebati, pritisak medija je ogroman i moguće da se netko preplaši za svoju egzistenciju i odustane od svoje savjesti, što je katastrofalno’, napomenuo je Ujević.

Pobačaj na zahtjev nije zdravstvena skrb

Istaknuo je kako pobačaj na zahtjev ne bi smio spadati u zdravstvenu skrb i to se ne bi smjelo smatrati uskraćivanjem zdravstvene skrbi. ‘Svi građani Hrvatske su osigurani preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji osigurava zdravstvenu skrb, a pobačaj na zahtjev se plaća. Ako je to dio zdravstvene skrbi, zašto bi se pobačaj na zahtjev plaćao? U većini zemalja EU se isto tako plaća. U nekima je pokriven javnim osiguranjem, no u većini nije’, kazao je Ujević.

Istaknuo je kako u originalnoj Hipokratovoj zakletvi stoji ‘ne ubij’ i da je u temeljima priziva savjesti Hipokratova zakletva. ‘Ako se Hipokratove zakletve doslovno držimo, ne bi smjeli raditi pobačaje’, zaključio je.

Izvor: narod.hr